Η συνεργασία μας γίνεται σήμερα από δυνατή δυνατότερη, δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, κατά την τελετή υπογραφής την Παρασκευή για την την έναρξη λειτουργίας Γραφείου του Οργανισμού στην Κύπρο.
Στην τελετή παρέστη και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, την βοήθεια και συνδρομή του οποίου στην πραγματοποίηση του οράματος για λειτουργία του Γραφείου εξήρε ο κ. Κλούγκε και ο Υπουργός Υγείας.
Το γραφείο στεγάζεται προσωρινά στα Λειβάδια Λάρνακας έως ότου εξευρεθεί άλλος χώρος στη Λάρνακα και αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του τις επόμενες μέρες.
Θέλουμε αυτό το γραφείο να είναι το καλύτερο στον κόσμο, είπε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, που μίλησε για μια σημαντική συμφωνία που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας.
Ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο έργο στο οποίο έχουν καταλήξει με τον κ. Κλούγκε είναι η παροχή νοσηλείας σε παιδιά από την Ουκρανία που αντιμετωπίζουν ορθοπεδικά προβλήματα, μέσω της συνεργασίας με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Shriners των ΗΠΑ.
O κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι θέλουμε η Κύπρος να έχει ρόλο στην περιοχή μας αλλά και διεθνώς, σημειώνοντας ότι έχει το ανθρώπινο δυναμικό και την θέληση να το πράξει.
Ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη είπε πως σήμερα γράφεται ένα ιστορικό κεφάλαιο στις σχέσεις του Οργανισμού με την Κύπρο και στη μακρά τους συνεργασία. Ανέφερε ότι η επιδημία πρόσφερε σημαντικά μαθήματα στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο και ότι ανέδειξε τη σημασία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.
Ο κ. Κλούγκε ανέφερε ότι στην επόμενη υγειονομική κρίση δεν πρέπει να αφεθεί στο περιθώριο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη άλλων ασθενειών ούτε και να υπάρξει καθυστέρηση σε επεμβάσεις και ότι υπηρεσίες υγείας πρέπει να παραχωρούνται απρόσκοπτα.
Εξήρε το γεγονός ότι η Κύπρος έλαβε γρήγορα μέτρα για την πανδημία και κινήθηκε με γοργούς ρυθμούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η περιοχή μας μπορεί να πάρει μαθήματα από την Κύπρο.
Ανέφερε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα έχει συνάντηση στην Γενεύη με αξιωματούχους του ΠΟΥ για να εξετάσουν το σχέδιο εργασίας για την Κύπρο και τα θέματα που θα απασχολήσουν το περιφερειακό γραφείο, το οποίο είπε, θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα ανάμεσα σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Αφρική.
Ο κ. Κλούγκε αναφέρθηκε στη σημασία της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας και συντονισμού κάτι είπε, που ενισχύει τις δυνατότητες στη παροχή υπηρεσιών υγείας.
Έκλεισε την ομιλία του στα ελληνικά με την αρχαία έκφραση «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και είπε ότι αυτή η φράση βρίσκει την εφαρμογή της σήμερα σε αυτή την τελετή.
Πανδημία COVID, τα επόμενα βήματα
——
Τόσο ο Υπουργός Υγείας όσο και o κ. Κλούγκε ρωτήθηκαν για την πανδημία του κορωνοϊού και τα επόμενα βήματα του ΠΟΥ με αφορμή τις μεταλλάξεις και τα κρούσματα.
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι βεβαίως και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση όπως εξελίσσεται, όμως την ίδια στιγμή η έγνοια μας είναι το ίδιο μας το σπίτι.
Είπε ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ καλή, τα κρούσματα είναι σε χαμηλά επίπεδα και οι νοσηλείες μειωμένες. Ανέφερε ότι το αν η πανδημία κηρυχθεί σε επιδημία είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τον ΠΟΥ.
Πρόσθεσε ότι οι συστάσεις είναι ξεκάθαρες για εμβολιασμό για τον κορωνοϊό και την γρίπη των ευάλωτων ομάδων και των άνω των 60 ετών. Σε άλλη ερώτηση ξεκαθάρισε ότι το γραφείο του ΠΟΥ στην Κύπρο δεν θα λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις της επιστημονικής επιτροπής για τον COVID.
Ο κ. Κλούγκε είπε ότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη διεθνώς και παραμένουμε αισιόδοξοι αλλά προσεκτικοί, με κύριο γνώμονα την προστασία των ευάλωτων ομάδων που πρέπει να εμβολιαστούν με ενισχυτική δόση.
Συνέστησε τη χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους και τον καλό εξαερισμό κάτι που είναι απαραίτητο όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για πολλές άλλες ιώσεις. Ο κ. Κλούγκε ανέφερε επίσης ότι ο ιός μεταλάσσεται και αυτό το έχουμε δει στο παρελθόν άρα επιβάλλεται προσοχή και επαγρύπνηση. Ανέφερε επίσης ότι θα συνεδριάσει ο ΠΟΥ για να δει κατά πόσο μπορεί να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.