Την ψήφιση νόμου για υποχρεωτική εφαρμογή κώδικα πρακτικής για αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης από εργοδότες, εισηγείται σε ανακοίνωση της, η ΔΕΟΚ.
Τονίζει ότι καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενες βιώνουν τον εφιάλτη της σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξουαλικής κακοποίησης, σιωπώντας φοβούμενες την απώλεια της εργασίας τους και του εισοδήματος που εξασφαλίζουν από αυτήν.
Επισημαίνει ότι πολύ λίγες επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει τον συγκεκριμένο κώδικα ενώ η κυπριακή Κυβέρνηση τον υιοθέτησε, σαν εργοδότης, με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε από τις συνδικαλιστικές και τις γυναικείες οργανώσεις.
Ασφαλώς, σημειώνει, η υιοθέτηση του κώδικα από μόνη της δεν αρκεί εφόσον απαιτείται η πρακτική εφαρμογή του με την δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης καταγγελιών και της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης εργοδοτών και εργαζομένων.
«Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει για την καταπολέμηση του απαράδεκτου αυτού φαινομένου δεν είναι μόνο να ενθαρρύνουμε και να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες ώστε να μιλήσουν και να προβούν σε καταγγελίες όταν δεχτούν επίθεση σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και να σπάσουμε το τείχος της πατριαρχίας και των κοινωνικών στερεότυπων που θεωρούν ακόμα την γυναίκα υποδεέστερη του άντρα», προσθέτει.
Για να επιτευχθεί ο μεγάλος αυτός στόχος, αναφέρει, θα πρέπει η Κύπρος να κάνει ακόμη πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού βίου. Ταυτόχρονα, σημειώνει, θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που προβλέπει ολοκληρωμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της βίας ενάντια στις γυναίκες.
Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι οι γυναίκες πρέπει να σπάσουν την σιωπή τους, αλλά η κοινωνία, καθώς και η πολιτεία, οφείλουν να τις ακούσουν και να δράσουν για την προστασία τους από πρακτικές και πράξεις που προσβάλλουν την ανθρώπινη υπόσταση και τον πολιτισμό μας.