Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσουμε τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών είναι να δώσουμε στα ίδια τα παιδιά τις γνώσεις και τα εφόδια για να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να γνωρίζουν πως να το αντιμετωπίσουν, υπογράμμισε, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου, ζητώντας να υλοποιηθεί η εθνική στρατηγική για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Η κα. Παπαδοπούλου συναντήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ειδικότερα για ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του περί της Ολιστικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Νόμου του 2022.
Ερωτηθείσα για την χθεσινή συνάντηση με την κα. Μιχαηλίδου, η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» είπε ότι η συνάντηση έγινε και λόγω του ότι το Υπουργείο Παιδείας συμμετέχει με εκπρόσωπο στο Συμβούλιο «Φωνή» και είναι με τη συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας με το οποίο έχει σχεδιαστεί η εθνική στρατηγική, στην οποία αναφέρονται από το 2016 με επικαιροποίηση το 2021 όλες οι δράσεις για την εφαρμογή της αναγκαστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης.
«Επ΄ ευκαιρία συζητήσαμε με την Υπουργό, τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν αυτές οι δράσεις στα πλαίσια και της νέας νομοθεσίας για υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και συζητήσαμε γενικά όλα τα θέματα που αφορούν την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών, στα οποία το Υπουργείο Παιδείας υπήρξε διαχρονικός σύμμαχος», πρόσθεσε.
Η κα. Παπαδοπούλου σημείωσε, παράλληλα, ότι η νυν Υπουργός Παιδείας από την προηγούμενη θέση της ως Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ήταν αυτή η οποία έχει σχεδιάσει και υλοποιούσε τις εκπαιδεύσεις εκπαιδευτικών για την εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε συνεργασία με το Συμβούλιο «Φωνή».
«Άρα, υπάρχει ήδη μια μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ μας, την οποία με χαρά επαναβεβαιώσαμε στη συνάντηση μας χθες», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το πως θα γίνει αυτή η εφαρμογή από τον Σεπτέμβρη στα σχολεία, η κα. Παπαδοπούλου είπε πως ήδη γίνεται σε κάποιο βαθμό στα δημοτικά σχολεία.
«Μου παρουσιάστηκε το πλάνο που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Παιδείας που αφορά τον τρόπο που θα εφαρμοστεί στις βαθμίδες του Γυμνασίου, καθώς και του Λυκείου, αλλά θα αποστείλουμε και ως Συμβούλιο “Φωνή” περαιτέρω εισηγήσεις και σχόλια στο πλάνο του Υπουργείο Παιδείας έως ότου αυτό οριστικοποιηθεί για εφαρμογή από το Σεπτέμβρη», πρόσθεσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι στο δημοτικό ήδη υπάρχει πλάνο και εφαρμόζεται μέσω του μαθήματος αγωγής υγείας σε συγκεκριμένες ώρες, ενώ στο γυμνάσιο θα εφαρμόζεται μέσω διδασκαλίας στο μάθημα οικιακής οικονομίας.
«Στο λύκειο προσανατολιζόμαστε – αλλά είναι κάτι που ακόμη να οριστικοποιηθεί – σε διεξαγωγή βιωματικών εργαστηρίων. Δεν έχει οριστικοποιηθεί το τελικό πλάνο», σημείωσε.
Ερωτηθείσα πως βλέπει τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, η κα. Παπαδοπούλου είπε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή των υποχρεώσεων βάσει της εθνικής στρατηγικής, «η οποία σημειώνω είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δηλαδή εγκρίνεται και εκπονείται από το Υπουργικό Συμβούλιο».
Όπως είπε, υπήρχε καθυστέρηση, αλλά υπήρξε ταυτόχρονα και κάποια πρόοδος, καθότι είχαν γίνει εκπαιδεύσεις σχεδόν σε όλους τους εκπαιδευτικούς και επιθεωρητές της δημοτικής εκπαίδευσης «και είχαμε δώσει την έμφαση μας την αρχική στη δημοτική εκπαίδευση». «Μιλούμε για τον κανόνα του εσώρουχου, για το κακό και καλό μυστικό. Σε αυτό το πλαίσιο. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο βαθμό αυτό είχε αρχίσει και γινότανε, εξού και είχαμε καταγγελίες από παιδιά κατά τη διδασκαλία αυτού του μαθήματος, διότι αντιλαμβάνονταν με τη διδασκαλία ότι κάτι κακό τους συνέβαινε και προχωρούσαν σε καταγγελίες. Έχει τύχει αυτό», συμπλήρωσε.
Αλλά σίγουρα, συνέχισε η κα. Παπαδοπούλου, δεν είχε γίνει η υπόλοιπη πρόοδος όσον αφορά τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης και σίγουρα δεν έχει γίνει ακόμη σχεδόν καθόλου πρόοδος στα θέματα της ειδικής εκπαίδευσης, «όπου αντιλαμβάνεστε μιλούμε για ακόμη πιο ευάλωτα παιδιά».
«Αλλά όλα αυτά αντιμετωπίζονται με το πλάνο το οποίο η Υπουργός επεξεργάζεται» πρόσθεσε ενώ είπε ότι «το ερώτημα δεν είναι να έχουμε καλό πλάνο». Όπως ανέφερε, και στην εθνική στρατηγική είχαμε καλό πλάνο, το ζήτημα είναι να γίνει επιτέλους η εφαρμογή και η υλοποίηση όσων καταγράφονται.
Σε ερώτηση αν θα παρακολουθούν την εξέλιξη της εφαρμογής της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, η κα. Παπαδοπούλου είπε ότι «φυσικά, γιατί εξάλλου είναι επίσημος ο ρόλος του Συμβουλίου “Φωνή” μέσω της νομοθεσίας για αυτό το θέμα και της νομοθεσίας του ίδιου του Συμβούλιου “Φωνή”, αλλά γνωρίζω επίσης και την προσωπική πεποίθηση της νυν Υπουργού ότι πράγματι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών». «Και εφόσον και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας είναι μέλος του Συμβουλίου “Φωνή” η συνεργασία είναι δεδομένη και αυτονόητη», σημείωσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα. Παπαδοπούλου είπε ότι θα επαναλάβουν αυτό που λένε εδώ και χρόνια από την πρώτη σύνταξη της εθνικής στρατηγικής το 2016.
«Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσουμε τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών είναι να δώσουμε στα ίδια τα παιδιά τις γνώσεις και τα εφόδια για να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να γνωρίζουν πως να το αντιμετωπίσουν. Σίγουρα αυτό δεν θα αναιρέσει από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχει το κράτος για πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, αλλά είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο ότι ένα από καλύτερα προγράμματα αντιμετώπισης είναι η ενδυνάμωση των ιδίων των παιδιών. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της σωστής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης», κατέληξε.