Η κατάσταση με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σταθεροποιείται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω εμβολιασμοί για να μην έχουμε δύσκολο Σεπτέμβριο.
Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει σταθερή με γύρω στα 400 κρούσματα την ημέρα, εκφράζοντας την ελπίδα οι αριθμοί που είχαμε τις τελευταίες δύο ημέρες να είναι αντιπροσωπευτικοί λόγω του ότι δεν έγιναν αρκετά τεστ κατά τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.
Κληθείς να σχολιάσει αν είναι αντιπροσωπευτική της κατάστασης, η εικόνα που έχουμε, ανέφερε ότι «είναι όσο πραγματική θα μπορούσε να είναι κάτω από τις συνθήκες που ενεργούμε αυτή την στιγμή. Ίσως χάνουμε ένα μικρό αριθμό κρουσμάτων αλλά εν πάση περιπτώσει δεν φαίνεται από τις νοσηλείες που πέφτουν. Φυσικά οι σοβαρές νοσηλείες εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα και κυρίως οι διασωληνώσεις».
Δύσκολος ο Σεπτέμβριος, αν δεν υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη
Ερωτηθείς αν ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος, σημείωσε πως «αυτό έχει καιρό που το λέμε εμείς. Με το συγκεκριμένο στέλεχος Δέλτα λόγω της υπερμεταδοτικότητας του, σε κλειστούς χώρους θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα εάν οι ανεμβολίαστοι είναι περισσότεροι των εμβολιασμένων. Επομένως θα εξαρτηθεί από το περιβάλλον μιας συγκεκριμένης επιχείρησης, μιας αίθουσας μαθητών, ενός αμφιθεάτρου φοιτητών κλπ.».
Σε ερώτηση αν θα κτυπήσουμε και πάλι χίλια κρούσματα τον Σεπτέμβριο, ο Καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης.
«Το βλέπουμε κι αυτή την στιγμή. Φθάσαμε τα 1.165 κρούσματα και κατορθώσαμε έστω και με περιορισμένα μέτρα, όπως το safepass και με την προσοχή του κόσμου να ρίξουμε σιγά-σιγά τον αριθμό των κρουσμάτων σε συνάρτηση με την αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη. Επομένως μέχρι τότε, ίσως να φθάσουμε το 85% της εμβολιαστικής κάλυψης», ανέφερε.
Ο Δρ Καραγιάννης τόνισε την ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι ο μόνος φραγμός στον ιό, είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.
«Η εμβολιαστική μας κάλυψη αυξάνεται μέρα με την μέρα, ελπίζουμε ότι θα ανακόψουμε την εύκολη μετάδοση του ιού. Βλέπουμε σε κάποιες περιπτώσεις ότι κολλούν και εμβολιασμένοι. Κατά πόσο αυτοί που κολλούν είναι εκείνοι που δεν κάνουν αντισώματα στα εμβόλια ή τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι χαμηλά και δεν αντεπεξέρχονται κατά του ιού, δεν το γνωρίζουμε», πρόσθεσε.
Γι αυτό και συστήνουμε, συνέχισε, ότι και οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας και κυρίως την μάσκα διότι είναι ένα επιπλέον εμπόδιο στην μετάδοση του ιού.
Τα πρωτόκολλα στα σχολεία και Πανεπιστήμια είναι υπό διαβούλευση
Ο Δρ Καραγιάννης είπε πως ό,τι ανακοινώθηκε μέχρι στιγμής για μέτρα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια για την φετινή χρονιά είναι προς την σωστή κατεύθυνση σημειώνοντας ότι ακόμη γίνονται συζητήσεις και διαβουλεύσεις μέχρι να αποκρυσταλλωθεί κάτι το οποίο θα είναι όσο το δυνατό γίνεται πιο αποτελεσματικό.
«Τελικά γίνονται προσπάθειες ούτως ώστε όλοι αυτές οι δραστηριότητες να λειτουργήσουν σωστά, πολύ περισσότερο τα σχολεία για ευνόητους λόγους διότι για τα παιδιά κάτω των 12 χρόνων δεν υπάρχει σύσταση για εμβολιασμό αυτή την στιγμή, επομένως πρέπει να μπουν πρωτόκολλα που να διασφαλίζουν την ασφαλή τους λειτουργία», σημείωσε.
Ερωτηθείς για την διενέργεια PCR τεστ σε φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί, ο Καθηγητής είπε ότι « το θεωρώ σωστό από την άποψη ότι τα γρήγορα τεστ τουλάχιστον στις αρχές της μόλυνσης μπορούν να βγουν αρνητικά ενώ τα PCR μπορεί να είναι θετικά. Κατ΄ επέκταση μπορεί να ανιχνεύσεις κάποιον που είναι θετικός πιο σύντομα δεδομένου ότι ο ιός στην προσυμπτωματική περίοδο είναι μεταδοτικός».
Η τρίτη δόση εμβολίων αναγκαία για υπερήλικες και ευάλωτες ομάδες
Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι η τρίτη δόση εμβολίων θα είναι αναγκαία τουλάχιστο για τους υπερήλικες που εμβολιάστηκαν πρώτοι και για τις ευάλωτες ομάδες και κυρίως για εκείνους που για τον ένα λόγο ή τον άλλο είναι ανοσοκατασταλμένοι.
Κατά πόσο, σημείωσε, θα υπάρξει σύσταση για πιο ευρεία χρήση τρίτης δόσης από μια ηλικία και μετά, θα δούμε τι θα πουν και οι διάφοροι οργανισμοί.
«Σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αμερική έχει αποφασιστεί η τρίτη δόση. Το Ισραήλ έχει κάνει πέραν του ενός εκατομμυρίου τρίτες δόσεις», συμπλήρωσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