Κανένα νομικό θέμα δεν προκύπτει με το CoronaPass ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε, προκειμένου να παρουσιάσει το πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων μετά και τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο.
Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου είναι και ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό κ. Κωνσταντίνος Τσιούτης και το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και Σύμβουλος του Υπουργείου για θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στην πανδημία Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς.
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι βαθμιαία ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα όπως θα εξελίσσεται. Δεν μπορούν στο παρόν στάδιο να καταργηθούν εντελώς όλοι οι περιορισμοί. Προσαρμόζονται όμως στα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε τώρα.
Με χρονικό ορίζοντα την 1η Ιουνίου, αποφασίστηκε η αποκλιμάκωση να γίνει βαθμιαία σε τρεις φάσεις, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος σταθεροποίησης των επιδημιολογικών δεικτών, με την παράλληλη επίσπευση των εμβολιασμών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για χορήγηση τουλάχιστον της 1ης δόσης εμβολίου σε πέραν του 60% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Στην 1η φάση και μέχρι τη 16η Μαΐου, επαναφέρονται τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τις 25 Απριλίου με τους ίδιους περιορισμούς και υγειονομικά πρωτόκολλα. Στόχος είναι η ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση από τις 17 Μαΐου, οπότε και θα επαναλειτουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις και θα επιτρέπονται περισσότερες χαλαρώσεις στις κοινωνικές δραστηριότητες.
Ενδεικτικά, από 17 Μαΐου, αυξάνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός σε χώρους πολιτισμού και σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, επιτρέπεται η διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως είναι οι γάμοι και οι βαφτίσεις, επαναλειτουργούν επιχειρήσεις που παρέμεναν για μήνες κλειστές, όπως οι παιδότοποι, τα λούναπαρκ, τα καζίνο, ζωολογικοί κήποι, εκδρομικοί χώροι.
Στη συνέχεια, είπε, και νοουμένου ότι η επιδημιολογική εικόνα θα είναι βελτιωμένη με τη συμβολή των εμβολιασμών, από την 1η Ιουνίου θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις που θα είναι πιο κοντά στις συνθήκες που γνωρίζαμε πριν την πανδημία.
Επιπλέον, για να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη εναρμόνιση, αποφασίστηκε η κατάργηση του μέτρου για αποστολή γραπτού μηνύματος για σκοπούς μετακίνησης. Στο εξής, για να είμαστε περισσότερο ασφαλείς κατά την παρουσία μας σε συγκεκριμένους χώρους που παρατηρείται συγχρωτισμός και αυξημένη παρουσία ατόμων, παράλληλα με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας, αποφασίστηκε ότι σε χώρους συγχρωτισμού (π.χ. εμπορικά κέντρα, υποστατικά εστίασης, εκκλησίες, κτλ), θα πρέπει να ισχύει μια από τις πιο κάτω προϋποθέσεις:
- Να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και να έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων, ή
- Να έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, ή
- Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυκτα.
Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι οι μετακινήσεις και οι κοινωνικές μας επαφές γίνονται με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία μας και για τη Δημόσια Υγεία. Στόχος, την ίδια ώρα, είναι να επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία μέσω των εμβολιασμών.Πιο συγκεκριμένες πληροφορίες θα δοθούν εντός της ημέρας.
Διευκρινίζεται επίσης ότι την ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου δεν την έχουν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, αλλά ο έλεγχος θα γίνεται από τους αρμόδιους Λειτουργούς της Αστυνομίας ή των Υπουργείων και Τμημάτων ανάλογα με τις επιχειρήσεις στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.
Από την πλευρά του ο δρ. Τσιούτης, επικεφαλής της επιστημονικής συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, ξεκαθάρισε πως η συμβουλευτική επιτροπή δεν προχωρά σε σχολιασμό των μέτρων αλλά στην ενημέρωση των πολιτών πως η λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Τον Μαϊο του 2020, είπε, είχαμε αρχίσει να συζητάμε το πρώτο πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων ενώ ένα χρόνο μετά συζητάμε τα ίδια πράγματα, ενώ από τότε χάσαμε εκατοντάδες ανθρώπους και έχουμε δει χιλιάδες να ταλαιπωρούνται. Τους τελευταίους 15 μήνες τα δεδομένα έχουν αλλάξει αρκετά αφού έχουν επηρεαστεί οι ζωές μας, η ψυχολογία μας, η οικονομία, η παιδεία και ο πολιτισμός.Για αυτό κάνουμε έκκληση στους πολίτες.
Πρέπει να καταλάβουμε,τόνισε, πως το πρόβλημα είναι η πανδημία και όχι εμείς. Η πανδημία δεν θα εξαφανιστεί από τη μια ημέρα στην άλλη. Πρέπει να πάμε πίσω στα βασικά και να τα κάνουμε βίωμά μας καθημερινό.
Δύο είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία, σημείωσε. Ο εμβολιασμός και εμείς οι ίδιοι. Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό, φαίνεται από χώρες που έχει προχωρήσει, ότι προλαμβάνει τα συμπτώματα, τις νοσηλείες και μειώνει τους θανάτους.
Έδωσε το παράδειγμα των εμβολιασμών στους άνω των 70 στην Κύπρο, όπου βλέπουμε τις νοσηλείες να έχουν μειωθεί σημαντικά. Παράλληλα η πλειοψηφία αυτών που πεθαίνουν είναι ανεμβολίαστη. Χθες είχαμε μια ενημέρωση από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες που έλεγε μεταξύ άλλων ότι ο εμβολιασμός δεν καλύπτει στο 100%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε.
Το ζήτημα είπε, είναι η ευθύνη που έχει ο καθένας μας απέναντι στον εαυτό του και τους γύρω του ενώ σημείωσε πως είναι πολλά τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμα γι αυτό δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης άρνηση των μέτρων. Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει η πανδημία ή τι θα συμβεί όταν οι εμβολιασμοί επεκταθούν.
«Γνωρίζουμε ότι όσο υπάρχει μετάδοση υπάρχει και η δυνατότητα μετάλλαξης. Γνωρίζουμε ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα σε κλειστούς και μη αεριζόμενους χώρους.Άρα στο σενάριο που κάποιος δεν προσέχει, δεν τηρεί τα μέτρα, δεν περιορίζεται είναι αυτό που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Βλέπουμε αλυσίδες να συνεχίζουν και να μεγαλώνουν και λόγω αυτών κάποιος κατέληγε στο Νοσοκομείο»ανέφερε.
Τόνισε ακόμη ότι στο δεύτερο σενάριο αντιλαμβανόμαστε όλοι τα ατομικά και καθημερινά μέτρα ατομικής προστασίας.
Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα της Πύλης εμβολιασμού, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως ως Υπουργείο Υγείας προσπαθούν να τα επιλύσουν ενώ στόχος είναι να προχωρήσει το εμβολιαστικό πλάνο. Με το άνοιγμα της πύλης, την επόμενη φορά, οι ηλικίες θα είναι για τις ηλικίες που θα άνοιγε σήμερα.
Σε ότι αφορά τις επικρίσεις για τα μέτρα αν είναι συνταγματικά ή όχι είπε ότι δεν τίθεται θέμα νομικό ενώ θα το κρίνουν τα δικαστήρια αν προσφύγουν οι πολίτες. Εξήγησε ότι αυτό που λέμε CoronaPass είναι η κατάργηση των SMS και με τον εμβολιασμό ή αρνητικό τεστ ή όσους έχουν νοσήσει προκειμένου ο κόσμος να κυκλοφορεί με μεγαλύτερη ασφάλεια. To CoronaPass θα ονομάζεται έτσι από τη στιγμή που θα ετοιμαστεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Τόνισε ακόμη ότι θα ξεκαθαριστούν ζητήματα εντός της ημέρας ενώ τα μέτρα θα εφαρμοστούν την ερχόμενη Δευτέρα. Τόνισε ότι θα γίνεται από τους υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών ή της Αστυνομίας και το τι θα ζητείται μέχρι να εφαρμοστεί ηλεκτρονικά. Όσοι έχουν νοσήσει έχουν το SMS αποδέσμευσης.
Σε ότι αφορά τις εκλογές, τόνισε ότι δεν υπάρχει plan B για να εφαρμοστεί γιατι δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι τότε.
Ερωτηθείς εαν το CoronaPass δημιουργεί πολίτες δυο κατηγοριών ο κ. Ιωάννου απάντησε πως δεν δημιουργούνται πως δεν δημιουργούνται πολίτες δυο κατηγοριών. Αντίθετα, είπε διασφαλίζουμε περισσότερη ασφάλεια στους πολίτες.