18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 16:14

Σχέδιο απασχόλησης για ΑμεΑ εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέτοντας ως στρατηγική επιδίωξή του την ικανοποίηση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρίες για εργασία και απασχόληση, επιχορηγεί 24 προγράμματα Απασχόλησης με Στήριξη Ατόμων με Αναπηρίες, σε παγκύπρια βάση, μέσω των οποίων στηρίζονται 370 άτομα περίπου, τα πλείστα με νοητική ή/και ψυχική αναπηρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, η ετήσια χορηγία για το κάθε πρόγραμμα κυμαίνεται από €11.500 μέχρι και τις €15.900.

Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι η εργοδότηση στην ανοιχτή αγορά εργασίας, μέσω της παροχής στήριξης από καθοδηγητή εργασίας (job coach), ατόμων με αναπηρίες με ουσιώδη μείωση της δυνατότητας εξεύρεσης και διατήρησης κατάλληλης αμειβόμενης απασχόλησης και που με την ανάλογη για τις ανάγκες τους στήριξη, αποκτούν τη δυνατότητα παραγωγικής απασχόλησης και επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης.

Οι υπηρεσίες στήριξης που παρέχονται από τον εκπαιδευμένο καθοδηγητή εργασίας, γίνονται σε προσωπικό επίπεδο, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ατόμου, ευέλικτα και για όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση του ατόμου στο εργασιακό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του εργασιακού πλαισίου μιας επιχείρησης, αφού ο προϊστάμενος ή οι συνάδελφοι του ατόμου με αναπηρία δεν χρειάζεται να αποσπώνται από την εργασία τους.

Τα καθήκοντα των καθοδηγητών εργασίας, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνουν την παροχή επαγγελματικού προσανατολισμού στα άτομα με αναπηρίες, διαπραγμάτευση με εργοδότες για παροχή κατάλληλων όρων απασχόλησης στα άτομα με αναπηρίες, δημιουργία ευνοϊκού εργασιακού περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας σε συνεργασία με τον εργοδότη και το υπόλοιπο προσωπικό, καθώς επίσης και παροχή καθοδήγησης, στήριξης/κατάρτισης στον χώρο απασχόλησης ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες των ατόμων και τις απαιτήσεις των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας.

Ενδεικτικά, τα άτομα με αναπηρίες, που στηρίζονται στην απασχόληση, εργοδοτούνται, ανάμεσα σε άλλους, και στους πιο κάτω τομείς: 30 άτομα εργάζονται σε ταχυφαγεία ή χώρους εστίασης, 130 άτομα εργάζονται σε υπεραγορές, φούρνους και φρουταρίες, 10 άτομα εργάζονται σε γεωργικές καλλιέργειες και φυτώρια, 30 άτομα εργάζονται σε Κοινοτικά Συμβούλια, Δήμους, Νοσοκομεία, στον ΚΟΑ, στην ΚΟΠ, στους Ειδικούς Ολυμπιακούς κ.α.

Τα υπόλοιπα άτομα εργάζονται σε διάφορες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα όπως συνεργείο αυτοκινήτων, παιδότοπους, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, κολυμβητήρια, τυπογραφεία, εργοστάσιο χαρτικών, ελεγκτικά γραφεία, καταστήματα λιανικού εμπορίου κ.α.

Από τα 370 περίπου άτομα που εργοδοτούνται μέσω του Σχεδίου Απασχόλησης με Στήριξη, το ποσοστό απολύσεων ήταν ελάχιστο έως μηδαμινό, ακόμα και κατά την περίοδο της κυπριακής οικονομικής κρίσης και, πιο πρόσφατα, της πανδημίας

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της εφαρμογής των προγραμμάτων προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι με αναπηρία δεν διαφοροποιούνται από τους εργαζόμενους χωρίς αναπηρία και ότι το κόστος για «εύλογες προσαρμογές» αν και όπου χρειάζονται δεν είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, με την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες αναβαθμίζεται η δημόσια εικόνα της επιχείρησης (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη), καλλιεργείται θετικό κλίμα ανάμεσα στους εργαζόμενους και αυξάνεται η προσήλωση των πελατών της επιχείρησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!