Τη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν επηρεαζόμενοι επαγγελματίες φυσικής αγωγής και χορού στην Πάφο από το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε χτες ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, το οποίο ισχύει από σήμερα.
Ο Στέλιος Παπαγεωργίου Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, Υπεύθυνος Προγράμματος Ακαδημιών Εθνικού Σχεδίου Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού, εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι χτες στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των μέτρων, όταν ο Υπουργός Υγείας ρωτήθηκε για τις ειδικές εξαιρέσεις που θα πρέπει να δοθούν σε διάφορες δραστηριότητες, απήντησε, πως δεν μπορούν να μελετήσουν και να εξετάσουν τις όποιες ειδικές εξαιρέσεις για όλες τις δραστηριότητες, σημειώνοντας πως αυτό είναι ανέφικτο.
Ο κ. Παπαγεωργίου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως οι επηρεαζόμενοι θεωρούν υποχρέωση του Υπουργείου να κοιτάξει τις ειδικές εξαιρέσεις και τις ειδικές δραστηριότητες, για το λόγο ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που ήταν να ξεκινήσουν τις δραστηριότητες μετά το πρώτο κύμα κορωνοϊού και το κλείσιμο τους, δόθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, διατάγματα και πρόνοιες για να εργαστούν, τα οποία εφάρμοσαν πιστά.
Στα μέτρα, είπε, συμπεριλαμβάνονταν μειωμένος αριθμός μαθητών στα τμήματα, οκτώ αθλητές ανά μία προπονήτρια ή ένα προπονητή, συγκεκριμένες είσοδοι και έξοδοι, αντισηπτικά και θερμόμετρα, προσθέτοντας ότι όλοι οι σύλλογοι, αθλητικά σωματεία και σχολές χορού τα εφάρμοσαν με ευλάβεια. Τα έξοδα τα επωμίστηκαν οι ίδιοι οι επηρεαζόμενοι στα αθλητικά σωματεία και στις σχολές χορού με μειωμένο αριθμό μαθητών, όπως είπε. Ειδική αναφορά έκανε στην θετική επίπτωση που έχουν αυτές οι δραστηριότητες στην ψυχολογία και τη σωματική υγεία των παιδιών.
Είπε ακόμη πως θα έπρεπε να γίνονται έλεγχοι στα αθλητικά σωματεία και στις σχολές χορού και αυτοί που δεν τηρούν τα διατάγματα να τους δίνουν αρχικά προειδοποίηση και ακολούθως να τους κλείνουν, όχι όμως αυτούς που τήρησαν τα μέτρα .
Αναφορά έκανε στις επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και των ψυχολογία των αθλητών και αθλητριών ιδιαίτερα αυτών που κάνουν πρωταθλητισμό και που αφιερώνουν τρεις με τέσσερις ώρες καθημερινά στο γήπεδο για τις σχετικές προπονήσεις, αλλά και στο θέμα της παχυσαρκίας που θα αυξάνεται σε παιδιά κάτω των 12 ετών .
Ο Δημήτρης Δεληχρήστος Τεχνικός Διευθυντής του Σωματείου Άτλαντας σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκεια του με τα νέα μέτρα. Δεν είμαστε, ανέφερε, γιατροί «αλλά είμαστε επιστήμονες, καθηγητές φυσικής αγωγής, εξειδικευμένοι προπονητές χορού, τάε κβο ντο, μπάσκετ», εκτιμώντας πως «αυτό που γίνεται εκτός του ότι αποτελεί αδικία δεν έχει και μια λογική που να αποδεικνύεται».
Ο κ. Δεληχρήστος ανέφερε πως η διασπορά του ιού δεν υφίσταται μέσα στους χώρους άθλησης από την στιγμή που οι ίδιοι οι γιατροί λένε ότι τα παιδιά ειδικά κάτω των 15 χρόνων, δεν μεταφέρουν τον ιό αλλά και αρρωστούν ακόμη πιο σπάνια. Πρόσθεσε πως στην Πάφο οι περιπτώσεις που ασθένησαν παιδιά είναι απειροελάχιστες και μεμονωμένα περιστατικά που τους μεταδόθηκε ο ιός από προπονητές που κόλλησαν, όμως, εκτός γηπέδου. Σύμφωνα με τον ίδιο ο τομέας του αθλητισμού έχει κτυπηθεί ανελέητα, στο κομμάτι της καραντίνας, χωρίς βοήθεια ή επιδότηση από το κράτος.
Διερωτήθηκε μάλιστα πως γίνεται να λειτουργούν μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, εκκλησίες και να τελούνται γάμοι και βαπτίσεις και να μην επιτρέπεται σε ένα παιδί να αθληθεί με αποστάσεις στο γήπεδο. Ειδικά στο χώρο που ο ίδιος προπονεί ανέφερε πως είναι ένας χώρος 500 τετραγωνικών μέτρων.
Εξάλλου η Λίνα Κωνσταντινίδου χορογράφος και χοροδιδάσκαλος πρόεδρος του Dance Culture Pafos του Σωματείου που αντιπροσωπεύει όλες τις Σχολές χορού, – χορευτές που ζουν και εργάζονται στην πόλη της Πάφου σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως οι τεχνοκράτες δεν έχουν σκεφτεί καθόλου τον απλό πολίτη, ούτε τον πολιτισμό που πρέπει να είναι η πτυχή της κοινωνίας.
Εμείς συνέχισε, ως δασκάλες χορού και επαγγελματίες δεν ασχολούμαστε απλώς με μια δραστηριότητα απογευματινή, αλλά παράγουμε πολιτισμό, παιδεία και εκπαίδευση.
Εξέφρασε την απορία της πως γίνεται όλα αυτά τα παιδιά να μπορούν να μεταβαίνουν στα σχολεία, σε οποιοδήποτε άλλο φροντιστήριο, στα εμπορικά κέντρα και να μην μπορούν να πηγαίνουν σε μια αίθουσα διδασκαλίας στην τέχνη του χορού η οποία τηρεί όλα τα μέτρα υγιεινής.
Δυστυχώς παρατήρησε μας αφήνουν και πάλι στο πλάι, παραγκωνισμένους, προσθέτοντας πως βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού τόσο οικονομικά, όσο και ψυχολογικά. Η κ. Κωνσταντινίδου χαρακτήρισε τραγικές τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, σημειώνοντας πως αυτά τα μέτρα καταδεικνύουν πως κάνουν κάποια πειράματα που δεν θα επιφέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Θα παλέψουμε και θα απαιτήσουμε το δίκαιο μας κατέληξε.