Για αλήθεια η οποία έλαμψε, κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία σε σχέση με τη διερεύνηση των ζητημάτων που αφορούν τις εταιρείες Cypra Ltd, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής για το θέμα.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έξι σχεδόν χρόνια μετά που για πρώτη φορά ο τότε Υπουργός Εσωτερικών αείμνηστος Σωκράτης Χάσικος «ξεκίνησε να κατηγορεί άδικα την Ελεγκτική Υπηρεσία και τον Γενικό Ελεγκτή, συνεπικουρούμενος από τα ΜΜΕ τα οποία έλεγχε, και άλλα που συστηματικά λασπολογούν κατά του Γενικού Ελεγκτή, με αποκορύφωμα τα όσα αναφέρθηκαν στις 26.11.2020 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, που ήταν το έναυσμα για το διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής, η αλήθεια έλαμψε».
Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η Ερευνητική Επιτροπή κατέληξε, μεταξύ άλλων, αυτολεξεί, στα εξής συμπεράσματα: Πρώτον «θα ήταν αντιφατικό από τη μία να προωθείται εκκαθάριση και διάλυση του ΚΣΚ και από την άλλη να γίνονται συμφωνίες για μακρόχρονη ενοικίαση και λειτουργία του. Στο σημείο αυτό δικαιώθηκε η θέση του Γενικού Ελεγκτή ο οποίος είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη διαδικασία που τηρείτο. Θέση του η οποία εν τέλει επιβεβαιώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά συνέπεια, δεν γίνεται δεκτή ούτε η θέση του Σ. Χάσικου, ότι ο Γενικός Ελεγκτής παρενέβαλλε εμπόδια στην εκμετάλλευση του ΚΣΚ.»
Δεύτερο, «οι προσπάθειες της ΕΥ ήταν για να σπάσει το μονοπώλιο της SIGAN και να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού. Και η προσφορά της BIOENERGY ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτή της SIGAN. Οι λόγοι που ο Γενικός Ελεγκτής και Α. Χασαπόπουλος ευνοούσαν την προσφορά της BIOENERGY ήταν η διασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού και η εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος». Στο πόρισμα αναφέρει η Επιτροπή ότι από όλα τα τεθέντα ενώπιόν της στοιχεία, θεωρεί ότι στις διαχρονικές παρεμβάσεις των 2 πιο πάνω αξιωματούχων υπέρ της BIOENERGY, τα μοναδικά τους κίνητρα ήταν, τόσο η διασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού, αλλά πολύ περισσότερο η εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος.
Ένα τρίτο στοιχείο στο Πόρισμα αναφέρεται πως «ο αείμνηστος Σ. Χάσικος, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής στις 26/11/2020 (ΒΑ κ-1), ισχυρίστηκε ότι, η προαγωγή του Α. Χασαπόπουλου στη θέση του Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου, ΕΥ, από τις 11/5/2015, έγινε ως επιβράβευση των ενεργειών του υπέρ της CYPRA/BIOENERGY». Η Επιτροπή αναφέρει ότι θεωρεί ότι δεν μπορεί να αποδώσει οποιαδήποτε βαρύτητα στους πιο πάνω ισχυρισμούς του Σ.Χάσικου.
«Τα πιο πάνω καταδεικνύουν περίτρανα τα όσα αναφέραμε επί σειρά ετών, ότι δηλαδή μόνο μέλημα της Υπηρεσίας μας ήταν και παραμένει η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και ότι ενεργούμε αμερόληπτα και αντικειμενικά, μακριά από σκοπιμότητες και συμφέροντα», αναφέρει η ανακοίνωση της Υπηρεσίας.
Παράλληλα, δηλώνει ότι αποδέχεται την κριτική της Επιτροπής σε επιμέρους θέματα που αφορούν την Υπηρεσία μας, όπως αυτή καταγράφεται στο Πόρισμα και σημειώνει πως ήδη από το 2017 λαμβάνει συνεχώς μέτρα για βελτίωση των σχετικών διαδικασιών που ακολουθεί, στη βάση των ευρημάτων της αυτοαξιολόγησης και των συστάσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Προσθέτει ότι η Υπηρεσία αναμένει την κίνηση των κατάλληλων μηχανισμών αναζήτησης λογοδοσίας σχετικά με τη συνεχιζόμενη για 13 χρόνια σκανδαλώδη απευθείας ανάθεση της διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων σε συγκεκριμένη εταιρεία.
«Η θέση της Υπηρεσίας μας παραμένει ότι εγείρονται θέματα σύγκρουσης συμφέροντος όταν ένα Πόρισμα περιέχει κεφάλαιο με τίτλο «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ» και αυτό υπογράφεται από τον επί μακρόν πρώην Αρχηγό, Υπαρχηγό, Βοηθό Αρχηγό και στέλεχος της δύναμης», αναφέρει τέλος η Υπηρεσία σημειώνοντας πως η αναφορά αυτή δεν αποτελεί μομφή κατά του συγκεκριμένου μέλους της Επιτροπής.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