9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:26

48% αύξηση στις αιτήσεις ασύλου τον Ιανουάριο σε σχέση με το 2021

Αύξηση σημείωσε τον Ιανουάριο του 2022 ο αριθμός των μεταναστών και αιτητών ασύλου που έφτασαν στην Κύπρο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για το έτος που δημοσίευσε ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), η υπηρεσία για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα ο FRONTEX αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως κατά τον πρώτο μήνα του 2022 έγιναν συνολικά 850 εντοπισμοί, κάτι που αποτελεί αύξηση κατά 48% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Οι εθνικότητες μεταναστών και αιτητών ασύλου που καταγράφηκαν περισσότερο μεταξύ των αφίξεων στην Κύπρο ήταν πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (γνωστή ως Κονγκό-Κινσάσα), της Συρίας και της Νιγηρίας.

Γενικότερα όσον αφορά την κατάσταση στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, που αφορά κυρίως τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, ο FRONTEX διαπιστώνει πως δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές. Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2022 ο αριθμός των εντοπισμών αυξήθηκε κατά 28% στις 1163 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 όταν είχαν γίνει 911 εντοπισμοί (303 εκ των οποίων στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας).

Η σημαντικότερη αύξηση καταγράφηκε σύμφωνα με τα στοιχεία στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων όπου σημειώθηκαν 5826 αφίξεις, 148% περισσότερες από ότι την ίδια περίοδο πέρσι. Οι τρεις πρώτες χώρες προέλευσης μεταναστών και αιτητών ασύλου ήταν η Συρία, το Αφγανιστάν και η Τουρκία.

Όσον αφορά το σύνολο των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ τον Ιανουάριο, ο FRONTEX εκτιμά πως ο αριθμός έφτασε τις 13.160, αυξημένες κατά 78% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 και κατά 23% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020.

Ο αριθμός των αφίξεων συνεχίζει να κινείται πάνω από τα επίπεδα της προ της πανδημίας εποχής. Ο συνολικός αριθμός παράτυπων διελεύσεων για ολόκληρο το 2021 έφτασε σχεδόν τις 200 χιλιάδες, τον υψηλότερο αριθμό από το 2017.

Ωστόσο η πίεση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ μειώθηκε κατά σχεδόν 75%, μετά τη μεγάλη αύξηση που είχε σημειωθεί τον Μάιο του 2021 όταν οι αφίξεις είχαν υπερδεκαπλασιαστεί σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020.

Όσον αφορά άλλες περιοχές, στην διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου ο αριθμός των αφίξεων έφτασε τον Ιανουάριο τις 2150, σημειώνοντας αύξηση κατά 107% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020.

Δύο στους τρεις μετανάστες και αιτητές ασύλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του FRONTEX, προέρχονταν από τη Λιβύη και οι υπόλοιποι από την Τυνησία. Οι περισσότερες αφίξεις από τη Λιβύη αφορούσε πολίτες της Αιγύπτου, του Μπανγκλαντές και της Ακτής Ελεφαντοστού. Το 67% των αφίξεων από την Τυνησία ήταν Τυνήσιοι πολίτες.

Ο αριθμός των εντοπισμών στη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου μειώθηκε κατά 55% στις 693 τον πρώτο μήνα του 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο πέρσι, σύμφωνα με τις συνηθισμένες εποχικές τάσεις λόγω των καιρικών συνθηκών. Σχεδόν 60% των ατόμων που καταγράφηκαν σε αυτή τη διαδρομή ήταν πολίτες της Αλγερίας.

Η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής παρουσίασε αύξηση 50% με 3007 ανιχνεύσεις. Οι μισοί μετανάστες και αιτητές ασύλου προήλθαν από το Μαρόκο.

Τέλος, στις αρχές του έτους, συνέχισε να παρατηρείται σημαντική αύξηση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Μάγχης. Τον Ιανουάριο του 2022, ο αριθμός των θαλάσσιων διελεύσεων που εντοπίστηκαν κατά την έξοδο από την ΕΕ αυξήθηκε κατά 273% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021. Πέρα από 2500 παράτυποι μετανάστες και αιτητές ασύλου εντοπίστηκαν και στις δύο πλευρές της Μάγχης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!