9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:33

Τη διαχείριση τ/κ περιουσιών συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων

Το θέμα της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι στην περιοχή της Νήσου, των οποίων τα υποστατικά είναι κτισμένα σε συγκεκριμένο τουρκοκυπριακό τεμάχιο.

Το κράτος ζήτησε την εκκένωση των υποστατικών, για να επιστραφεί στον δικαιούχο ιδιοκτήτη, ο οποίος είναι γαμπρός Τουρκοκυπρίου, που διέμενε στο εξωτερικό και ο οποίος αποζημιώθηκε με 6,5 εκατομμύρια ευρώ, όταν έγινε απαλλοτρίωση στο παρελθόν σε άλλα τεμάχια του.

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι από το 2014 ενημερώθηκαν οι χρήστες αυτών των περιουσιών ότι τερματίζεται η σύμβαση μίσθωσης που είχαν και ότι θα πρέπει να αποταθούν στον ιδιοκτήτη, για να κάνουν οι ίδιοι τις διαβουλεύσεις τους, σε σχέση με το ενοίκιο που απαιτούσε, καθώς και με τα αναδρομικά ενοίκια που ο ίδιος διεκδικούσε.

Η κ. Κουκουμά έκανε λόγο για «εγκατάλειψη των ανθρώπων αυτών», τονίζοντας την  ανάγκη να αναγνωριστεί το γεγονός ότι σε αυτή την γη το κράτος έχει κάνει έξοδα, αφού έχει κατασκευάσει υποδομές, δρόμους, πεζοδρόμια και άλλα.

«Τα έχει μετατρέψει είτε σε βιοτεχνικά, είτε σε κτηνοτροφικά οικόπεδα, οπότε έχει και υποχρεώσεις απέναντι στους ανθρώπους. Και θα έπρεπε να ήταν το ίδιο το κράτος διαμεσολαβητής για να ρυθμιστεί το θέμα. Και αν θα έμπαινε το οποιοδήποτε ενοίκιο από τον ιδιοκτήτη και αν υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση και διεκδίκηση θα ήταν σε σχέση με το τι ήταν ο χώρος εκεί, δηλαδή να ενοικιάζουν γη και όχι να ζητά ενοίκια για επαγγελματικά υποστατικά, επιχειρήσεις κ.α», είπε.

Όπως σημείωσε, η Επιτροπή Προσφύγων θα αναμένει να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών, για να προσθέσει πως είναι θέμα πολιτικής απόφασης κατά πόσο θα αναλάβουν και αυτήν την προσπάθεια και σε αυτή την περίπτωση γιατί παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν και στα Πολεμίδια, στον συνοικισμό αυτοστέγασης Πολεμιδιών, στον συνοικισμό αυτοστέγασης Δρομολαξιάς, όπου εκεί ο Τ/κ ιδιοκτήτης κινεί αγωγή σε όλους τους πρόσφυγες και απαιτεί την επιστροφή της γης όπως ήταν προ του 1974.

«Το κράτος», είπε, «άφησε αυτούς τους ανθρώπους να οδηγούνται στο δικαστήριο, αντί να τα χειριστεί με τρόπο που να λήξει αυτό το πράγμα. Να μη νιώθουν και οι πρόσφυγες ότι επικρέμαται πάνω τους ο κίνδυνος να χάσουν την κατοικία τους, αλλά ούτε και να τραβολογούν στο δικαστήριο αυτούς τους οικογενειάρχες, που στην πλειοψηφία τους είναι πλέον ηλικιωμένοι και ταλαιπωρούνται».

Η κ. Κουκουμά είπε πως «πρέπει να στηριχτεί αυτός ο κόσμος, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, γιατί αυτό που παίρνουμε συνεχώς ως πληροφόρηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι η πώληση τ/κ περιουσιών και ιδιαίτερα ακόμα και κατοικιών στη Λάρνακα και που οι χρήστες  σε αυτές τις κατοικίες ζουν πραγματικά μια αγωνία για το τι θα γίνει».

