Τα δεδομένα για την πορεία του κορωνοϊού για την περίοδο από τις 18 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου δίδει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη ο Δρ Νικολόπουλος παρουσιάζει τα δεδομένα.
Η Ευρώπη φαίνεται ότι είναι το επίκεντρο της πανδημίας αυτή τη στιγμή. Η Κύπρος ως χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης, σημείωσε ο δρ Γιώργος Νικολόπουλος.Το εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας βρίσκεται στο 3,6% την ώρα που το όριο είναι το 3%.Τα δεδομένα αυτά δικαιολογούν παρεμβάσεις σε επίπεδο επικράτειας, ενώ το 98% των πολιτών είναι επίνοσοι στην Κύπρο, καθώς δεν υπάρχει ανοσία. Αυτό θα γίνει όταν υπάρχει ένα εμβόλιο.Η χρήση της μάσκας καθολικά φαίνεται ότι μειώνει τους επόμενους 3-4 μήνες τους θανάτους κατά το ήμισι.Όσον αφορά στα μέτρα που ελήφθησαν στην Λεμεσό, φαίνεται ότι άρχισαν να δουλεύουν, καθώς μέχρι στιγμής παρατηρείται μια επιπεδοποίηση της καμπύλης, χωρίς να δημιουργείται μια νέα κορυφή.Παράλληλα ο αριθμός μεταδοτικότητας του ιού στην κοινότητα πλέον βρίσκεται κοντά στο 1.
Σήμερα ελήφθη η απόφαση το ΓΝ Αμμοχώστου να διατεθεί αποκλειστικά για νοσηλεία περιστατικών COVID-19. Επίσης, υπάρχει η πρόνοια για την αξιοποίηση άλλων δύο νοσοκομείων.Όσον αφορά στην στελέχωση, υπάρχουν κάποια προβλήματα που αφορούν στο προσωπικό. Ήδη έγιναν προσλήψεις, ενώ θα γίνει και επιστράτευση ιδιωτών ιατρών για να βοηθήσουν στην νοσηλεία ασθενών με COVID-19.
Ένας από τους βασικούς στόχους των νέων μέτρων, είναι να περιοριστεί η μετάδοση του ιού στους χώρους εργασίας, όπου έχουν παρατηρηθεί αυξημένα περιστατικά το τελευταίο διάστημα, ανέφερε ο Δρ Κ. Τσιούτης. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει – Θα πρέπει να αναλογιστούμε το κόστος σε περίπτωση lockdown, πρόσθεσε ο ίδιος.
Tα δεδομένα
Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020, έχουν δηλωθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία 4.422 περιπτώσεις COVID-19 και 33 θάνατοι (θνητότητα επί των διαγνωσμένων περιπτώσεων COVID-19: 0,8%).Τις τελευταίες 14 ημέρες (18-31 Οκτωβρίου) καταγράφηκαν 1.800 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19. Η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών της COVID-19 (δηλωθέντα περιστατικά 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους), είναι 207,9 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ η διάμεση ηλικία των περιπτώσεων COVID-19 είναι τα 33 έτη (Ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 23-48 έτη), 51,5% αφορά σε άνδρες.
Με βάση το επιδημιολογικό ιστορικό, το 6,7% είναι περιπτώσεις με πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, το 85,3% αφορά σε περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης και το 8% είναι περιπτώσεις με άγνωστο επιδημιολογικό ιστορικό. Στις 31 Οκτωβρίου, 43 άτομα με COVID-19 νοσηλεύονται. Η διάμεση τους ηλικία είναι τα 65 έτη (Ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 54 – 76 έτη), με το 60,5% να αφορά σε άνδρες.
Όσα λέχθηκαν λεπτό προς λεπτό
-Ξεκίνησε η διάσκεψη τύπου των επιδημιολόγων
-Το επίκεντρο της επιδημίας είναι η Ευρώπη, λέει ο Δρ. Νικολόπουλος. «Οι αριθμοί είναι πλέον πολύ μεγάλοι. Καταλαβαίνουμε γιατι και στην Κύπρο θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα».
