Μέχρι την τελευταία στιγμή όλα τα σενάρια, αναφορικά με τις νέες αποφάσεις για την πανδημία, θα παραμένουν στο τραπέζι και θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία.
Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να δοθούν μικρές χαλαρώσεις από την 1η Απριλίου και να επιστρέψουν οι μαθητές Γυμνασίων παγκύπρια, αλλά και των Δημοτικών της Λεμεσού στα θρανία στις 2 Απριλίου. Ωστόσο η κατάσταση παραμένει ρευστή και γι’ αυτό δεν θα κλειδώσει οτιδήποτε, μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής θα συνέλθουν σήμερα, προκειμένου να αξιολογήσουν την επιδημιολογική εικόνα και να ετοιμάσουν εισηγήσεις, που θα διαβιβαστούν στον υπουργό Υγείας. Οι τελικές προτάσεις, που θα τύχουν επεξεργασίας και από την διυπουργική τεχνική επιτροπή για την πανδημία, θα παρουσιαστούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συνέλθει αρχές της επόμενης εβδομάδας, με δεδομένο ότι στις 31 Μαρτίου λήγει το διάταγμα που είναι σε ισχύ.
Το Υπουργείο Υγείας, επιθυμεί τουλάχιστον το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου το πλάνο αποκλιμάκωσης να συνεχίσει να είναι συντηρητικό, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που θα ανεβάσει ρυθμούς τον επόμενο μήνα. Άλλωστε η κατάσταση στα νοσοκομεία, η επικράτηση του βρετανικού στελέχους στην κοινότητα, αλλά και οι εικόνες από την επέλαση του τρίτου πανδημικού κύματος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ευρείας κλίμακας χαλαρώσεις.
Εάν ωστόσο, δεν υπάρξει σοβαρή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας καθώς και απότομη αύξηση των νοσηλευόμενων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, τότε θα ανάψει το πράσινο φως τόσο για την επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία, όσο και για άλλες μικρές χαλαρώσεις.
Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να επιτραπεί σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να βρίσκονται με φυσική παρουσία σε φροντιστήρια (από 4 σε 6) και να μπορούν περισσότερα άτομα να βρίσκονται ταυτόχρονα σε γυμναστήρια και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Αναφορικά με τα sms, αναμένονται οι προτάσεις των επιστημόνων, κάποιοι εκ των οποίων προκρίνουν αύξηση τους σε τρία και κάποιοι άλλοι κατάργησή τους. Άγνωστο παραμένει και το τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία και εάν τελικά θα επιτραπεί η διαμονή σε αυτά από την 1η Απριλίου και σε άτομα που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο.
Η εκτίμηση είναι ότι εάν εντός Απριλίου γίνει κατορθωτό να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, τον τελευταίο μήνα της άνοιξης θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, για επιστροφή στη νέα κανονικότητα αφού θα προχωρήσει αρκετά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον άλλα 195.000 άτομα θα εμβολιαστούν αρχές Μαΐου με την πρώτη δόση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων, τουλάχιστον με μια δόση, σε 310.000.
Το πλάνο προβλέπει εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ομάδων και του γενικού πληθυσμού ηλικίας 45 ετών και άνω, που θα εκφράσει ενδιαφέρον. Μέχρι τον Ιούνιο εξάλλου, αναμένεται να λάβει το εμβόλιο κατά της covid-19 το 60% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή πάνω από το 13% του πληθυσμού της Κύπρου, έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου, αφού διενεργήθηκαν πέραν των 135.000 εμβολιασμοί.
Σημαντικό βήμα για τη θωράκιση των ευπαθών ομάδων θα γίνει τις επόμενες ημέρες, αφού θα αρχίσει ο εμβολιασμός, ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και των ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία