Επιστροφή στα θρανία των μαθητών των γυμνασίων και των μαθητών των δημοτικών σχολείων της Λεμεσού, αποφάσισε η Επιδημιολογική Ομάδα, η οποία συνήλθε χθες και εξέταση την εικόνα της χώρας από υγειονομικής άποψης.
Οι αποφάσεις από την κυβέρνηση θα ληφθούν την Τετάρτη 31 Μαρτίου σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνία που λήγει το υφιστάμενο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας. Εντούτοις επειδή την Πέμπτη 1η Απριλίου είναι εθνική αργία και η 2α Απριλίου Παρασκευή, ενδέχεται η επιστροφή των μαθητών να γίνει στις 5 Απριλίου.
Όσον αφορά τα SMS επικρατέστερο σενάριο είναι η κατάργηση τους αν και η επιδημιολογική ομάδα θα θέσει και εναλλακτική πρόταση στο τραπέζι για αύξηση των SMS στα τρία για τα Σαββατοκύριακα.
Οι επιδημιολόγοι συστήνουν ωστόσο παραμονή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες μετά τις 11 το βράδυ, αν και οι εκπρόσωποι των κέντρων εστίασης ζητούν παράταση του ωραρίου μέχρι τις 12 τα μεσάνυκτα.
Τα κέντρα εστίασης ζητούν επίσης να τους επιτραπεί και η λειτουργία στους εσωτερικούς χώρους επειδή ακόμη οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν σταθεροποιηθεί και επειδή μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δε διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, κάτι που οι επιδημιολόγοι δεν ευνοούν για την ώρα.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής μοριακής ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, «παρά τη σταθερή επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων δύο εβδομάδων, τα ποσοστά θετικότητας παραμένουν ακόμη ψηλά γι’ αυτό δεν αισθανόμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε περαιτέρω χαλαρώσεις».
Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους επιδημιολόγους, είπε, είναι ο μεταλλαγμένος «βρετανικός» ιός ο οποίος έχει εντοπιστεί στη Λεμεσό, να μην εξαπλωθεί και στις άλλες πόλεις, διότι διαδίδεται γρηγορότερα.
Το μέλος της επιστημονικής ομάδας, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιού, ανέφερε ότι «η πρόταση μας για επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων αλλά και των μαθητών της Λεμεσού παραμένει ως έχει, πέραν τούτου όμως εισηγούμαστε σταθερά και συντηρητικά βήματα αποκλιμάκωσης των μέτρων».
Η κ. Κολιού, εξέφρασε την θέση ότι «ήδη έχουν επαναλειτουργήσει αρκετοί τομείς της οικονομίας γι’ αυτό μέχρι τις 15 Απριλίου θα πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί σε περαιτέρω χαλαρώσεις, διότι ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος ανατροπής των δεδομένων».
Χθες Κυριακή ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 326 ενώ το ποσοστό θετικότητας μειώθηκε στο 0,59% από 0,77% το Σάββατο.
Τέλος υπενθύμισε ότι τις αποφάσεις τις παίρνει η Κυβέρνηση και όχι η επιδημιολογική ομάδα.