Βαρίδι στις όποιες πρόωρες χαλαρώσεις αποτελούν η βεβαρυμμένη επιδημιολογική εικόνα της Λεμεσού και τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.
Επιδημιολόγοι και Υπουργός Υγείας επιμένουν στο μότο «αργά και προσεχτικά βήματα».
Ωστόσο οι πιέσεις που δέχεται η Κυβέρνηση για ξεκλείδωμα οικονομίας και κοινωνίας από οικονομικούς κύκλους και πολιτικά κόμματα αυξάνονται, με το προεδρικό να ζυγίζει τις αποφάσεις του λαμβάνοντας υπόψη πέραν από τις εισηγήσεις των ειδικών και τα δημόσια οικονομικά καθώς και την κόπωση των πολιτών.
Οι δείκτες «κλειδιά»
Καθοριστικό παράγοντα στην απόφαση για χαλαρώσεις διαδραματίζουν μεταξύ άλλων το ποσοστό θετικότητας και η κατάσταση στα νοσηλευτήρια.
Από τις 8 Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, μέχρι και την Τετάρτη καταγράφηκαν 1069 νέα κρούσματα ενώ το τελευταίο δεκαήμερο το ποσοστό θετικότητας κυμαίνεται κάτω από το 0.5%.
Πτωτική πορεία ακολουθεί έκτοτε και ο αριθμός των νοσηλευομένων. Στις 8 Φεβρουαρίου έφταναν τους 103 για να πέσουν την Τετάρτη στους 81, επιστρέφοντας στα δεδομένα του Νοεμβρίου.
«Ναι σίγουρα αυτό επιτρέπει χαλαρώσεις. Δεν σημαίνει όμως ότι θα ανοίξουν όλα δια μιας. Γιατί δεν θέλουμε και να παλινδρομήσουμε και να έχουμε ξανά κλεισίματα και καταστάσεις που καταστρέφουν και την οικονομία και τη ψυχική κατάσταση των ανθρώπων. Είναι καλύτερα να κάνουμε αργά και σταθερά βήματα», όπως είπε η Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και Παιδιατρικής, Δρα Μαρία Κολιού.
«Κλειδί» για τις επόμενες χαλαρώσεις αποτελούν και οι περιπτώσεις του μεταλλαγμένου στελέχους που εντοπίζονται στη χώρα μας.
Την ώρα που το υπουργείο Υγείας αναμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενήργησε το ECDC σε 282 θετικά δείγματα που απέστειλε η Κύπρος, ερευνητές του πανεπιστημίου Κύπρου εξέτασαν 768 θετικά δείγματα και σε 37 από αυτά εντόπισαν μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Την 1η μέρα της άνοιξης αναμένεται το επόμενο unlock
Την πρώτη μέρα της άνοιξης αναμένεται το επόμενο unlock της οικονομίας και της κοινωνίας.
Οι επιδημιολόγοι άρχισαν ήδη να διαμορφώνουν τον οδικό χάρτη των χαλαρώσεων ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί ενώπιον της Τεχνικής Επιτροπής και της διυπουργικής. Με τον τελευταίο λόγο να τον έχει το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα λάβει αποφάσεις περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η επόμενη φάση των χαλαρώσεων θα γίνει με βήμα σημειωτόν.
Δεδομένη, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συνέχιση της βραδινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να αλλάξει και η ώρα εφαρμογής της. Δηλαδή, αντί στις 21:00 το βράδυ να μεταφερθεί για τις 22:00.
Παράλληλα, κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν στη ζωή μας και τα SMS στο 8998.
Κεφάλαιο σχολεία
Πονοκέφαλο προκαλεί για άλλη μία φορά το κεφάλαιο σχολεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας είναι δύο.
Το πρώτο προκρίνει την επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων την πρώτη Μαρτίου, ενώ το δεύτερο, το οποίο φαίνεται να κερδίζει έδαφος θέλει την επιστροφή πρώτα των μαθητών της πρώτης και δευτέρας Λυκείου για να ακολουθήσει περί τα μέσα Μαρτίου η επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων.
Εστίαση…
Κλειστοί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα παραμείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες οι χώροι εστίασης.
«Υπάρχει μια φοβία ότι κατά την περίοδο των εορτών του καρναβαλιού να χαλαρώσουμε και αυτό να βγει εις βάρος μας», τόνισε η κα. Πανά.