Τα αποτελέσματα των επόμενων ημερών, τα οποία θα καταδείξουν και τον βαθμό αποτελεσματικότητας των τελευταίων μέτρων, που τέθηκαν σε εφαρμογή από την Δευτέρα, θα κρίνουν τη συνέχεια και κατά πόσον θα πάμε σε αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κατά την περίοδο των εορτών, ερώτημα που απασχολεί όλους. Και τους πολίτες που αναζητούν διακαώς στιγμές χαλάρωσης και τους επαγγελματίες που ελπίζουν να αποζημιωθούν κάπως, την Χριστουγεννιάτικη περίοδο.
Κυβέρνηση και επιστήμονες ετοιμάζονται για νέα αξιολόγηση των μέτρων και ευελπιστούν οι αριθμοί που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες να παρουσιάσουν πτώση. Για την ώρα κανένα σενάριο δε μπορεί να αποκλειστεί.
Ακτίδα φωτός για την επιστημονική κοινότητα οι εξελίξεις διεθνώς για το πολυαναμενόμενο εμβόλιο.
Χθες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 348 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 60 σε δύο γηροκομεία, γεγονός που εντείνει την ανησυχία, δεδομένου μάλιστα ότι η πλειοψηφία των θετικών περιστατικών αφορά ηλικιωμένους.
Οι επιδημιολόγοι στην πλειοψηφία τους είναι επιφυλακτικοί για την ώρα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στους αριθμούς των θετικών περιστατικών που εντοπίζονται καθημερινά στην κοινότητα αλλά και στα νοσηλευτήρια, αφού το να μην φτάσει σε όριο η πληρότητα των νοσηλευτριών και των ΜΕΘ αποτελεί στοίχημα.
Μέσα του μήνα ενδεχομένως να αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα των μέτρων, εκτιμά ο επικεφαλής της επιδημιολογικής ομάδας για τον κορωνοϊό, επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης.
«Τα μέτρα έχουν στόχο ώστε να μειωθεί δυνητικά η μετάδοση σε πολλά άτομα ταυτόχρονα. Μέσα του μήνα πιθανόν να αρχίσουμε να βλέπουμε το αποτέλεσμα όλων των μέτρων. Παράλληλα η βασική αρχή των μέτρων είναι, πάνω απ’ όλα να μην φτάσει σε όριο η πληρότητα των νοσηλευτριών και των ΜΕΘ» λέει ο Δρ. Τσιούτης.
«Αξιολογούμε τα δεδομένα και στόχος είναι να μπούμε στην περίοδο των εορτών που είναι μια περίοδος αυξημένου κινδύνου σε μια ασφαλή κατάσταση. Ο καθένας θα πρέπει καθημερινά να περιοριστεί, να μειώσει τις επαφές του, να μειώσει τα μέρη που επισκέπτεται, ώστε να συμβάλουμε όλοι στην μέγιστη αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών» αναφέρει ο Δρ. Τσιούτης.
Ερωτηθείς εάν θα πάμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων στα μέσα του μήνα όπως αυτά ανακοινώθηκαν, ο Δρ. Τσιούτης αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας. Θέτει όμως και προϋποθέσεις.
«Ναι, δεδομένου ότι δεν θα δούμε έξαρση και συρροές σε κάποιες επαρχίες» λέει συγκεκριμένα.
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον υπάρχει ένα σχέδιο Β’ σε περίπτωση που υπάρξει δραματική αύξηση που δεν θα μας επιτρέπει την χαλάρωση των μέτρων τις γιορτές, απαντά θετικά.
«Πάντα υπάρχει Σχέδιο Β’. Ουσιαστικά το πιο σημαντικό που θα μας ανησυχήσει είναι όταν δούμε την πληρότητα των νοσοκομείων να αυξάνεται. Εάν, έχουμε αυξημένο ρυθμό εισαγωγών θα είναι το πιο ανησυχητικό κάτι που μέχρι τώρα δεν το έχουμε παρατηρήσει, αν και είναι αυξημένος ο αριθμός των νοσηλευόμενων. Όμως ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται δεν μας οδηγεί ακόμα σε σημείο να προτείνουμε κάτι τέτοιο» λέει ο Δρ. Τσιούτης.
Πλάνο και για το καλό και για το κακό σενάριο
Στο μεταξύ, χθες και ο Υπουργός Υγείας διαμήνυσε ότι είναι ακόμα νωρίς για να δούμε αν έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα.
Αναφορικά με τις γιορτές των Χριστουγέννων που πλησιάζουν, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως οποιαδήποτε χαλάρωση για γιορτές θα είναι στοχευμένη εάν υπάρξει επιδημιολογική βελτίωση. Είναι σημαντικό, τόνισε, να υπάρξει πειθαρχία από μέρος των πολιτών καθώς λόγω εορτών που πλησιάζουν, λόγω και της συνήθειας ίσως υπάρξει χαλάρωση από τους πολίτες. Υπάρχει πλάνο για όλα τα ενδεχόμενα και για το βέλτιστο και για το χείριστο σενάριο, υπογράμμισε.