Την ανάγκη αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, επισημαίνει σε ανακοίνωση του, ο Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων (ΠΑΣΥΨΥ).
Ο ΠΑΣΥΨΥ, αναφέρει ότι σεβόμενος βασικές δεοντολογικές αρχές του επαγγέλματός του, δεν θα αναφερθεί σε συγκεκριμένο περιστατικό αλλά δεν μπορεί παρά να σχολιάσει το γεγονός ότι, εάν δεν είχαν «κονιορτοποιηθεί» από την Διεύθυνση των ΥΚΕ οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας που λήφθηκαν τον Αύγουστο του 2013, πιθανότατα να είχαν αποτραπεί πολλές οικογενειακές τραγωδίες και περιστατικά βίας.
Σημειώνει ότι κακής ποιότητας αξιολογήσεις και κενά στη διαδικασία της αξιολόγησης αποτελούν ένα από τους σταθερούς παράγοντες που υποδεικνύονται ως αιτία της αδυναμίας υπηρεσιών να προλάβουν σοβαρούς τραυματισμούς ή τον θάνατο παιδιών ή/και συζυγική δολοφονία.
Η μη αξιοποίηση των επαγγελματιών ψυχολόγων στις υπηρεσίες πρόνοιας του κράτους και η προσπάθεια ψυχιατρικοποίησης όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, προστίθεται, αποτελεί πισωγύρισμα και εκτροπή της πολιτικής από το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο που συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Για τα θέματα της βίας για παράδειγμα, το νέο πλαίσιο απαιτούσε αξιολόγηση επικινδυνότητας για βίαιη συμπεριφορά βάσει εργαλείων SAPROF και HCR-20. Επιλέγηκαν εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων αναπτυγμένων κρατών. Τα συγκεκριμένα εργαλεία αποτελούν γνωστές ψυχομετρικές τεχνικές στο πλαίσιο των οποίων διενεργείται η αξιολόγηση της επικινδυνότητας και της προστασίας από την πιθανότητα εμφάνισης βίαιης ή/και σεξουαλικά βίαιης συμπεριφοράς», σημειώνεται.
Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρεται, δεν υλοποιείται και τα εργαλεία αυτά δεν χρησιμοποιούνται από τις ΥΚΕ, όπως ούτε και τα αντίστοιχα της προληπτικής οικογενειών με παιδιά και της προληπτικής ενηλίκων που αναφέρονται στην ίδια απόφαση.
«Η στάση της Διευθύντριας των ΥΚΕ προς τους συναδέλφους ψυχολόγους που εργάζονται στις ΥΚΕ και η άρνησή της ακόμα και να συναντηθεί με τους επαγγελματίες ψυχολόγους για τα θέματα αυτά, αποτελούν ενδείξεις για τη μη χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων, τα οποία απαιτούν πέραν των υπόλοιπων ειδικοτήτων που εργάζονται στις υπηρεσίες την εμπλοκή επαγγελματιών ψυχολόγων», προστίθεται.
Η Διεύθυνση των ΥΚΕ στην προηγούμενη απάντηση της στον ΠΑΣΥΨΥ, αναφέρεται, έκανε προσπάθεια μετατόπισης του προβλήματος και παρουσίασής του ως ζήτημα σύγκρουσης ανάμεσα στις ειδικότητες του ψυχολόγου και του κοινωνικού λειτουργού. Σημειώνεται πως μεταξύ των επαγγελματιών δεν υπάρχει καμιά παρανόηση.
«Σε περίπτωση που η Διεύθυνση των ΥΚΕ δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τα πολύ σοβαρά ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, να το παραδεχτεί και να καλέσει τα επαγγελματικά σωματεία να αναλάβουν τη διαφοροποίηση των σχεδίων υπηρεσίας και την ετοιμασία συγκεκριμένου πλάνου πραγματικής αναδιάρθρωσης και όχι μετατόπισης της ευθύνης σε άλλες υπηρεσίες», προστίθεται.