18.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 12:38

Υπ. Υγείας: Νεαροί ανεμβολίαστοι δίνουν μάχη στις εντατικές

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των δημοσίων νοσηλευτηρίων που είναι γεμάτες με περιστατικά COVID-19, με αποτέλεσμα άλλα περιστατικά να παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα, ανέδειξαν ο Υπουργός Υγείας και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, κατά την επίσκεψή τους στο εμβολιαστικό κέντρο ελεύθερης προσέλευσης που λειτούργησε την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας σημείωσε ιδιαίτερα το πρόβλημα με νεαρά άτομα, οικογενειάρχες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις εντατικές, ενώ δεν έχουν εμβολιαστεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αυξημένες νοσηλείες ασθενών με COVID-19, ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στις εντατικές.  Είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην εντατική άτομο 46 χρονών με 4 ανήλικα παιδιά, άτομο 42 χρονών με δύο παιδιά και άτομο 40 ετών με τέσσερα παιδιά.

«Είναι εκεί αυτά τα άτομα στην εντατική και παλεύουν. Την ίδια στιγμή που παλεύουν αυτοί υπάρχει και η οικογένεια που είναι πίσω, που είναι αναστατωμένη», είπε.  Πρόσθεσε ότι επικοινωνούν μαζί μας και ζητούν να “κάνετε ό,τι μπορείτε θα χάσουμε τους ανθρώπους μας, είναι νεαρά άτομα, έχουν παιδιά, έχουν αδέλφια, έχουν συγγενείς, πρέπει να κάνετε κάτι”.

Σίγουρα, πρόσθεσε, τα νοσηλευτήριά μας κάνουν το παν, αλλά όπως είπε «για να μην φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση ένας τρόπος υπάρχει και είναι αποδεδειγμένος. Ο εμβολιασμός. Και είναι ο τρόπος που τον εμπιστεύονται αυτά τα νεαρά άτομα που είναι εδώ και το κάνουνε».

Σημείωσε επίσης ότι αν αυτοί οι συμπατριώτες μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ είχαν κάνει το εμβόλιο δεν θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα και αυτό είναι που λένε οι συγγενείς τους αυτή τη στιγμή: «Μακάρι να είχαν κάνει το εμβόλιο και να μη ζούσαμε αυτό το μαρτύριο».

Συμπλήρωσε  ότι υπάρχει όντως θέμα με τις εντατικές και το Υπουργείο το παρακολουθεί. Όπως είπε θα ανοίξει ακόμα και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 3 στο Γενικό Νοσοκομείο, ωστόσο θα πρέπει όπως είπε, ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει αμέτρητος αριθμός εντατικών. Την ίδια στιγμή, ανέφερε, υπάρχουν και ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας όπως καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς που πιθανόν να χρειαστούν και αυτοί αυτές τις ΜΕΘ και τους οποίους, πρόσθεσε, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε από το να χρησιμοποιήσουν αυτές τις Μονάδες, τη στιγμή που τις χρειάζονται άλλοι επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αναφέροντας ότι «θα τους εξυπηρετήσουμε όλους», ο Υπουργός έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε για να μην γεμίσουμε τις ΜΕΘ και να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Είπε ακόμα ότι η ΜΕΘ που ανοίγει τώρα θα έχει περίπου ακόμα 10 διαθέσιμες κλίνες, ενώ υπάρχει πλάνο για ακόμα 12 αν χρειαστεί. Συμπλήρωσε ότι η νέα ΜΕΘ πιθανόν να μπορέσει να ανοίξει και σήμερα. Παράλληλα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί ασθενείς σε εντατικές σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη ανέφερε ότι στην τελευταία συνεδρία που έγινε με τον Υπουργό στην παρουσία του ΟΑΥ και του ΟΚΥΠΥ, η ίδια έθεσε το θέμα για τις στέγες ευγηρίας «που με το παραμικρό που συμβαίνει σε έναν ηλικιωμένο τον φορτώνουν στο ασθενοφόρο και τον στέλνουν στο νοσοκομείο».  Είπε ότι για τον λόγο αυτό έστειλαν μια επιστολή στην οποία λένε ότι θα πρέπει οι προσωπικοί γιατροί που είναι συμβεβλημένοι, να πηγαίνουν στις στέγες ευγηρίας να εξετάζουν τον ηλικιωμένο, να γράφουν ιατρική έκθεση και αν η κατάστασή του είναι αρκετά βεβαρημένη τότε να μεταφέρεται στο νοσοκομείο. «Όχι με το ψύλλου πήδημα να βάζουμε τους ηλικιωμένους και να τους στέλνουμε στις πρώτες βοήθειες», είπε.

Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα το Υπουργείο προώθησε γύρω στους 236 ασθενείς προς όλα τα νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ. Αυτή τη στιγμή είπε έχουν μείνει στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια γύρω στους 93 ασθενείς, και έχουν στείλει γύρω στους 28 ασθενείς στις εντατικές.

