Πρόθεση και βούληση της Κυβέρνησης είναι η μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων της περιοχής Ιδαλίου πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτική Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο οποίος ενημέρωσε σχετική την Τετάρτη την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Σημείωσε ότι η προσπάθεια είναι να μην μεταφερθεί το πρόβλημα μιας τοπικής κοινωνίας σε μια άλλη και για αυτό γίνονται προσεκτικά βήματα στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο η δημιουργία ενός σχεδίου και μιας ομάδας παρακολούθησης, που θα αφορά όλες τις περιοχές, θα υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι στον προϋπολογισμό και θα δημιουργηθεί με τη συμβολή πανεπιστημιακών, ώστε να γίνονται παρεμβάσεις και να επιβάλλονται ποινές σε περίπτωση οχληρίας. Η ομάδα παρακολούθησης θα αποτελείται από πανεπιστημιακούς, εκπρόσωπο από το ΕΤΕΚ και έναν επιστήμονα, που θα υποδείξει η κάθε κοινότητα στην οποίο θα μεταφερθούν οι νέες μονάδες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, όπως είπε ο Υπουργός και εγκατάσταση μόνιμου εξοπλισμού σε συγκεκριμένα σημεία.
Ο Υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τις μελέτες αλλά και τη δημόσια διαβούλευση με τις κοινότητες στις οποίες εξετάζεται να μετακινηθούν τα εργοστάσια, μεταξύ των οποίων το Μιτσερό, η Καλαβασός και η Κόσιη, ενώ ανέφερε ότι ήδη υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση των ειδικών για την Παρεκκλησιά. Διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλιστεί ότι όλες οι μελέτες θα αξιολογηθούν ολοκληρωμένα σε όλες τους τις διαστάσεις και θα συνδράμει η ομάδα πανεπιστημιακών.
Παράλληλα ανέφερε ότι θα ενισχυθεί και το Τμήμα Περιβάλλοντος με επιθεωρητές, ενώ θα γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή του Τμήματος Περιβάλλοντος για να ενισχυθεί ο τομέας του ελέγχου και της εποπτείας.
Είπε επίσης ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνει εκμίσθωση των τεμαχίων στις ενδιαφερόμενες εταιρείες αν δεν γίνει θετική γνωμοδότηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί με όλη την επιστημονική τεκμηρίωση αν δημιουργείται πρόβλημα στις κοινότητες που είναι κοντά, ενώ σημείωσε ότι η πλησιέστερη οικιστική περιοχή στις υπό εξέταση περιοχές είναι στα 2,5 χιλιόμετρα, ενώ λαμβάνονται υπόψη κλιματολογικές συνθήκες και υψόμετρα.
Παράλληλα ο Υπουργός ανέφερε ότι με το ίδιο σθένος που γίνεται προσπάθεια εξυγίανσης στο Δάλι, δουλεύουν για εξυγίανση περιοχών όπως το Μιτσερό, από άλλες οχληρίες όπως τα κτηνοτροφικά απόβλητα.
Παράλληλα ο Υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή για τον σχεδιασμό για εφαρμογή και λειτουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, που βρίσκεται σε τροχιά λειτουργίας με χρονοδιάγραμμα το τέλος του 2022, ώστε να λειτουργήσει ένα σύγχρονο πάρκο υπέρ της βιοποικιλότητας της περιοχής και υπέρ των κοινοτήτων. Ανέφερε ότι εντός του Μάη θα παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής και η στρατηγική μελέτη από τη λειτουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα.
Όσον αφορά τη λατομική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανδρολίκου, ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα να είναι μέσα σε δασική περιοχή ή στο δίκτυο Νατούρα 2000 και η όποια λατομική δραστηριότητα εκτός αυτών των περιοχών θα περάσει στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών και της Εθνικής Νομοθεσίας.
Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή για το έργο του λιμανιού Αμαθούντας, και τη συζήτηση για απομάκρυνση υδρόβιων φυτών του λιβαδιού Ποσειδώνιας. Όπως είπε, το έργο αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός μοναδικού σε παγκόσμιο επίπεδο αρχαίου λιμανιού στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Σημείωσε ότι όλες οι δραστηριότητες στην περιοχή είναι για να καθαρίσει και να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος του λιμανιού της Αμαθούντας, δηλαδή, δεν θα εκριζωθούν τα φυτά αλλά θα απομακρυνθούν από τα υπολείμματα των αρχαίων μνημείων. Ανέφερε ότι ο όλος σχεδιασμός έγινε σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα, κι η όλη δράση πέρασε ομόφωνα από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή που παρακολουθεί τα θέματα της φύσης στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης επανέλαβε τη θέση για ανάγκη άμεσης μετακίνησης των ασφαλτικών εργοστασίων από την περιοχή Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι, ώστε να τερματιστεί το μαρτύριο στο οποίο υπόκεινται καθημερινά οι κάτοικοι και να γίνουν σωστά οι διαδικασίες ώστε να μην μεταφερθεί το μαρτύριο σε άλλους πολίτες σε άλλες περιοχές. Είπε επίσης ότι θα παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες που ακολουθούνται, ώστε να μην υπάρξουν παρεμβάσεις που να βάζουν τα όποια οικονομικά συμφέροντα πάνω από την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι έχουν μεγάλη έγνοια για αυτό που πάει να γίνει στον Ακάμα, ειδικά τώρα που έρχονται εκλογές, ότι έχει σχεδιαστεί μια σειρά από έργα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο που είναι ανησυχητικά και περιλαμβάνουν μεγάλες ασφαλτοστρώσεις δρόμων, αναψυκτήρια, κόμβους. Είπε επίσης ότι υπάρχει έγνοια κατά πόσο θα μεταφερθεί και ηλεκτρισμός, που θα δώσει την ευκαιρία να ξεκινήσει το κτίσιμο του Ακάμα με τη μεταφορά ηλεκτρισμού. Ανέφερε επίσης ότι τα τοπικά σχέδια δεν δημοσιεύονται και είπε ότι απαιτούν να δημοσιευτούν ώστε να εκφράσουν απόψεις. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη να υπάρξει νομοθεσία που να επιτρέπει στους μελετητές που κάνουν περιβαλλοντικές μελέτες να επιβάλλουν τις απόψεις τους για τα θέματα για τα οποία έχουν σπουδάσει. Πρόσθεσε ότι ακόμα αφήνουμε τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία να διαλέξει τον μελετητή, να αποφασίσουν μαζί το περιεχόμενο της μελέτης και μετά να την εξετάζει το αρμόδιο τμήμα.