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι πολιτική του Υπουργείου να κάνει απαλλοτριώσεις, αλλά το θέμα μπορεί να διευθετηθεί με φιλικές διαπραγματεύσεις και διακανονισμούς.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε  πως «το 2012 το τότε Υπουργικό Συμβούλιο έκατσε κάτω και λέει κρίνω ορθώς να προχωρήσω σε απαλλοτρίωση, για σκοπούς των βιοτεχνών ή των βιομηχάνων, για σκοπούς του αυτοκινητοδρόμου, αλλά ξεχάστηκε τότε να δει, να πει και να ακούσει ότι υπήρχαν και κάποιοι κτηνοτρόφοι, των οποίων η ύπαρξη τους επηρεαζόταν και απειλείτο πάνω σε εξολοθρευτική βάση».

«Δυστυχώς η μνήμη η απούσα οδήγησε σε μια κατάσταση και σήμερα ο δικηγόρος του νέου ιδιοκτήτη καθορίζει τους όρους διωγμού των Ε/κ κτηνοτρόφων. Και μάλιστα αυτό θα πρέπει να γίνει με όρους σήμερα, γιατί θέλουν να διώξουν μια κτηνοτροφική περιοχή και τις κτηνοτροφικές ομάδες να γίνει διαβούλευση και διαπραγμάτευση με όρους κτηνοτροφικής περιοχής και στη συνέχεια αυτοί να καταλήξουν να το εμπορευτούν, να το μετεμπορευτούν, να το μεταπουλήσουν σε όρους οικιστικής», είπε.

Έκανε λόγο για «άκρως απαράδεκτο και αδιανόητο να είμαστε θεατές σε καταστάσεις, κατά τις οποίες τα δικαιώματα των προσφύγων κατόχων να είναι μόνο στο χαρτί».

Είπε πως τόσο το κράτος όσο και οι υπηρεσίες οφείλουν σθεναρά να είναι δίπλα στους κατόχους τ/κ υπηρεσιών και δη στην προκειμένη περίπτωση των κτηνοτροφικών υποστατικών.

Όπως είπε, «ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από τις αγοραπωλησίες μεταξύ Τ/κ και Ε/κ, αλλά και από τις ίδιες τις τοπικές αρχές ή κάποιων των τοπικών αρχών, που πολλές φορές δεν σέβονται ότι οι πρόσφυγες κάτοχοι έχουν απολέσει περιουσίες στα κατεχόμενα».

Η βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ρούλα Γεωργιάδου, είπε πως «είναι υποχρέωση του κράτους να διασφαλίσει και να προστατεύσει τους επηρεαζόμενους πρόσφυγες και να μην τους παραπέμπει σε δικηγόρους για τυχόν διαπραγματεύσεις».

Ανέφερε ακόμα πως «το κράτος δεν πρέπει να αποποιείται των ευθυνών του στις διαδικασίες που το ίδιο το κράτος έχει θεσπίσει», σημειώνοντας ότι «πρέπει να βρεθούν λύσεις σύντομα».

Το δικαίωμα χρήσης του οικήματος του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Καρπασίας από τα Σωματεία και τις Κοινότητες της περιοχής Καρπασίας

Εξάλλου, η Επιτροπή Προσφύγων συζήτησε και το θέμα του δικαιώματος χρήσης του οικήματος του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Καρπασίας από τα Σωματεία και τις Κοινότητες της περιοχής Καρπασίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε πως το οίκημα αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται από υπαλλήλους της ΚΕΔΙΠΕΣ και της Αλταμίρα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί στις κοινότητες της Χερσονήσου της Καρπασίας και στα πολιτιστικά Σωματεία για αξιοποίηση.

«Παρά τα όποια πρακτικά προβλήματα θα το παρακολουθούμε έτσι ώστε να έχει μια αίσια κατάληξη και είναι μια ελάχιστη τιμή προς αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν για τη διατήρηση της μνήμης των χωριών των κοινοτήτων της Χερσονήσου», είπε.

Εξήγησε ότι το κτήριο βρίσκεται στη Λάρνακα ανήκει στην ΚΕΔΙΠΕΣ και αξιοποιείται από εργαζόμενους της ΚΕΔΙΠΕΣ και της Αλταμίρα, για να προσθέσει ότι “πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές επιλογές να μετακινηθούν, έτσι ώστε να το ανακτήσει το κράτος και αφού το ανακτήσει να το εκμισθώσει με ονομαστικό ενοίκιο στις κατεχόμενες κοινότητες της Χερσονήσου της Καρπασίας για να μπορεί να αξιοποιείται για τις δικές τους δραστηριότητες και για δραστηριότητες των Σωματείων της Χερσονήσου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!