17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 14:56

ΥΠΕΣ: Πρόθυμοι για πιλοτικό πρόγραμμα προσέλκυσης εργατών από τρίτες χώρες

Την προθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεργαστεί με τις αρμόδιες ομάδες του ΔΟΜ, ώστε να εφαρμοστεί πιλοτικά πρόγραμμα για προσέλκυση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, μετέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου κατά τη διάρκεια συνάντησή του με την Γενική Διευθυντρια του ΔΟΜ Είμι Πόουπ.

Ο κ. Ιωάννου συναντήθηκε στη Γενεύη με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΟΜ και τη Βοηθό Ύπατη Αρμοστή για την Προστασία της UNHCR, με τις οποίες συζήτησε θέματα ασύλου και ενσωμάτωσης, προώθησης της νόμιμης μετανάστευσης καθώς και προσέλκυσης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της συμμετοχής του κ. Ιωάννου στο Διεθνές Φόρουμ για τους Πρόσφυγες.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι ο κ. Ιωάννου μετέφερε την προθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεργαστεί με τις αρμόδιες ομάδες του ΔΟΜ, ώστε να εφαρμοστεί πιλοτικά πρόγραμμα για προσέλκυση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, κατά τη συνάντησή του με την Γενική Διευθύντρια του ΔΟΜ.

Σκοπός της προσπάθειας, η οποία συζητείται και σε επίπεδο ΕΕ, είναι η υποκατάσταση των παράνομων ροών με νόμιμη μετανάστευση, στη βάση των αναγκών της κάθε χώρας.

Προστίθεται ότι δεδομένου ότι ο ΔΟΜ διατηρεί αποστολές σε πολλές από τις χώρες προέλευσης μεταναστών, ο κ. Ιωάννου και η κ. Πόουπ εξέτασαν το ενδεχόμενο καθορισμού διαδικασίας, μέσω της οποίας ο ΔΟΜ θα λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής των χωρών υποδοχής, προωθώντας την πρόταση για παροχή εναλλακτικών νόμιμων οδών για εργοδότηση αντί της παράνομης μετανάστευσης.

Όπως λέχθηκε, η προσπάθεια θα μπορούσε να ευοδωθεί με την ανάπτυξη ενημερωτικών προγραμμάτων στις χώρες προέλευσης, καθώς και μέσα από τη συνεργασία του ΔΟΜ με χώρες της ΕΕ, ώστε να προωθείται η νόμιμη μετανάστευση βάσει των πραγματικών αναγκών τους σε εργατικό δυναμικό.

Επιπρόσθετα, στη συνάντηση συζητήθηκε η παροχή βοήθειας από τον ΔΟΜ σε θέματα ένταξης και υποβοήθησης διαχείρισης αιτητών ασύλου, ιδιαίτερα σε σχέση με ιατρικές δομές, δομές για φιλοξενία ευάλωτων μεταναστών, κτλ.

Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ενδεχόμενο αξιοποίησης της Κύπρου, ως ασφαλής διαμετακομιστικός σταθμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για τη μεταφορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού από τον ΔΟΜ στην περιοχή της Γάζας. Με την ευκαιρία, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς την περιοχή της Γάζας.

Ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο μεταναστευτικό

Την αλλαγή στην προσέγγιση του μεταναστευτικού αναγνώρισε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή της με τον κ. Ιωάννου η Βοηθός Ύπατος Αρμοστής για την Προστασία της UNHCR Τζίλιαν Τριγκς. Η κ. Τριγκς αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο τον περασμένο Οκτώβρη, τη δεύτερη από το 2021, οπότε και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την εξαιρετική, όπως τη χαρακτήρισε, δουλειά που γίνεται σε σχέση με τη διαχείριση των αιτητών ασύλου.

Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης να διαμορφώσει μια διαπολιτισμική στρατηγική ενσωμάτωσης των προσφύγων στην οικονομία, την αγορά εργασίας και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ένταξη των μεταναστών στην κυπριακή κοινότητα, ο Υπουργός Εσωτερικών έθιξε το ζήτημα των αυξημένων ροών μεταναστών από την Συρία και εξήγησε ότι ο πολύ μεγάλος αριθμός Σύρων δημιουργεί εμπόδια στις δράσεις για ενσωμάτωσή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!