26 C
Nicosia
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 | 15:16

301 αναφορές για παρενέργειες από τα εμβόλια – Οι 84 σοβαρές

Τις 301 έφτασαν οι αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για τα εμβόλια COVID-19 στην Κύπρο. Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει ένα σύνδεσμο στην επίσημη ιστοσελίδα, όπου δίνονται στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ενώ αναγράφονται οι αναφορές για τα εμβόλια και τις παρενέργειες.

Μέχρι και τις 12 Ιουλίου 2021, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έλαβαν και αξιολόγησαν συνολικά 301 αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες που πιθανόν να σχετίζονται με τον εμβολιασμό για πρόληψη της νόσου COVID-19. Οι 217 (ποσοστό 72%) ταξινομήθηκαν ως ήπιες/μέτριες και οι 84 (ποσοστό 28%) ως σοβαρές .

Όπως αποτυπώνεται στον πίνακα οι περισσότερες παρενέργειες καταγράφηκαν σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer, έπεται η AstraZeneca, ακολουθεί η Moderna και τέλος η Johnson.

Η αναφορά πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για τα εμβόλια COVID-19 γίνεται μέσω του συστήματος της Κίτρινης Κάρτας.

Μια αναφορά για πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια μέσω του συστήματος της Κίτρινης Κάρτας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια προκλήθηκε από το εμβόλιο, αλλά ότι το άτομο που την αναφέρει υποψιάζεται ότι μπορεί να οφείλεται στο εμβόλιο. Τυχόν υποκείμενα νοσήματα ή άλλες μη διαγνωσμένες παθήσεις που δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό μπορεί να επηρεάσουν την αναφορά.

Επισημαίνεται ότι, ο σχετικός αριθμός και η φύση των αναφορών μέσω του συστήματος της κίτρινης κάρτας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη σύγκριση του προφίλ ασφάλειας των διαφόρων εμβολίων καθώς πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν μία αναφορά ανεπιθύμητης ενέργειας.

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έχουν την αρμοδιότητα για τη συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων και εμβολίων που κυκλοφορούν στη αγορά. Ενθαρρύνονται όλοι οι επαγγελματίες υγείας και το κοινό να αναφέρουν τυχόν υποψίες για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες με τα εμβόλια COVID-19 μέσω του συστήματος της Κίτρινης Κάρτας, καθώς όλες οι αναφορές υπόκεινται σε συνεχή θεώρηση, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί νέοι κίνδυνοι.

Αριθμός ατόμων που έλαβαν την 1η και τη 2η δόση εμβολίου στην Κύπρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, μέχρι τις 17 Ιουλίου (περασμένο Σάββατο), 484.793 πολίτες έλαβαν τουλάχιστον την πρώτη δόση ενός εκ των διαθέσιμων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ενώ οι 441.700 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

– Με το εμβόλιο της AstraZeneca, είχαν εμβολιαστεί πλήρως 114.816 πολίτες και άλλες 130.221 άτομα είχαν λάβει την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου.

– Και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είχαν λάβει 274.022 πολίτες, ενώ με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί συνολικά 314.995 άτομα.

– Πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Moderna είναι 36.842 πολίτες και την πρώτη δόση έχουν λάβει 39.577.

– Με το μονοδοσιακό εμβόλιο της J&J  έχουν εμβολιαστεί 16.020 πολίτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου στην «Αροδαφνούσα» εξέφρασε ο Πρόεδρος ΔΣ Τράπεζας Κύπρου

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και την Αροδαφνούσα με οικονομική και άλλη υποστήριξη, όπως πράττει τα τελευταία...

Mainstream προβλέψεις ανόδου του bitcoin στα 100.000 δολάρια

Για τους «γκουρού» της παγκόσμιας αγοράς το ερώτημα για το bitcoin δεν είναι πια εάν θα γράψει απλώς το επόμενο ρεκόρ - το ερώτημα...

Κέρδη καταγράφει την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον μικρών εβδομαδιαίων ζημιών. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ στις 13:28, παρουσίαζε μικρή...

Κλιματικό στρες τεστ για τις τράπεζες το 2022 υπό την εποπτεία της ΕΚΤ

Την ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τις κλιματικές αλλαγής, υπογράμμισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας,...

28η Οκτωβρίου – Αλαλούμ με τις παρελάσεις – «Θα γίνουν κανονικά όλες» λέει το Ελληνικό ΥΠΕΣ

Απόλυτη σύγχυση επικράτησε γύρω από τη διεξαγωγή των καθιερωμένων παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, με το υπουργείο Εσωτερικών τελικώς να «αδειάζει» την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...

Αιγάλεω – Αυτά είπε στους αστυνομικούς ο 20χρονος μητροκτόνος όταν παραδόθηκε

Σοκ έχει προκαλέσει η δολοφονία 55χρονης μητέρας πέντε παιδιών στο Αιγάλεω, με τον γιο της, που παραδόθηκε σήμερα, στις Αρχές να είναι ο δράστης του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!