Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και να εμμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε τη Δευτέρα, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με αντιπροσωπείες από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας και της Σλοβενίας, Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους των αδελφοποιημένων με τη Μόρφου πόλεων και του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου, που συμμετείχαν στη χθεσινή αντικατοχική πορεία των Μορφιτών.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η κ. Δημητρίου είπε ότι δυστυχώς έχουν συμπληρωθεί κιόλας 50 χρόνια από τη συνεχιζόμενη κατοχή μετά την τουρκική εισβολή του 1974 υπογραμμίζοντας ότι ειδικότερα με τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι περισσότερο επιβεβλημένο να ενταθούν οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού.
Σημείωσε ότι θα πρέπει «να καταδείξουμε το τι εξακολουθεί να συμβαίνει επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μόνο, αλλά και να τονίσουμε την αναγκαιότητα επικράτησης της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ασφάλειας, της ευημερίας», επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να καταστεί καταλύτης σταθερότητας και προοπτικής ειδικά με το τι συμβαίνει στην περιοχή.
Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως να εμμένουμε στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο, όπως καταγράφεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».
Η κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο, όπου θα έχει μια σειρά επαφών για το Κυπριακό και αύριο μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για το άτυπο δείπνο που θα έχει με τον κ. Τατάρ (σ.σ. στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες).
«Ευχόμαστε να έχουμε τουλάχιστον τη συνεννόηση που θα πρέπει να υπάρξει για να προχωρήσουμε στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά», είπε η κ. Δημητρίου προσθέτοντας ότι «αν και οι οιωνοί δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνοι οφείλουμε να εργαστούμε και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προς αυτή την κατεύθυνση, οπόταν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει τη στήριξή μας».
Η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε τους εκπροσώπους που συμμετείχαν στην αντικατοχική πορεία των Μορφιτών, λέγοντας ότι «η συμμετοχή σας δεν είναι απλά τυπική, είναι ουσιαστική». Εξήγησε ότι η εκπροσώπηση και η συμμετοχή τους αντανακλά και την αναγκαιότητα για επικράτηση της νομιμότητας, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου και της δικαιοσύνης.
Τέλος, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, αλλά και στην ανάγκη προστασίας και περαιτέρω ενίσχυσης της δημοκρατίας.