Σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της προσπάθειας συνεχούς επαγγελματικής μάθησης, επανεκπαίδευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, έχει εκπονήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Γιάννη Παναγιώτου.
Σε χαιρετισμό στο συνέδριο του Κυπριακού Συνδέσμου Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (CyHRMA), που έγινε την Πέμπτη στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εργασίας, αφού εξήρε το ρόλο των επαγγελματιών στον τομέα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού καθώς και τη σημαντικότητα της τοποθέτησης του ανθρώπινου δυναμικού στο επίκεντρο, χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και τη διαμόρφωση του μέλλοντος, καθώς συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας, του ανταγωνισμού και της ανθεκτικότητας, και κατ’ επέκταση στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική ευημερία.
Ο κ. Παναγιώτου διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο προωθεί αποτελεσματικές και αποδοτικές πρακτικές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και παρέχει κάθε υποστήριξη και καθοδήγηση σε όσους εργάζονται στον τομέα αυτό.
Με την προώθηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την ενίσχυση της αίσθησης σκοπού, μπορούμε, όπως ανέφερε, να δημιουργήσουμε ένα κύμα παραγωγικότητας που θα ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους όσο και τους οργανισμούς και θα οδηγήσει σε μια ευημερούσα και δίκαιη κοινωνία.
Εξάλλου, σε ομιλία της, η Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (CyHRMA), Έλενα Σταυρινού είπε ότι η εργασία όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πλέον και έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί, προσθέτοντας πως το εργασιακό περιβάλλον χάνει σε μεγάλο βαθμό τα φυσικά του χαρακτηριστικά, αποκτώντας μια κατεξοχήν άυλη μορφή, ενώ οι παραδοσιακές ιεραρχικές οργανωτικές δομές δίνουν τη θέση τους, όπως είπε, σε ευέλικτες εικονικές ομάδες, με την εργασία καθορίζεται πλέον από το αποτέλεσμα.
Έχουμε μπροστά μας ένα πιο δεκτικό, μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον που απαιτεί ευελιξία, αποδοχή και σεβασμό και ένα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό κόσμο που όντως αλλάζει συνεχώς και είναι ασταθής και απρόβλεπτος τις περισσότερες φορές, πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι αν κάποτε η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού θεωρείτο ο “διοικητικός βραχίονας” ενός οργανισμού, σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως βασικός στρατηγικός εταίρος – κάτι που χρειάστηκε να συμβεί λόγω της πανδημίας, πρόσθεσε.
Η κ. Σταυρινού είπε πως για πρώτη φορά πρέπει να διαχειριστούμε διαπολιτισμικές ομάδες με διαφορετικό υπόβαθρο και δημογραφικά χαρακτηριστικά, οι οποίες δεν είναι πλέον ομοιογενείς – όσον αφορά την ηλικία, τα χαρακτηριστικά, τις εμπειρίες, την κουλτούρα, χωρίς κοινό χώρο εργασίας ή κοινά ωράρια και εργασιακές σχέσεις.
Εμείς, ως επαγγελματίες, καλούμαστε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες εξετάζοντας θέματα/όρους όπως μεταξύ άλλων τη διαχείριση ταλέντων, τις διαφορετικές προσδοκίες των εργαζομένων, την εργασιακή εμπειρία, την επανεκπαίδευση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και καινοτομία, αλλά και την ψυχική υγεία και ευημερία, κατέληξε.