Η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, που έφερε τη χώρα αντιμέτωπη μέσα στο καλοκαίρι με το τέταρτο πανδημικό κύμα, προκαλεί τεράστια ανησυχία, με τους επιστήμονες να συνέρχονται στις 7 το απόγευμα προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να ετοιμάσουν εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση έχει πάντως πρόθεση να επιβάλει νέα μέτρα σε περίπτωση που ανέβουν κι άλλο οι αριθμοί των κρουσμάτων, που αυξάνονται πλέον με γεωμετρικούς ρυθμούς. Όσοι από τους επιστήμονες παραστούν στην απογευματινή σύσκεψη θα κληθούν να καταθέσουν απόψεις και εισηγήσεις, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις στο Υπουργείο Υγείας.
Τα καμπανάκια κινδύνου, κρούουν πλέον από παντού, με τις υγειονομικές αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις, να εκτιμάται πως θα είναι τεράστιες, σε περίπτωση που δεν γίνει κατορθωτός ο έλεγχος της διασποράς.
Η χώρα βρίσκεται από χθες στο βαθύ κόκκινο στο χάρτη επικινδυνότητας του ECDC, μια εξέλιξη ιδιαίτερως αρνητική, αφού έρχεται εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου, εξανεμίζοντας τις όποιες ελπίδες για προσέλκυση σημαντικού αριθμού τουριστών. Η Κύπρος καταγράφει τα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα στην ΕΕ, έχοντας διπλάσια ποσοστά κρουσμάτων από την αμέσως επόμενη χειρότερη χώρα που είναι η Πορτογαλία.
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, κυρίως από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, καθίσταται εν τω μεταξύ από σήμερα υποχρεωτικό το SafePass, σχεδόν όπου υπάρχουν συναθροίσεις, με την ευθύνη του ελέγχου, να βαραίνει πλέον τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές υποστατικών. Ο στόχος των αποφάσεων, είναι στην ουσία η δημιουργία covid free χώρων, πρόσβαση στους οποίους θα έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί.
Από σήμερα και μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εσωτερικούς χώρους, καθορίζεται στα 250 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 350 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα τουλάχιστον με την 1η δόση και έχει παρέλθει περίοδος 3 εβδομάδων είτε έχουν νοσήσει με COVID τους τελευταίους έξι μήνες.
Επιπρόσθετα για την ίδια περίοδο ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εξωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 350 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 500 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα με τις ίδιες προϋποθέσεις που περιγράφονται πιο πάνω.
Οι χώροι στους οποίους θα ισχύσουν αυτές οι ρυθμίσεις είναι τα υποστατικά εστίασης, οι χώροι εκδηλώσεων ή δεξιώσεων, τα νυχτερινά κέντρα, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικοχορευτικοί χώροι, τα μπαρ, οι δισκοθήκες, τα θέατρα, τα αμφιθέατρα, οι αίθουσες θεαμάτων, οι κινηματογράφοι, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας και τα γήπεδα πλην αυτών του ποδοσφαίρου. Υπενθυμίζεται πως η ισχύς του SafePass είναι 72 ώρες, για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι και δεν έχουν νοσήσει με covid τους τελευταίους έξι μήνες.
Σημειώνεται πως από την 1η Αυγούστου καταργείται και το δωρεάν πρόγραμμα διενέργειας rapid test για το γενικό πληθυσμού. Από την απόφαση εξαιρούνται τα ανήλικα άτομα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα 16 ετών και άνω με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν.
Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και τα ξενοδοχεία που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδόματος διακοπών σε εμβολιασμένους που θα τεθεί σε εφαρμογή στις 15 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.
Παράλληλα ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας, θα ανακοινώσει τα κίνητρα προς τους νέους 18-30 χρόνων για προώθηση του εμβολιασμού, που αποτελούν προσφορά από ιδιωτικές εταιρείες, ανάμεσά τους τράπεζα και αεροπορική εταιρεία. Οι σκέψεις είναι να δίδονται εκπτωτικά κουπόνια ή προσφορές για συγκεκριμένα προϊόντα σε νέους σε Εμβολιαστικά Κέντρα.
Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς πάντως χαρακτηρίζονται από αρμόδιες πηγές ως ενθαρρυντικά, αφού μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, με τους πλείστους να είναι νέοι (σ.σ διευθετήθηκαν 9 χιλιάδες ραντεβού σε τρεις ημέρες).
Τις επόμενες εβδομάδες, έχουν προγραμματιστεί 49,500 ραντεβού για εμβολιασμό σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Ο στόχος είναι η θωράκιση τουλάχιστον του 80% του πληθυσμού, μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Μέχρι στιγμής έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου το 65,6% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το 53,9% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα.