Σημείο τουριστικής αναφοράς για τη Λάρνακα θα είναι η αναπαλαιωμένη Οικία Ματτέϊ – Λέσχη Λάρνακας
Σε κοινή γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) αναφέρεται ότι «ένας νέος πυρήνας πολιτισμού που θα αποτελέσει ταυτόχρονα ένα ποιοτικό σημείο τουριστικής αναφοράς, είναι η αναπαλαιωμένη Οικία Ματτέι – πρώην Λέσχη Λάρνακας, η οποία θα λειτουργήσει σύντομα υπό τον Δήμο Λάρνακας ως «Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού».
Το έργο αναμένεται να «εμπλουτίσει σε μεγάλο βαθμό το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Λάρνακας αλλά και την τουριστική εμπειρία ντόπιων και ξένων, αφού οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν ζωντανά την κατασκευή παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης όπως είναι τα λευκαρίτικα κεντήματα, οι αθηενίτικες δαντέλες, η καλαθοπλεκτική Λιβαδιών και άλλες τέχνες που είναι συνυφασμένες με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Ως εκ τούτου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας ανέλαβε με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, την κάλυψη μέρους των δαπανών για εξοπλισμό του νέου χώρου».
Προστίθεται ότι «το κτίριο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της Λάρνακας και είναι συνυφασμένο με την πορεία της πόλης. Γι’ αυτό και κρίθηκε χρήσιμη η δημιουργία μίνι ντοκιμαντέρ στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία της Οικίας μέσω συνεντεύξεων, μεταξύ άλλων και από άτομα τα οποία βίωσαν τη Λέσχη κατά τις διάφορες περιόδους της».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η αφήγηση αρχίζει από τον Δρ. Ιωσήφ Χατζηκυριάκο, Διευθυντή του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας και στο ντοκιμαντέρ επεξηγείται σε ποιους ανήκε το σπίτι από τότε που κτίστηκε, δηλαδή το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, ενώ γίνεται αναφορά και στους ιδιοκτήτες του, τη σημαντική οικογένεια Ματτέι. Η χρήση της Οικίας με την άφιξη των Άγγλων στην Κύπρο το 1878 άλλαξε και μετατράπηκε σε Λέσχη για δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς, το γνωστό “English Club”, αλλά αποτελούσε ταυτόχρονα και το «Σαλόνι» της τοπικής κοινωνίας ενώ στην αυλή λειτούργησε το πρώτο γήπεδο αντισφαίρισης στην Κύπρο».
Αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, σημειώνει η ανακοίνωση «αναπολούν μέσω των διηγήσεών τους ο Δρ. Δημήτριος Ζ. Πιερίδης, Πρόεδρος Ιδρύματος Πιερίδη και η Λήδα Σανταμά, παλαιό Μέλος της Λέσχης. Επίσης η Συγγραφέας και Εκπαιδευτικός Αγγέλα Καϊμακλιώτη, περιγράφει την περίοδο μετά την τουρκική εισβολή όπου η Λέσχη στέγασε προσωρινά πρόσφυγες».
Το μίνι ντοκιμαντέρ το οποίο είναι στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους, δημιουργήθηκε από την ΕΤΑΠ Λάρνακας και το Δήμο Λάρνακας με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού.
Το βίντεο είναι διαθέσιμο διαδικτυακά στο You Tube: (https://www.youtube.com/watch?v=vDBEwdxic3w) ενώ θα προβάλλεται και στις οθόνες που θα εγκατασταθούν εντός του χώρου.