Κάλεσμα στους πολίτες για μαζική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και ο Δήμος Λεμεσού για τα 20χρονα από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον Μόλο της Λεμεσού το βράδυ του Σαββάτου.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι «η ένταξή μας στην ΕΕ το 2004 ήταν η σημαντικότερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από της ιδρύσεώς της το 1960 και έχει επηρεάσει θετικά όλες τις εκφάνσεις τις καθημερινότητάς μας».
Ακολούθως, υπέδειξε ότι «ως κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες θεωρώντας ότι οι Βρυξέλλες είναι μόνο για το Κυπριακό ή για τα ευρωτουρκικά». Όπως είπε, «οι Βρυξέλλες επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και ένας από τους πιο βασικούς στόχους της διακυβέρνησής μας, κάτι που συζητήσαμε από το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ότι πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες δεν είμαστε θεατές. Πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες είμαστε συνδιαμορφωτές των αποφάσεων της ΕΕ».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι «ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής από τη χώρα μας θα στείλει και ένα ισχυρό μήνυμα στις Βρυξέλλες για το πόσο πραγματικά σημαντικά προσεγγίζουμε την ΕΕ». Πρόσθεσε ότι η σπουδαιότητα της ΕΕ «πρέπει να μεταφραστεί σε υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους παρευρισκομένους να αναλογιστούν πώς η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τόσες πολλές προκλήσεις από το 2004 και μετά αν δεν ήταν κράτος μέλος της ΕΕ. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, επεσήμανε ότι αν η Κύπρος δεν ήταν κράτος μέλος της ΕΕ, «δεν θα ήταν απλώς πολύ δύσκολο, ενδεχομένως να ήταν αδύνατο να εξασφαλίσει εμβόλια για τον κυπριακό λαό.
Εξάλλου, σε χαιρετισμό της, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι η ίδια ένιωσε τι σημαίνει ΕΕ, περπατώντας στα περίπτερα που στήθηκαν κατά μήκος του Παραθαλάσσιου Πολυλειτουργικού Πάρκου της επίχωσης Λεμεσού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, «σημαίνει διαφορετικότητα, σημαίνει πολύπολιτισμικότητα, σημαίνει το να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι» και πρόσθεσε ότι η Ημέρα της Ευρώπης είναι γιορτή της Κύπρου, η οποία γιορτάζει τα 20 χρόνια ένταξής της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
«Αυτό που μας δίνει αυτή η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια είναι το ότι μας έχει δώσει ευκαιρίες να εργαζόμαστε, να σπουδάζουμε, να ζούμε όπου θέλουμε. Έδωσε ευκαιρίες στους νέους μας και στα παιδιά μας», συμπλήρωσε.
Σημείωσε, την ίδια ώρα, πως «τίποτε δεν είναι δεδομένο, η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι δεδομένα, ούτε το κράτος δικαίου» και υπέδειξε πως «όλοι μαζί, καθημερινά, πρέπει να εργαζόμαστε για να τα προστατεύουμε».
«Αυτά για τα οποία άλλοι πολέμησαν και κέρδισαν για εμάς, οφείλουμε εμείς να πολεμήσουμε, να εργαζόμαστε για να τα δώσουμε στις επόμενες γενεές», κατέληξε στον χαιρετισμό της η Ευρωπαία Επίτροπος.
Στο πλαίσιο των σημερινών εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στη Λεμεσό για την Ημέρα της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Ευρωπαία Επίτροπος εγκαινίασαν έκθεση φωτογραφίας για τα 20χρονα της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, και πρέσβεις χωρών της ΕΕ.