Δεν έχει πολιτική για τερματισμούς επιδομάτων αναπηρίας αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν δημοσιοποιηθεί παράπονα οικογενειών ατόμων με αναπηρίες για ταλαιπωρία λόγω πρόσκλησης, είτε από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας είτε από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, για αξιολόγηση αναπηρίας, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρινίζει τα ακόλουθα:
1. Για πρώην λήπτες δημοσίου βοηθήματος που είχαν εγκριθεί για την λήψη αναπηρικού επιδόματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, πριν την ψήφιση της νέας νομοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, με βάση τον νόμο, απαιτείται να πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας μέσω του Συστήματος Αξιολόγησης Αναπηρίας. Δεν πρόκειται για επαναξιολόγηση αφού για πρώτη φορά η αναπηρία αξιολογείται από επιτροπές ειδικών.
2. Έχει ληφθεί απόφαση για αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας στα πρόσωπα με αναπηρία και στις περιπτώσεις όπου τα ιατρικά και άλλα πιστοποιητικά που προσκομίζονται τεκμηριώνουν έκδηλα καταστάσεις μόνιμης και μη αναστρέψιμης αναπηρίας, όπως αυτό κρίνεται από τους ειδικούς, τότε δεν θα απαιτείται για την πραγματοποίηση της αξιολόγησης η φυσική παρουσία του ατόμου στα Κέντρα Αξιολόγησης Αναπηρίας, αλλά θα εξετάζονται από το Ιατροσυμβούλιο τα σχετικά πιστοποιητικά.
3. Το Υπουργείο δεν έχει πολιτική για τερματισμούς επιδομάτων, αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι δημοσιοποιημένα στους ετήσιους προϋπολογισμούς, η συνολική δαπάνη για τις κοινωνικές παροχές των ατόμων με αναπηρίες τόσο για τους σκοπούς της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (ΕΕΕ+αναπηρικά επιδόματα) όσο και του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες αυξάνεται κάθε χρόνο σημαντικά. Συγκεκριμένα, πέραν των 15.000 ατόμων με αναπηρίες στην Κύπρο υποστηρίζονται με κοινωνικές παροχές του Υπουργείου ύψους €85 εκ. ετησίως.
4. Η αξιολόγηση αναπηρίας έχει δύο σκοπούς: αφενός να πιστοποιήσει την κατάσταση αναπηρίας του ατόμου και την ικανοποίηση των απαιτούμενων κριτηρίων αναπηρίας των νόμων και κανονισμών που διέπουν τις διάφορες κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και αφετέρου, να ενημερώσει το άτομο και την οικογένεια του για τα δικαιώματά του σε κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες. Σε πολλές περιπτώσεις πολίτες δεν γνωρίζουν δικαιώματα τους και μετά από την αξιολόγηση ενημερώνονται για τις διαθέσιμες υπηρεσίες και παροχές που δικαιούνται, ώστε να έχουν την ευκαιρία για μέγιστη δυνατή κοινωνική ενσωμάτωση.
Καλούνται οι πολίτες να συνεργάζονται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, να παρουσιάζουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και να έχουν εμπιστοσύνη ότι το Υπουργείο τους αντιμετωπίζει με αντικειμενικότητα, ισότητα και δικαιοσύνη και δεν τους ταλαιπωρεί άσκοπα. Για οποιαδήποτε απορία τους, εάν δεν βρίσκουν άμεση τηλεφωνική ανταπόκριση λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας των Υπηρεσιών, παρακαλούνται να απευθύνονται με ηλεκτρονική αλληλογραφία, ανάλογα:
– Στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, στο eee@mlsi.gov.cy
– Στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, στο info@dsid.mlsi.gov.cy