Αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και ισχύουν από σήμερα τότε θα υπάρξει σταδιακή μείωση και σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει πτώση των αριθμών, δήλωσε το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Μαρία Κολιού, καλώντας τον κόσμο να επιδείξει υπευθυνότητα και να τα εφαρμόσει για το καλό όλων.
Σημείωσε ωστόσο ότι οι τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων που καταγράφονται θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες ενώ σιγά-σιγά θα αρχίσουν να υποχωρούν. «Πιστεύω ότι αν δουλέψουν πράγματι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, σε δέκα ημέρες με δύο εβδομάδες θα δούμε πτώση των αριθμών», είπε.
Κληθείσα να σχολιάσει αν είναι επαρκή τα μέτρα, η Δρ Κολιού ανέφερε ότι αυτό θα το δούμε στην συνέχεια. «Τα προηγούμενα μέτρα έδειξαν ότι δεν προκαλούν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων αφού οι αριθμοί μας είναι σταθεροποιημένοι την τελευταία εβδομάδα. Φυσικά έχουμε αύξηση των εισαγωγών στις Εντατικές, που αυτό δείχνει επιδείνωση. Όμως, δεν είναι κάτι που προκλήθηκε διότι δεν επαρκούσαν τα μέτρα. Με τα νέα μέτρα, θα ενισχυθεί κι άλλο η δράση των προηγούμενων μέτρων. Αν είναι επαρκή ή όχι χρειάζεται χρόνος για να δούμε το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Μέτρα, εξήγησε, που αφορούν την δημόσια υγεία εξαρτάται πώς εφαρμόζονται από την πλειοψηφία του κόσμου. Σημείωσε ότι όσα καλά μέτρα και να παρθούν, όσο τέλεια και να είναι, εξαρτάται πόσο καλά θα τα εφαρμόσει ο καθένας με την υπευθυνότητα που τον χαρακτηρίζει για να μπορέσουν να υλοποιηθούν και να δράσουν.
«Τα μέτρα είναι εύκολα εφαρμόσιμα, δεν είναι άσχημα. Μπορεί να επιβαρύνονται κάποιες ομάδες επαγγελματιών αλλά γενικά είναι στοχευμένα μέτρα, δρουν πάνω σε τομείς των κρουσμάτων που ήταν πολλοί. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των χώρων εστίασης ήταν σαφές ότι πολλά περιστατικά προέρχονταν από αυτούς, όπως οι καφετέριες. Επομένως τα στοχευμένα μέτρα που πάρθηκαν θα περιορίσουν τους υπερβολικούς συνωστισμούς που συμβαίνουν μετά τις 11 την νύκτα, την ώρα που διασκεδάζουν οι παρέες, βρίσκονται στο κέφι γιατί ήπιαν και λίγο, και γίνεται πιο στενή η επαφή και υπάρχει συγχρωτισμός», επεσήμανε.
Ερωτηθείσα τι θα γίνει αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα, είπε πως αυτά θα πρέπει να κλιμακωθούν. «Τώρα αν είναι μορφή lockdown ή κάτι πιο διαχειρίσιμο αυτό θα εξαρτηθεί και πάλι από τους αριθμούς των κρουσμάτων και από πόσους ασθενείς θα έχουμε στις Εντατικές ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε με την κατάσταση”, σημείωσε.
Μέχρι σήμερα, είπε, δεν έγιναν τοπικά lockdown παρόλο που γνωρίζουμε ότι η Λεμεσός και η Πάφος είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση εντούτοις προσπαθήσαμε να αποφευχθεί το τοπικό lockdown.
Τα νέα μέτρα, ανέφερε η Δρ Κολιού, δίνουν προστασία στις ευπαθείς ομάδες που είναι αυτά τα άτομα που καταλήγουν στα νοσοκομεία και στην Εντατική θεραπεία. Όπως σημείωσε, δόθηκε περισσότερος χρόνος στις ευπαθείς ομάδες για να κάνουν τα ψώνια τους ενώ εστιάστηκαν και στην διευκόλυνση των ομάδων αυτών στον εργασιακό τους χώρο.
«Εφόσον ο κόσμος τα δεχτεί θετικά τα μέτρα θα δράσουν. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια και δεν είναι καλό να καταλήξουμε σε ένα lockdown», είπε.
Αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε, «δεν είναι μόνο το οικονομικό θέμα που κι αυτό είναι σοβαρό για τον τόπο μας. Είναι και το θέμα το ψυχολογικό, δεν μπορείς εύκολα να κλείσεις τον άλλο στο σπίτι του. Έχει πολύ μοναχικό κόσμο στην Κύπρο που είναι και ηλικιωμένοι. Αν τους κλείσουμε ξανά αυτούς τους ανθρώπους στα σπίτια τους θα έχουμε πάρα πολλές συνέπειες».
Είχαμε δει, συμπλήρωσε, «τις συνέπειες του lockdown πάνω στους ανθρώπους που έχουν χρόνια νοσήματα. Άνθρωποι που είχαν έμφραγμα δεν πήγαιναν στον γιατρό και πέθαιναν. Έχουμε αριθμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό που το επιβεβαιώνουν αυτό».
«Δεν είναι απλή ιστορία να αποφασίσεις ένα lockdown, πρέπει να ζυγίσεις πάρα πολλά πράγματα», είπε.
Η Δρ Κολιού επεσήμανε τέλος, ότι είναι καθήκον όλων να συμβάλουμε στην τήρηση των μέτρων γιατί αυτή την στιγμή είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και μπορούμε να την βελτιώσουμε.