Κάθε μέρα είπε, γίνεται ένας προγραμματισμός να βγαίνουν άρρωστοι από τις εντατικές του Γενικού για να μπορούν να συνεργάζονται με τις εντατικές του ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά τα περιστατικά που δεν αφορούν κορωνοϊό. Όπως είπε, είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος χειρισμός στον οποίο όμως προχωρεί το Υπουργείο για να βοηθήσει τους ασθενείς. Πρόσθεσε ότι σήμερα το πρωί έφυγε με αερομεταφορά ένα κορίτσι 26 ετών στη Γερμανία με πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενώ χθες έστειλαν άλλο ασθενή.

«Προσπαθούμε μέσα από μια τιτάνια προσπάθεια να βοηθήσουμε τους άλλους συνανθρώπους μας αλλά χρειάζονται την αναγκαία περίθαλψη και ως κράτος πρόνοιας και ως Υπουργείο Υγείας εμείς κάνουμε το παν για να βοηθούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη», είπε, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός στηρίζει πάρα πολύ αυτή την προσπάθεια η οποία ωστόσο δεν είναι εύκολη. Ανέφερε επίσης ότι και οι εντατικές στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι ανεξάντλητες.

Νέοι εμβολιασμοί

Παράλληλα η κ. Γιαννάκη είπε ότι την Τετάρτη ξεπεράστηκαν οι 12.923 εμβολιασμοί στα κέντρα walk-in, ενώ σήμερα οι εμβολιασμοί στα κέντρα αυτά θα είναι περίπου 6.200. Υπενθύμισε ότι την Παρασκευή είναι και η πρεμιέρα για εμβολισμούς ατόμων εκτός ΓεΣΥ. Ανέφερε ακόμα ότι εμβολιάστηκαν 981 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών και προέτρεψε και τους άλλους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν για τη νέα σχολική χρονιά.

Σκέψεις για τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά

Επισκεπτόμενος το εμβολιαστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου ο κ. Χατζηπαντέλας εξέφρασε ικανοποίηση που αρκετοί νέοι άνθρωποι και φοιτητές εμβολιάζονται και είπε ότι αυτό είναι ένα στοίχημα που το έχουν κερδίσει. Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι επρόκειτο να συζητήσουμε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου πώς θα προγραμματίσουν τη νέα σχολική χρονιά ώστε όλος ο κόσμος να μπορεί να επιστρέψει πίσω στα πανεπιστημία.

«Θεωρούμε ότι πανεπιστήμια χωρίς κόσμο στις αίθουσες δεν είναι Πανεπιστήμια, άρα θα έχουμε μια σοβαρή συζήτηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου μετά την σημερινή μας επίσκεψη και ελπίζουμε σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και το Υπουργείου Υγείας να πάρουμε κάποιες αποφάσεις προς όφελος όλων των εμπλεκομένων», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει κάποιο πλάνο, κάποια σκέψη για την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο για τα πανεπιστήμια και τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, ο Υπουργός είπε ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις οι οποίες ωστόσο προτού ανακοινωθούν θα πρέπει να συζητηθούν λεπτομερώς, να ενημερωθεί ο Υπουργός Παιδείας και το Υπουργικό Συμβούλιο για να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις.

Η κ. Γιαννάκη είπε ότι το εμβολιαστικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι έχει μια μεγάλη προσέλευση και αυτό είναι καλό γιατί αυτοί θα εμβολιαστούν πριν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Είπε επίσης ότι ο Υπουργός έστειλε επιστολή στη σύνοδο των πρυτάνεων και για τη λειτουργία άλλων εμβολιαστικών κέντρων στα Πανεπιστήμια.

Από πλευράς του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε ότι μετά από απόφαση της Συγκλήτου, η φοίτηση τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα γίνει με φυσική παρουσία.

«Για να υλοποιηθεί αυτό χωρίς πολλά προβλήματα, είναι αναγκαίο ο κόσμος μας, η κοινότητά μας να εμβολιαστεί. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που λειτούργησε σήμερα το walk-in στο Πανεπιστήμιο και προτρέπω τους πάντες να εμβολιαστούν, ας ακούσουμε την επιστήμη. Ας ακούσουμε σωστά τους  τους αριθμούς. Όταν το 90% και πάνω των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, εγώ δεν χρειάζομαι καμία άλλη απόδειξη για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού», σημείωσε ο Καθηγητής Χριστοφίδης.

Πρόσθεσε ότι όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να εμβολιαστούν και σημείωσε ότι «η ελευθερία μας είναι σημαντική, αλλά χωρίς την υγεία δεν υπάρχει ελευθερία».

Τέλος, ο κ. Χριστοφίδης, σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι βάσει της απόφασης της Συγκλήτου, η προσκόμιση SafePass από προσωπικό και φοιτητές που προσέρχονται στους χώρους του Πανεπιστημίου είναι υποχρεωτική με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!