Ένα ακόμη βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου έγινε σήμερα, με την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αγορά 100.000 ηλεκτρονικών ταυτοτήτων.
Όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «θα εγκρίνουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 11:00 τα κίνητρα για την ηλεκτρονική ταυτότητα, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής υπογραφής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ασφάλειας και της ταχύτητας των συναλλαγών, διασφαλίζοντας ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες παρέχονται απρόσκοπτα και με ασφάλεια.
Συγκεκριμένα, συνέχισε, «σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να λάβει αυτή την πολύ σημαντική απόφαση σχετικά με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, εγκρίνοντας την αγορά εκατό χιλιάδων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων σε βάθος 3 ετών και τη διάθεσή τους για χρήση από τους πολίτες της Δημοκρατίας άνω των 18 ετών».
Η απόφασή μας αυτή, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «θα συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθειά μας για τη σταδιακή ψηφιακή μετάβαση του κράτους».
Όπως εξήγησε, «η ταυτότητα που θα ανακοινώσουμε σήμερα θα έχει διάρκεια 3 ετών με δικαίωμα ανανέωσης και θα επιτρέπει ανάμεσα σε άλλα τη γρήγορη ηλεκτρονική ταυτοποίηση για πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα με υψηλό επίπεδο διασφάλισης, αναγνωρισμένο μάλιστα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για διασυνοριακές συναλλαγές».
Έτσι, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αν χρησιμοποιείται την ίδια στιγμή για την ηλεκτρονική υπογραφή εγγράφων, θα έχει την ίδια νομική ισχύ με την ιδιόχειρη υπογραφή και θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που απαιτούν σήμερα ιδιόχειρη υπογραφή για να διεκπεραιωθούν».
Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι αντιλαμβάνονται τα οφέλη που προκύπτουν για το δημόσιο, για τους πολίτες, για τον ιδιωτικό τομέα με τη συγκεκριμένη δράση, καθώς και την πεποίθησή του ότι γίνεται μια ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη πλήρως ψηφιακών υπηρεσιών.
Η ηλεκτρονική ταυτότητα αποτελεί ένα έργο που βρίσκεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συγκεκριμένα στον άξονα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο άξονας αποτελεί θεμελιώδες μέρος της συνολικής πολιτικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου, προωθώντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο με όραμα για μία δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία, βασισμένη στη γνώση και τις ψηφιακές και αναδυόμενες τεχνολογίες.
Σε συνδυασμό με μία σειρά δράσεων στους υπόλοιπους άξονες πολιτικής, οι οποίες επίσης συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, το Σχέδιο διαθέτει συνολικά πέραν των €270 εκ. για την ψηφιακή μετάβαση.
Βασικός στόχος αυτού του άξονα είναι να γεφυρώσει τις διαφορές και να διασφαλίσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου, χωρίς αποκλεισμούς και μέσω επαρκούς πρόσβασης σε υποδομές επικοινωνίας για όλους τους πολίτες.