Έντονες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί ο διορισμός και η νέα σύνθεση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, με την ΟΕΛΜΕΚ να χαρακτηρίζει ως πρόκληση για τον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου τον διορισμό του πρώην Υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη.
«Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις απαράδεκτες, απαξιωτικές και προσβλητικές του δηλώσεις για το Δημόσιο Σχολείο, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους τους στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, τους οποίους τώρα, μεταξύ άλλων, θα αξιολογεί από τη θέση του μέλους της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Απογοήτευση για τη σύνθεση της νέας Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας εκφράζει και η ΠΟΕΔ, σημειώνοντας ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί πρόκληση προς όλον τον εκπαιδευτικό κόσμο».
Αυτούσια η ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ :
Μεγάλο προβληματισμό και αναστάτωση έχει προκαλέσει στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου ο διορισμός και η νέα σύνθεση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Είναι μεν συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίζει τα μέλη Ανεξάρτητων Επιτροπών, ωστόσο είναι εμφανής, μεταξύ άλλων, η απουσία γυναικών, η απουσία μελών που να αντιπροσωπεύουν τη βαθμίδα της Μέσης Εκπαίδευσης κ.ά, γεγονός που προκαλεί, όχι για πρώτη φορά, ερωτήματα για τον τρόπο επιλογής και διορισμού των μελών της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.
Εκείνο όμως που εξοργίζει και αποτελεί πρόκληση για τον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου είναι ο διορισμός του πρώην Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη. Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις απαράδεκτες, απαξιωτικές και προσβλητικές του δηλώσεις για το Δημόσιο Σχολείο, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους τους στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, τους οποίους τώρα, μεταξύ άλλων, θα αξιολογεί από τη θέση του μέλους της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.
Όπως θυμάται ολόκληρη η κοινωνία, η στάση του αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδρασή του εκπαιδευτικού κόσμου, με πρωτοφανείς πορείες διαμαρτυρίας, οι οποίες είχαν ως αποκορύφωμα τη μεγαλειώδη πορεία στο Προεδρικό τον Αύγουστο του 2018, στην οποία συμμετείχαν πέραν των 13.000 πολιτών (εκπαιδευτικών και μη).
Θεωρούμε ότι ο εν λόγω διορισμός ενδέχεται να διαταράξει το κλίμα συνεργασίας της Οργάνωσής μας με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί εύλογη ανησυχία για την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα μέλους της Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη τα καθήκοντα και τις ευθύνες της ΕΕΥ.
Ακολουθεί αυτούσια και η θέση της ΠΟΕΔ:
Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΠΟΕΔ «εκφράζει τη δυσαρέσκεια, αλλά και την απογοήτευσή του αναφορικά με την απόφαση που έχει λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σχέση με συγκεκριμένη επιλογή, η οποία ταυτίζεται με την κρίση του 2018, τη μεγαλύτερη ίσως κρίση που έχει προκληθεί στον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης. Η απόφαση αυτή αποτελεί πρόκληση προς όλον τον εκπαιδευτικό κόσμο».
«Με λύπη μας επισημαίνουμε την απουσία γυναικών στη σύνθεση της εν λόγω Επιτροπής», προστίθεται.
Όσον αφορά γενικότερα τον τρόπο καταρτισμού της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, αλλά και τον ρόλο και τις αρμοδιότητές της, ως Οργάνωση θεωρούμε ότι χρήζει εκσυγχρονισμού και θα έπρεπε να αποτελέσει σημείο διαλόγου, με στόχο τη διαφοροποίηση αυτών, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος και να καταρτίζεται με τον πιο αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, συμπληρώνεται.
«Ως ΠΟΕΔ έχουμε καταθέσει τον πιο πάνω προβληματισμό, ως μία εκ των θέσεών μας που αφορά τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και του Εκπαιδευτικού Έργου, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί υπ’ όψιν, μιας και ο διάλογος αυτός δεν έχει ολοκληρωθεί», σημειώνεται.
«Η Οργάνωση θα είναι σε εγρήγορση και αναμένει από τη Νέα Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, να επιτελέσει στον μέγιστο βαθμό τον ρόλο τον οποίο καλείται να φέρει εις πέρας, με πλήρη διαφάνεια, αντικειμενικότητα και ευθυγραμμιζόμενη με τις σχετικές Νομοθεσίες και Κανονισμούς», καταλήγει η ανακοίνωση.