Μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε απεικόνιση πιθανής πετρελαιοκηλίδας στη θάλασσα της Κύπρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έπειτα από περιστατικό ρύπανσης των ακτών του Ισραήλ από πετρελαιοειδή (tar balls–κομμάτια πίσσας).
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το ΤΑΘΕ ενημερώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου από το Υπουργείο Περιβαλλοντικής Προστασίας του Ισραήλ για το περιστατικό ρύπανσης των ακτών του από πετρελαιοειδή.
Έκτοτε, προστίθεται, το ΤΑΘΕ, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, παρακολουθεί επισταμένως τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου μέσω δορυφορικών εικόνων που λαμβάνονται από την EMSA (European Maritime Safety Agency), για απεικόνιση πιθανών πετρελαιοκηλίδων. Μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε απεικόνιση πιθανής πετρελαιοκηλίδας στη θάλασσα της Κύπρου, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Περαιτέρω αναφέρεται πως τόσο το ΤΑΘΕ, όσο και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης που αποτελεί το κέντρο 24ωρης επικοινωνίας για περιστατικά ρύπανσης, ενημέρωσαν την αρμόδια Αρχή του Ισραήλ, ότι δεν είχε παρατηρηθεί οποιοδήποτε ναυτικό ατύχημα ή περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου στην περιοχή της Κύπρου.
“Το ΤΑΘΕ, ανταποκρινόμενο επίσης σε αίτημα του REMPEC (Regional Marine Pollution Emergency Response Centre for the Mediterranean Sea), απέστειλε δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν στις 6 και 12 Φεβρουαρίου 2021, που απεικονίζουν πιθανές πετρελαιοκηλίδες, για περαιτέρω αξιολόγησή τους”, προστίθεται.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της τριμερούς Συμφωνίας Εφαρμογής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για το Υπο-Περιφερειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη Θαλάσσια Ρύπανση, το ΤΑΘΕ ενημέρωσε το REMPEC για την ετοιμότητά του να διαθέσει εξοπλισμό, όπως επίσης και τυχόν άλλη βοήθεια, εάν αυτό ζητηθεί από τις αρχές του Ισραήλ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Τέλος αναφέρεται πως όσον αφορά τις ανησυχίες για ενδεχόμενο επηρεασμό των ακτών της Κύπρου από τη ρύπανση στο Ισραήλ, το ΤΑΘΕ πληροφορεί το κοινό ότι, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος.