33.8 C
Nicosia
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 | 13:35

301 αναφορές για παρενέργειες από τα εμβόλια – Οι 84 σοβαρές

Τις 301 έφτασαν οι αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για τα εμβόλια COVID-19 στην Κύπρο. Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει ένα σύνδεσμο στην επίσημη ιστοσελίδα, όπου δίνονται στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ενώ αναγράφονται οι αναφορές για τα εμβόλια και τις παρενέργειες.

Μέχρι και τις 12 Ιουλίου 2021, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έλαβαν και αξιολόγησαν συνολικά 301 αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες που πιθανόν να σχετίζονται με τον εμβολιασμό για πρόληψη της νόσου COVID-19. Οι 217 (ποσοστό 72%) ταξινομήθηκαν ως ήπιες/μέτριες και οι 84 (ποσοστό 28%) ως σοβαρές .

Όπως αποτυπώνεται στον πίνακα οι περισσότερες παρενέργειες καταγράφηκαν σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer, έπεται η AstraZeneca, ακολουθεί η Moderna και τέλος η Johnson.

Η αναφορά πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για τα εμβόλια COVID-19 γίνεται μέσω του συστήματος της Κίτρινης Κάρτας.

Μια αναφορά για πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια μέσω του συστήματος της Κίτρινης Κάρτας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια προκλήθηκε από το εμβόλιο, αλλά ότι το άτομο που την αναφέρει υποψιάζεται ότι μπορεί να οφείλεται στο εμβόλιο. Τυχόν υποκείμενα νοσήματα ή άλλες μη διαγνωσμένες παθήσεις που δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό μπορεί να επηρεάσουν την αναφορά.

Επισημαίνεται ότι, ο σχετικός αριθμός και η φύση των αναφορών μέσω του συστήματος της κίτρινης κάρτας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη σύγκριση του προφίλ ασφάλειας των διαφόρων εμβολίων καθώς πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν μία αναφορά ανεπιθύμητης ενέργειας.

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έχουν την αρμοδιότητα για τη συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων και εμβολίων που κυκλοφορούν στη αγορά. Ενθαρρύνονται όλοι οι επαγγελματίες υγείας και το κοινό να αναφέρουν τυχόν υποψίες για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες με τα εμβόλια COVID-19 μέσω του συστήματος της Κίτρινης Κάρτας, καθώς όλες οι αναφορές υπόκεινται σε συνεχή θεώρηση, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί νέοι κίνδυνοι.

Αριθμός ατόμων που έλαβαν την 1η και τη 2η δόση εμβολίου στην Κύπρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, μέχρι τις 17 Ιουλίου (περασμένο Σάββατο), 484.793 πολίτες έλαβαν τουλάχιστον την πρώτη δόση ενός εκ των διαθέσιμων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ενώ οι 441.700 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

– Με το εμβόλιο της AstraZeneca, είχαν εμβολιαστεί πλήρως 114.816 πολίτες και άλλες 130.221 άτομα είχαν λάβει την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου.

– Και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είχαν λάβει 274.022 πολίτες, ενώ με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί συνολικά 314.995 άτομα.

– Πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Moderna είναι 36.842 πολίτες και την πρώτη δόση έχουν λάβει 39.577.

– Με το μονοδοσιακό εμβόλιο της J&J  έχουν εμβολιαστεί 16.020 πολίτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συντάξεις: Έρχεται τριπλή αύξηση στις αποδοχές το 2023 στην Ελλάδα

Τριπλή αύξηση έρχεται για χιλιάδες συνταξιούχους το 2023 ενώ βρίσκονται σε αναμονή της πολιτικής απόφασης για τα αναδρομικά από τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές, μετά την πρόσφατη...

Αβέρωφ: Μπορούμε ακόμη μια φορά να μετατρέψουμε την κρίση σε μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα

Τη δυνατότητα μετατροπής της επερχόμενης κρίσης σε μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, τόνισε την Τρίτη το βράδυ σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Έμπα...

Ναυάγιο Ζακύνθου: Μάζεψαν τα σκουπίδια – Οι αντιδράσεις συνεχίζονται

Ανεπίτρεπτη εικόνα για την οποία δεν υπάρχει δικαιολογία, χαρακτήρισε τις στοίβες με τα σκουπίδια στο εμβληματικό «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αναστάσιος Μαρίνος. Όπως...

Ο Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla ύψους σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές του ομίλου Tesla ύψους σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και...

Λίλιαν Αρχοντή: Καταγγέλλει ότι η ίδια και η κόρη της έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας

Σε μία καταγγελία που σοκάρει προχώρησε η Λίλιαν Αρχοντή. Η γνωστή ηθοποιός, που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε από τον ρόλο της Φιόνας στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», σε συνέντευξή...

Μπογδάνος: Τζημερος και Κρανιδιώτης τον διέγραψαν από την «Εθνική Δημιουργία»

Με κοινή τους δήλωση οι Θάνος Τζήμερος και Φαήλος Κρανιδιώτης ανακοίνωσαν ότι διέγραψαν τον τρίτο της ηγεσίας της κίνησης «Εθνική Δημιουργία» που δημιούργησαν τον Μάϊο. Μία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW