Γίνονται θαύματα στα σχολεία μας, παρόλες τις δύσκολες συνθήκες από κάποιους εκπαιδευτικούς, επεσήμανε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές, τα ζητήματα είναι χρόνια και δεν λύνονται τους πρώτους μήνες.
«Αυτό που τονίζουμε είναι ότι υπάρχει στοχοπροσήλωση, υπάρχει προγραμματισμός, υπάρχει συστηματική προεργασία, έτσι ώστε φέτος να έχουμε τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Ακόμα κι αν έχουμε ζητήματα, που σίγουρα θα έχουμε, είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε και έχουμε αναπτύξει σχέδια δράσης για πολλά άλλα πράγματα. Στηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς μας και τις διευθυντικές μονάδες γενικά, ώστε να κάνουμε αυτό το βήμα που ζητάμε όλοι προς το σύγχρονο σχολείο και να ξεκολλήσουμε από πεπαλαιωμένες και συντηρητικές πρακτικές που δεν έφεραν τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα στο παρελθόν», πρόσθεσε.
Αξίζει, συνέχισε η κα. Μιχαηλίδου, να φοιτούν τα παιδιά σε σχολεία, τα οποία τους ικανοποιούν.
Η Υπουργός Παιδείας, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, όπου σήμερα 1η Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκαν στις σχολικές μονάδες οι καθηγητές Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, ενημέρωσε την Παρασκευή την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για το πού βρίσκεται γενικότερα η κατάσταση στο τομέα της παιδείας και της εκπαίδευσης.
Η Υπουργός, η οποία σήμερα έχει την ονομαστική της εορτή, δέχθηκε πριν από την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής, τις ευχές όλων των παρευρισκομένων, μαζί με ευχές για μια καλή σχολική χρονιά.
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, εξέφρασε την ευχή να πάνε όλα καλά φέτος στη σχολική χρονιά με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα, «γιατί χωρίς προβλήματα δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουμε, οπόταν χρειάζεται συνέπεια, υπομονή και θέληση να βοηθήσουμε όλοι».
Είπε, παράλληλα, ότι υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις για αλλαγές, οι οποίες θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της ελληνικής παιδείας και της λήψης κάποιων μέτρων που θα ανακουφίσουν πολλά προβλήματα που έχουν οι σχολικές μονάδες.
«Τα σχολεία μας νοσούν. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα γιατί νοσεί η κοινωνία. Και η κοινωνία νοσεί γιατί έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας ως Έλληνες της Κύπρου, ως άνθρωποι που νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο, που σκεφτόμαστε την ανθρωπιά», ανέφερε.
Η Υπουργός Παιδείας, άρχισε την ενημέρωση της Επιτροπής με το στόχο και το όραμα του Υπουργείου, λέγοντας ότι ο στόχος και το όραμα τους όπως προκύπτει και από το πρόγραμμα διακυβέρνησης είναι αυτή η χρονιά να είναι ένα βήμα προς την υλοποίηση της μετάβασης τους σε ένα πιο σύγχρονο, πιο μαθητοκεντρικό, πιο παιδαγωγικά σωστά σχολείο, ένα συμπεριληπτικό δημοκρατικό σχολείο, στο οποίο εκτός από τις γνώσεις τα παιδιά να καλλιεργούν δεξιότητες, ικανότητες, που θα τους καθιστούν ενεργούς πολίτες.
«Ήδη μέχρι τώρα οι δράσεις μας δείχνουν πρακτικά ότι σε αυτό στοχεύουμε, σε αυτό δηλαδή το σχολείο που μόλις περιέγραψα και το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή, βοηθά στο σχολείο με τις παιδαγωγικά σωστές βάσεις, την προώθηση ικανοτήτων και δεξιοτήτων στο κάθε παιδί και η δεύτερη μεγάλη από όλες τις δράσεις που έχουμε, η διόρθωση της στρέβλωσης με την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών σε όλα τα υποστηρικτικά μας προγράμματα από τώρα, από το Σεπτέμβρη, αναβαθμίζει την ποιότητα των προγραμμάτων και μας βοηθά στην παιδαγωγική αναδόμηση», πρόσθεσε.
Η χρονιά αυτή, συνέχισε η Υπουργός, προσφέρεται για συγκεκριμένες αλλαγές, «τα μικρά βήματα, για τα οποία έχουμε ξαναμιλήσει, γιατί στην εκπαίδευση τα μεγάλα βήματα συνήθως αποτυγχάνουν, τα σταθερά και συστηματικά βήματα που θα μας οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό».
«Τι αλλάζει γενικά; Η στοχοθεσία. Η διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης που γίνεται πιο μαθητοκεντρική. Προβληματιζόμαστε ξανά και θα έχουμε αποτέλεσμα στην χρονιά που μπαίνει για τα αναλυτικά προγράμματα, την ύλη, τις μεθόδους διδασκαλίας και την αξιολόγηση, την οποία υλοποιούμε από σήμερα, βελτιώνουμε δομές και προγράμματα υποστηρικτικά προς το Υπουργείο, όπως την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης, το Παρατηρητήριο για την Βία, την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, και άλλα, στηρίζουμε και ενδυναμώνουμε εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να προωθηθεί η διαφοροποίηση και ο στόχος μας για το σύγχρονο σχολείο», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά την στελέχωση, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα και πρόσθεσε ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.
«Θεωρούμε ότι τα μικρά ζητήματα που πάντοτε παρουσιάζονται το Σεπτέμβρη είναι υπόψιν μας και τα αντιμετωπίζουμε», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τα βιβλία και το εκπαιδευτικό υλικό, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι έγκαιρα έχουν τα βιβλία στα χέρια τους, σημειώνοντας ότι αν και εφόσον προκύψει οτιδήποτε είναι έτοιμοι να το αντιμετωπίσουν και σε αυτό το τομέα.
«Η ιδιαιτερότητα φέτος είναι ότι δεν έχουμε μόνο τα βιβλία που εκδίδονται στην Ελλάδα, έχουμε και τα δικά μας βιβλία, της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, να εκδίδονται στην Ελλάδα, λόγω της κατάστασης που παρατηρείται στο χώρο των εκδοτικών οίκων», πρόσθεσε.
Σε ότι αφορά τα κτίρια και τις υποδομές, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι έργα 142 εκ. διεξάγονται αυτή την στιγμή σε πολλά σχολεία της Κύπρου και σημείωσε ότι είναι θετική η εξέλιξη ότι έχουν μια συνεχή προσπάθεια βελτίωσης των σχολικών υποδομών σε συνεργασία με τις Σχολικές Εφορείες και τις Κοινότητες.
Αναφορικά με ασφάλεια, την βία και την παραβατικότητα, η Υπουργός είπε ότι έχουν προχωρήσει με το φωτισμό, την φρούρηση και τις κάμερες, τα οποία μέτρα εφαρμόζονται πιλοτικά σε σχολεία παγκύπρια, σε συνεργασία με τις Σχολικές Εφορείες.
«Για μας ως εκπαιδευτικό σύστημα σημασία έχει η πρόληψη περισσότερα. Πώς μπορούμε στο μέλλον να έχουμε καλύτερη κοινωνία; Ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο δε θα βλέπουμε αυτά τα πολύ άσχημα φαινόμενα που να καταστρέφουν μαθητές το σχολείο τους. Για αυτό μπαίνουμε από φέτος έγκαιρα στην προσχολική εκπαίδευση και εντάσσουμε οργανωμένα προγράμματα για την πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά την Ειδική Εκπαίδευση, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι έχει ήδη εξαγγελθεί διάλογος για το θέμα, για την αναδιοργάνωση του, για την παιδαγωγική διόρθωση στρεβλώσεων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι τον Μάιο θα πρέπει να είναι σε θέση να προτείνουν αλλαγές και στη νομοθεσία, αλλά και στην υλοποίηση των δομών και των δράσεων τους.
«Θέλουμε να κάνουμε μια καταγραφή, μια κωδικοποίηση των θεμάτων, ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε όλα τα στάδια που αφορούν στο θέμα το τεράστιο Ειδικής Εκπαίδευσης», σημείωσε.
Αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι στόχος τους είναι όντως η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή να γίνει πράξη από αυτή τη σχολική χρονιά με πιο ορατά αποτελέσματα, πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα σε όλες τις βαθμίδες.
Σε ό,τι αφορά τα αναλυτικά προγράμματα, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι εμπλουτίζονται με τις ψηφιακές δεξιότητες, έτσι ώστε να έχουν και το περιεχόμενο που θα διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς να δουλεύουν με βασικό εργαλείο τους την τεχνολογία.
Όσον αφορά το Ολοήμερο Σχολείο, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι καιρός να το δουν πολύ πιο σοβαρά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μέσα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, πως μπορούν να το αναδομήσουν παιδαγωγικά.
Αναφορικά με την μεταναστευτική βιογραφία, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι αυξάνουν το χρόνο, διοργανώνουν καλύτερα το χρόνο διδασκαλίας της Ελληνικής, ως δεύτερης γλώσσας.
«Το κλειδί είναι να έχουμε το μεταβατικό αυτό στάδιο. Έντονη και συστηματική διδασκαλία της ελληνικής με πιστοποίηση σε αυτά τα παιδιά, έτσι ώστε με την γνώση της ελληνικής να μπορούν να ενταχθούν πλήρως στα μαθήματα που αρμόζουν με την ηλικία τους», σημείωσε.
Όσον αφορά τα κλιματιστικά, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι συνεχίζεται η μελέτη εμπειρογνωμόνων, η πιλοτική εφαρμογή κάποιων μελετών σε σχολεία, για τα οποία αποτελέσματα θα έχουν πολύ σύντομα.
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, και ερωτηθείσα σχετικά με θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ αναφορικά με τους καθηγητές που είναι συμβασιούχοι, τους αποσπασμένους Διευθυντές Σχολείων που βρίσκονται στο Υπουργείο και τα προβλήματα που αφορούν στην εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας από τους μαθητές και τις μαθήτριές, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι τα χρόνια αυτά προβλήματα, «τα έχουμε δει έγκαιρα και έχω ήδη απαντήσει ότι ειδικά για το θέμα της ελληνομάθειας από φέτος θα υλοποιείται πλήρως σε όλες τις τάξεις, σε όλες τις ηλικίες, από τη Δημοτική μέχρι και το Λύκειο, αξιολόγηση των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία ειδικά, στα επίπεδα ελληνομάθειας».
«Άρα είναι πολύ σημαντικό το ότι τελειώνοντας ένα πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας θα μπορούν να παρακαθήσουν στην εξέταση και να παίρνουν το σχετικό πιστοποιητικό. Το θέμα της στελέχωσης και εμάς μας απασχολεί, είμαστε θετικοί, το έχω ήδη δηλώσει. Είμαστε σε διαβούλευση με τους εταίρους μας, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και να αυξηθούν οι μόνιμες θέσεις. Αυτό μας διευκολύνει αφάνταστα και ανεβάζει την ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος», σημείωσε.
Όσον αφορά στις αποσπάσεις στο Υπουργείο, η Υπουργός είπε ότι «είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό για εμάς, και είναι περιορισμένος φέτος ο αριθμός, ενώ μειώνεται χρόνο με τον χρόνο».
«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ δύσκολο να ρυθμιστεί το ζήτημα από τον ένα χρόνο στον άλλο, αλλά η ειλημμένη απόφαση είναι αυτή, να μην έχουμε διευθυντικά στελέχη σε θέσεις απόσπασης, με αποτέλεσμα να στερούνται τα σχολεία αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς θέλουμε να είναι στα σχολεία, για να μπορεί να γίνει καλύτερα το έργο της διευθυντικής ομάδας. Άρα από φέτος ήδη έχουμε δουλέψει συστηματικά, ώστε να μην έχουμε τους αριθμούς που είχαμε παλαιότερα», πρόσθεσε.
Σε σχόλιο αναφορικά με τα γεγονότα στη Χλώρακα και εάν έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να μην υπάρξει αντίκτυπος των γεγονότων μέσα στα σχολεία, τώρα που αρχίζει η σχολική χρονιά, η Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «γενικότερα έχουμε λάβει μέτρα, ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μειωθούν φαινόμενα βίας και παραβατικότητας».
«Έχουμε σε εγρήγορση τις Υπηρεσίες μας, οι οποίες επισκέπτονται τα σχολεία, από τώρα, πριν ακόμα πάνε οι μαθητές για να αναπτύξουν σχέδια δράσης, ειδικά για την προάσπιση του καλού κλίματος στα σχολεία, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα προγράμματά μας και τα παιδιά να επωφεληθούν από αυτά τα μέγιστα», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες για σχολικούς βοηθούς/συνοδούς η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι σχετικά με τους συνοδούς έχουν δει έγκαιρα τις ανάγκες τους και έχουν ήδη προβλέψει ότι θα θέλουμε αυξημένο αριθμό οπότε είμαστε σε αυτό το σημείο τώρα.
«Έχουμε ικανοποιήσει σχεδόν όλα τα αιτήματα, αλλά συνεχώς έρχονται κι άλλα. Αυτό το διάστημα βλέπουμε και τα τελευταία αιτήματα που έρχονται, ώστε να ικανοποιηθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Θα θέλαμε οι ίδιοι οι συνοδοί να τυγχάνουν και επιμόρφωσης, να αναβαθμιστούν οι όροι εργασίας τους, αλλά όλα αυτά θα είναι και αντικείμενο συζήτησης στον διάλογο που έχουμε εξαγγείλει», πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, σε δήλωση της είπε, μεταξύ άλλων, ότι καταθέτουν το αίτημα τους και ενώπιον της Επιτροπής για αύξηση των οργανικών θέσεων. Σημείωσε ότι υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος με ζητήματα, τα οποία θέλουν να δουν να τροχιοδρομούνται λύσεις ή ρυθμίσεις.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, σε δήλωση του είπε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν 1.200 συμβασιούχοι, προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο διότι δημιουργούνται και ουσιαστικά προβλήματα. Αναφερόμενος στις αποσπάσεις, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι είναι γεμάτο το Υπουργείο Παιδείας από διευθυντικά στελέχη.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δήλωση του είπε ότι είναι ικανοποιημένοι με την στελέχωση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, στην πρωινή φοίτηση. Πρόσθεσε ότι έχουν ένα ποσοστό περίπου 20% συμβασιούχους και συμπλήρωσε ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί, δημιουργεί πολλά προβλήματα, τα οποία η μοναδική λύση είναι να δοθούν οι οργανικές θέσεις και να υπάρξουν μονιμοποιήσεις, έτσι ώστε αυτό το ποσοστό να σμικρυνθεί.
Ο Πρόεδρος των Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοϊζος Κωνσταντίνου, σε δήλωση του είπε ότι παρακολουθούν το τι συμβαίνει σε όλα τα σχολεία, προσθέτοντας ότι αναμένουν το χρονοδιάγραμμα για το θέμα της εγκατάστασης κλιματιστικών.
Η Αντιπρόεδρος της ΠΣΕΜ, Ναυσικά Αργυρού, σε δήλωση της είπε με αφορμή τα γεγονότα στην Χλώρακα, πως τους ανησυχεί ότι αυτή η κατάσταση θα φτάσει ακόμα πιο έντονα στα σχολεία.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίηση του ΔΗΣΥ για την ετοιμότητα του Υπουργείου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ανέφερε ότι αναμένουν το χρονοδιάγραμμα για το θέμα της εγκατάστασης των κλιματιστικών, ενώ έκανε αναφορά και για σχολεία με υπερπληθυσμό.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ενώπιον της Επιτροπής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχουν συσσωρευτεί σοβαρότατα προβλήματα τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να πετύχει το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή αν δεν γίνει σωστή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και αν οι πρωταγωνιστές, γονείς και μαθητές, επίσης, δεν ενημερωθούν λεπτομερώς για το τι πρόκειται να γίνει.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι διαπιστώνουν καλές προθέσεις σε αρκετά σημεία, αλλά δεν είναι με τις προθέσεις που αναμετριόμαστε αλλά με τις πραγματικότητες, οι οποίες “καταδεικνύουν κάποια σημαντικά αρνητικά που έχουμε και αντιμετωπίζουμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα”.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, αναφέρθηκε στο θέμα της έντασης που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, εκφράζοντας ανησυχία για να μην μεταφερθεί η ένταση αυτή στις σχολικές μονάδες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι είναι πεπεισμένοι ότι τους στόχους, τις φιλοδοξίες του Υπουργείου, θα τους πετύχουν όλοι μαζί.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι χαίρονται ιδιαίτερα γιατί δύο σημαντικά θέματα, τα οποία αναδεικνύαν τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή το θέμα των ολοήμερων και της ενιαίας ειδικής εκπαίδευσης, φαίνεται ότι είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου για συζήτηση και επίλυση την επόμενη χρονιά.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στόχων και επιδιώξεων, που ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία θα τους στηρίξει για υλοποίηση του, γιατί η υλοποίηση όλων αυτών των στόχων αλλάζει την κοινωνία μας που θέλουμε όλοι.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ζήτησε από την Υπουργό να καταργηθεί το συντομότερο το δυνατό το υποχρεωτικό ολοήμερο, διότι, όπως είπε, «προσβάλει το κράτος, προσβάλει τους μαθητές, καταστρέφει δυνατότητες».