Καθησυχάζει τους πολίτες ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca. Μιλώντας στους δημοσιογράφους για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 41,673 άτομα, εκ των οποίων τα 14,105 ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, αφού έλαβαν και τις δύο δόσεις.
Αυτούσια η τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου:
Θεωρήσαμε χρήσιμο να προχωρήσουμε στη σημερινή διάσκεψη 1,5 περίπου μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βρισκόμαστε πλέον στην γ’ φάση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού για την COVID-19, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα 75-79, έχοντας ολοκληρώσει τον εμβολιασμό στους οίκους ευγηρίας, ενώ εντός των επόμενων ημερών ολοκληρώνεται και η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας. Μέχρι και χθες, εμβολιάστηκαν 41,673 άτομα, εκ των οποίων τα 14,105 ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, αφού έλαβαν και τις δύο δόσεις, ενώ από σήμερα άνοιξε η Πύλη των Εμβολιασμών για άτομα άνω των 76 χρονών, με στόχο και σύμφωνα με τις συνολικές παραδόσεις και των 3 εμβολίων της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer, να θωρακίσουμε μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου την ηλικία των 75 χρόνων και άνω, καθώς και συγκεκριμένες ομάδες ευάλωτων ομάδων.
Υπενθυμίζεται πως στόχος του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού όπως έχει καθοριστεί ήταν και είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ηλικιωμένων μας, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στον ιό και είναι αυτή η ομάδα που έχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτεί.
Δυστυχώς τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. 182 συμπολίτες μας από σύνολο 218 και ποσοστό 83%, που απεβίωσαν με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 ήταν ηλικίας 70 ετών και πάνω, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 79 έτη. Την ίδια ώρα, από την έναρξη της πανδημίας, τα μισά περίπου περιστατικά που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας ήταν 70 ετών και άνω. Αυτή τη στιγμή, ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 64 έτη και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων σε ΜΑΦ και ΜΕΘ είναι τα 66 έτη.
Είναι αυτούς τους συμπολίτες μας που εμπίπτουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, που έχουμε θέσει πρώτιστό στόχο να προστατεύσουμε. Και είναι αυτούς τους συμπολίτες μας, που μέσω του εμβολιασμού, ανεξαρτήτως εμβολίου, θα τους θωρακίσουμε έναντι του ιού, μειώνοντας το ποσοστό να νοσηλευθούν και να σώσουμε ζωές. Εξάλλου, από την αρχή της πανδημίας, ο μοναδικός μας στόχος ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής, του πολυτιμότερου αγαθού, και σε αυτό παραμένουμε προσηλωμένοι.
Και επειδή τις τελευταίες μέρες γίνεται μια δημόσια συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα μεγαλύτερα των 65 χρονών, με την ευκαιρία που μου δίνεται θέλω για ακόμη μια φορά να ξεκαθαρίσω. Η απόφαση για να συνεχιστεί η εμβολιαστική κάλυψη χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς στηρίχθηκε στη βάση των όρων αδειοδοτησης του εμβολίου από τον ΕΜΑ. 27 εκπρόσωποι επιστήμονες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, που συμμετέχουν στον ΕΜΑ, μελετώντας τα στοιχεία που είχαν ενώπιον τους αποφάσισαν ότι το εμβόλια της AstraZeneca, θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς.
Η θέση αυτή του ΕΜΑ ενισχύθηκε την Τετάρτη από τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος το αξιολόγησε ως ασφαλές για τα άτομα άνω των 65 ετών. Η δε αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, όχι μόνο δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία επίσημη Αρχή σε κανένα κράτος, αλλά απεναντίας χορηγείται σε εκατομμύρια ηλικιωμένους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σημειώνεται κάθετη μείωση στους νοσηλευόμενους, επιβεβαιώνει την επιλογή μας να εμβολιάσουμε πρώτα τους ηλικιωμένους, προστατεύοντάς τους από βαριά ασθένεια ή/και θάνατο.
Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ τη σύγχυση που προκάλεσε η στρατηγική άλλων χωρών να καθορίσουν ηλικιακούς περιορισμούς στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Κάποιες χώρες έχουν καθορίσει ως όριο ηλικίας την ηλικία των 55, άλλες τα 65 και άλλες τα 70 και άλλες ακολουθούν τις ενδείξεις του ΕΜΑ.
Από μόνη της η διαφοροποίηση και η ανομοιομορφία που παρατηρείται στις αποφάσεις για τα όρια ηλικίας επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι χώρες δεν έχουν στηριχθεί μόνο στα επιστημονικά δεδομένα, αλλά σε μια σειρά άλλων παραγόντων (Εμβολιαστικό Πρόγραμμα, διαθεσιμότητα εμβολίων, κτλ) αναλόγως με την στρατηγική της κάθε χώρας. Και η στρατηγική της Κύπρου, επαναλαμβάνω, ήταν και είναι εξ αρχής να σώσουμε ζωές.
Βρισκόμαστε σε μια πολύ καθοριστική στιγμή για τη διαχείριση της πανδημίας και κάθε βήμα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και μελετημένα για να επιτυγχάνεται ο σκοπός του. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλωνόμαστε σε δημόσιες αντιπαραθέσεις και να διασπείρουμε την αμφισβήτηση για το ποιο εμβόλιο είναι το καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, και η γενική παραδοχή είναι ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Το ρίσκο από την καθυστέρηση του εμβολιασμού είναι πολλαπλάσιο από το όφελος, ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες ηλικίες, αφού πιθανή επιμόλυνση στο διάστημα που θα περιμένει κάποιος για το εμβόλιο της επιλογής του, βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία του.
Παρόλο που πλέον μέσω της Πύλης Εμβολιασμού δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης και επιλογής του καθενός από εμάς για το είδος το εμβολίου που θα του χορηγηθεί, θα πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απόρριψη ενός εμβολίου έναντι άλλου.
Και επειδή για τις επόμενες βδομάδες οι προγραμματισμένες παραδόσεις για εμβόλια της Pfizer και της Moderna αφορούν μικρές ποσότητες που δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων άμεσα, θα πρέπει συνειδητά να γνωρίζουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει καθυστέρηση στην εμβολιαστική τους κάλυψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Είμαι βέβαιος ότι, στο στάδιο που βρισκόμαστε, οι περισσότεροι έχουμε κατανοήσει ότι για να απελευθερωθούμε από την πανδημία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, χρειάζεται να δείξουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς και στην επιστημονική τεκμηρίωση. Έχουμε όλοι καθήκον να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και σοβαρά, παραμερίζοντας τις όποιες αντιπαραθέσεις που προκαλούν σύγχυση και αναστάτωση στους πολίτες. Μόνο με σύμπνοια και ομοψυχία μπορούμε να σώσουμε τις ζωές των αγαπημένων μας και τις δικές μας.
Ο σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για θέματα εμβολίου, Χριστος Πέτρου αναφέρει:
– Και τα τρία εμβόλια έχουν κριθεί ασφαλή και αποτελεσματικά. Η διστακτικότητα από κάποιες χώρες μπορεί να βασίζεται σε κάποιες ανησυχίες, όμως η απουσία της απόδειξης δεν αποτελεί απόδειξη της απουσίας αποτελεσματικότητας.
– Η αντιμετώπιση της πανδημίας χρειάζεται ταχύτητα. Όσο αφήνουμε τον ιό να κυκλοφορεί θα έχουμε περισσότερες μεταλλάξεις.
– Όλα τα εμβόλια είναι εγκεκριμένα.