Στους αρνητικούς παράγοντες που οδήγησαν την Κυβέρνηση στη λήψη των πιο αυστηρών περιορισμών, την κατάσταση σήμερα που αν και παρουσιάζει κάποια βελτίωση παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς και που οφείλεται η έξαρση που είχαμε τον Δεκέμβρη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, μιλώντας σε διάσκεψη τύπου.
«Δεδομένης της κατάστασης που είδαμε τον Δεκέμβρη, που ήταν ένας επιβαρυμένος μήνας, η κλιμάκωση των τελευταίων μέτρων είχε στόχο να μειωθεί σιγά-σιγά το μεγάλο φορτίο στην κοινότητα και παρατηρώντας την κατάσταση στα νοσηλευτήρια, με τον αυξανόμενο ρυθμό των εισαγωγών, μειώνοντας το φορτίο στην κοινότητα μειώνεται και το φορτίο στα νοσηλευτήρια» λέει ο Δρ. Τσιούτης.
Επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. «Η ηλικία είναι ο κυριότερος παράγοντας νόσησης, εξού και δόθηκε προτεραιότητα σε ηλικιωμένους για εμβολιασμό».
Οι πηγές μετάδοσης…
Όπως είπε ο Δρ. Τσιούτης, αναφερόμενος στο από πού προήλθαν η έξαρση κρουσμάτων, κυριότερη πηγή ήταν το σπίτι. «Υπήρξε μεγάλη μετάδοση μέσα στο σπίτι, ενδοοικογενειακή μετάδοση όπως λέμε καθώς και μεταδόσεις σε χώρους εργασίας, γι’ αυτό λήφθηκαν τα τελευταία μέτρα. Δυστυχώς, μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων παρατηρούσαμε αρκετά μεγάλο αριθμό επαφών στην ιχνηλάτηση των θετικών περιστατικών και αυτό οδήγησε σε μεγάλο κύμα, με αύξηση του ποσοστού θετικότητας».
600,000 test από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι σήμερα
Ο Δρ. Τσιούτης αναφέρθηκε στον υψηλό αριθμό εξετάσεων που διενεργούνται καθημερινά στην Κύπρο και πως αυτές αποτελούν χρήσιμο εργαλείο.
«Με τη χρήση των rapid test, η Κύπρος έχει κάνει πάνω από 600,000 εξετάσεις από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι σήμερα. Τεράστιος αριθμός, σε αναλογία πληθυσμού ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη και συνεχίζονται αυτά. Μας δείξανε διάφορους χώρους που υπάρχουν προβλήματα, όπως οίκοι ευγηρίας, ενώ σημειώνουμε ότι ξεκίνησαν τώρα και σε άλλους χώρους εργασίας.
«Τον Δεκέμβρη βρεθήκαμε σε κρίσιμα επίπεδα, αλλά κρατήσαμε την κατάσταση ελεγχόμενη. Τις τελευταίες μέρες αρχίσαμε να βλέπουμε μια πτώση. Αν και είναι πρώιμο, βλέπουμε μια μείωση στο ποσοστό θετικότητα που οφείλεται στα μέτρα και τον περιορισμό συναθροίσεων που έγινε τέλος Δεκεμβρίου. Θα αναμένουμε για να σιγουρευτούμε ότι είναι πραγματικό, τονίζω ότι το ποσοστό παραμένει υψηλό» είπε ο Δρ. Τσιούτης.
Μιλώντας για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κρίστης Λοϊζίδης, ανέφερε ότι «καθημερινά στα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται καθημερινά γύρω στα 200 άτομα με covid. Η αξιολόγηση των ασθενών γίνεται σε καθημερινή βάση».
«Προχωρούμε συνεχώς στην ανάπτυξη νέων κλινών. Οι δυνατότητες που διαθέτουμε δεν είναι απεριόριστες. Αυτή την στιγμή υπάρχει διαθεσιμότητα σε περίπτωση που έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων θα παραπέμψουμε αρκετά περιστατικά μη covid στον ιδιωτικό τομέα».
Περαιτέρω τόνισε, ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια. «Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε τις κατηγορίες ότι καταρρέουν τα νοσηλευτήρια και αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι διαχειρίσημη», σημείωσε. Όπως διευκρίνισε καταλήγοντας, καθημερινά γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για κάλυψη όλων των αναγκών και επίλυση προβλημάτων.