-Πολύπλοκος ο σχεδιασμός, δεν είναι εύκολο να εκκενώνουμε θαλάμους, λέει ο λοιμοξιωλόγος Κώστασ Κωνσταντίνου.
-Η Κύπρος διαθέτει από τα μεγαλύτερα ποσοστά αναπνευστήρων σε αναλογία πληθυσμού
-Μεγάλος αριθμός τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση το τρίπτυχο της καλής διαχείρισης λέει ο Δρ. Κωστρίκης. Το Υπ. Υγείας ανέπτυξε στον μέγιστο βαθμό τον αριθμό τεστ. Όπως δήλωσε ο Δρ. Κωστρίκης με τα rapid test μπορούμε να έχουμε δεκάδες χιλιάδες τεστ σε μια μέρα. «Σύντομα στη διάθεσή μας. Θα βοηθήσει αφάνταστα».
-Ερωτηθείς ο Δρ. Κωστρίκης γιατί δε μπορεί να γίνει εξέταση σε όλο τον πληθυσμό, απάντησε ότι αυτή είναι μία προσέγγιση που εισηγήθηκε ο Δρ.Πάνος. «Είναι μια καλή ιδέα όμως υπάρχουν προβλήματα, τουλάχιστον με τη μεθοδολογία του PCR πιστεύω ότι είνα λίγο δύσκολο. Μέσω ανιγονικού αυτό μπορεί να είναι πιθανό. Εξαρτάται πόσα είναι έτοιμο το κράτος να αγοράσει και μετά να δούμε το πως θα λειτουργήσει. Επομένως ναι συμφωνώ όμως πρέπει να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα των δειγματοληψιών και εξετάσεων».
-Επί της αρχής ακούγεται καλό, είπε Δρ. Νικολόπουλος. «Ως προσέγγιση όμως δεν έχει χρησιμιοποιηθεί αποτελεσματικά σε έξαρση επιδημιών. Η πρώτη χώρα που το επιχειρεί σε έξαρση επιδημίας είναι η Σλοβακία». Επί της αρχής δεν υπάρχει διαφωνία, όμως πρέπει να βάλουμε κάτω κατά πόσον είναι υλοποιήσιμη αυτή η ιδέα, είπε.
-«Ερωτηθείσα για την αναστολή εξωσχολικών δραστηριοτήτων παιδιών την ώρα που συναθροίζονται και γυμνάζονται στα σχολεία, η Δρ. Πανά είπε ότι «οι συστάσεις που έχουμε είναι να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά», αναφερόμενη και στις επιπτώσεις. Όσον αφορά την απαγόρευση των εξωσχολικών δραστηριοτήτων είναι το ότι επιχειρείται να υπάρχει ομαδοποίηση. Δηλαδή όσον αφορά τα παιδιά να μην υπάρχουν πολλές ομάδες. Δηλαδή πρακτικά να είναι τα ίδια παιδιά στο ίδιο σχολείο και όχι από διαφορετικά, για να μην υπάρξει σε περίπτωση κρούσματος σε διάφορα σχολεία κλπ. Στόχος είναι να ελαττώσουμε τις επαφές μας και να τις ομαδοποιήσουμε. Όσον αφορά τις σχολικές δραστηριότητες μέσα στο σχολείο, εφόσον μπορούμε να θεωρήσουμε μια τάξη ως σταθερή ομάδα, εκεί είναι κάπως πιο ελεγχόμενο για να μην προκύψει διασπορά σε διαφορετικούς χώρους και ομάδες. Γενικότερα είναι να μειώσουμε τις επαφές μας από διάφορους χώρους».
Όσον αφορά τα γυμναστήρια, η Δρ. Πανά είπε ότι υπήρξαν κάποιες αλυσίδες.