18.9 C
Nicosia
Σάββατο 28 Σεπτέμβριος 2024 | 5:17

Εμβολιάστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ευχή αυτοί να είναι οι τελευταίοι μήνες της δοκιμασίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έλαβε το πρωί της Δευτέρας στο Κέντρο Υγείας στα Λατσιά, το εμβόλιο κατά της ασθένειας COVID-19, ενθαρρύνοντας έτσι τους πολίτες να εμβολιαστούν κι εκείνοι.

Σε δηλώσεις μετά τον εμβολιασμό του, ο Πρόεδρος ευχήθηκε όπως αυτοί να είναι οι τελευταίοι μήνες, που δοκιμαζόμαστε και το 2021 να είναι η επανεκκίνηση “μιας νέας πορείας προς την πραγματική ζωή όπως την είχαμε ζήσει για τόσα χρόνια”.

Αφού χαρακτήρισε το εμβόλιο “δώρο ζωής”, ο Πρόεδρος είπε ότι νοιώθει ευτυχής “γιατί γεννιέται η ελπίδα αντιμετώπισης μιας πανδημίας, που ανέτρεψε τη ζωή του καθενός, που χάθηκαν ζωές, που χάθηκαν δουλειές”, προσθέτοντας ότι κατανοεί απόλυτα πόσο ο κόσμος υπέφερε και υποφέρει ακόμη.

Ευχαρίστησε τους επιστήμονες για την ανακάλυψη του εμβολίου, του γιατρούς, τους νοσηλευτές, όλους όσοι στάθηκαν στην πρώτη γραμμή για να φθάσουμε σήμερα, όπως είπε, στο σημείο της αντίστροφης μέτρησης που θα οδηγήσει στην ήττα του αόρατου εχθρού.

Επισήμανε ότι υπάρχει απόσταση μέχρι την τελική νίκη και είπε ότι οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν τα μέτρα υγιεινής, τα μέτρα που με μεγάλο πόνο ψυχής έλαβε η Κυβέρνηση, όπως ανέφερε, λέγοντας ότι γνωρίζει “πόσο ταλαιπωρείται ο κόσμος, πόσο αισθάνονται ότι κάπου οι ελευθερίες τους καταπατούνται”.

Υπάρχει, όμως, απόσταση μέχρι την τελική νίκη. Χρειάζεται να συνεχίσουν οι πολίτες.

Και κάνω θερμή έκκληση: να τηρούν τα μέτρα υγιεινής, να τηρούν τα μέτρα που με πολλή δυσαρέσκεια, πολύ πόνο ψυχής η Κυβέρνηση παίρνει. Γνωρίζω πόσο ταλαιπωρείται ο κόσμος, γνωρίζω πόσο αισθάνονται ότι κάπου οι ελευθερίες τους καταπατούνται, το νιώθω.

Ο Πρόεδρος έκανε επίσης έκκληση προς όλους όσοι ανησυχούν για το εμβόλιο, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη.

“Την ίδια ώρα, θέλω να κάνω μια έκκληση σε όσους έχουν αμφιβολίες ή ανησυχούν για το εμβόλιο. Δεν υπάρχει ασθένεια που δεν αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή ή με εμβόλιο. Δεν νομίζω να υπήρξε ποτέ τέτοια αντίδραση όπως παρατηρείται σήμερα”, είπε.

Είναι δικαίωμα του καθενός, συνέχισε, να πιστεύει ό,τι θέλει και με ελεύθερη βούληση να αποφασίσει εάν θα εμβολιαστεί ή όχι.

“Ομως, αυτό που κάνω έκκληση είναι να υπάρξει πραγματικά η αλληλεγγύη μεταξύ μας, το εμβόλιο είναι που θα μας προστατεύσει, το εμβόλιο είναι που θα ενισχύσει όχι απλά την ελπίδα αλλά το δικαίωμα ζωής”, είπε, εκφράζοντας την ευχή αυτές να είναι οι τελευταίες μέρες, οι τελευταίοι μήνες που δοκιμαζόμαστε, και το 2021 να είναι “η επανεκκίνηση μιας νέας επιτέλους ζωής ή μιας νέας πορείας προς την πραγματική ζωή όπως την είχαμε ζήσει για τόσα χρόνια”.

Ερωτηθείς εάν έχουν σταλεί στην τ/κ κοινότητα τα εμβόλια που τους αναλογούν, είπε ότι οι διευθετήσεις που έγιναν είναι για να καλυφθεί ολόκληρος ο πληθυσμός της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ε/κ και Τ/κ.

“Η Τεχνική Επιτροπή για θέματα υγείας βρίσκεται σε διαβούλευση, είναι θέμα των απαραιτήτων υποδομών που πρέπει να υπάρχουν και στο κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας έτσι ώστε να προμηθευτούν και οι Τ/κ με τα ανάλογα εμβόλια”, κατέληξε.

 

Προηγούμενη ενημέρωση

Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι εμβολιασμοί στην Κύπρο, με τη σκυτάλη να παίρνει ο πρώτος πολίτης του κράτους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα λάβει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στις 09:30, ενώ στο «χορό» του προγράμματος εντάσσονται σήμερα και γηροκομεία στην Πάφο και την ελεύθερη Αμμόχωστο.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση υγείας του τελευταίου αιώνα στην ευρωπαϊκή ήπειρο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά από χθες 27/12, με το νήμα στην Κύπρο να κόβεται στις 08:44,  σε ειδικό χώρο που διαμορφώθηκε στο αναρρωτήριο Παναγία. Ο γιατρός Αναστάσιος Τσιφτσής, έγινε ο πρώτος πολίτης στην Κύπρο που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Συγκινητικές στιγμές και στους πρώτους εμβολιασμούς στην Λευκωσία, που έλαβαν χώρα στο Μέλαθρον Ευγηρίας στην Έγκωμη.  Ο Αντρέας Ραουνά, 84 ετών, η Παναγιώτα Λοίζου Φυλακτού 88 ετών, καθώς και ο Διευθυντής της Στέγης, Άθως Μάτσας έγραψαν το όνομά τους στην ιστορία.

Επιπλέον χθες είκοσι γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Αναφοράς αλλά και η Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη και ο Γενικός Δ/ντης του ΟΚΥπΥ, Κρίστης Λοίζου, έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου.

08:35: Στο Ίδρυμα «Όαση Ηλικιωμένων Άγιος Γεώργιος», εμβολιάστηκαν χθες 50 άτομα

Στο Ίδρυμα «Όαση Ηλικιωμένων Άγιος Γεώργιος», εμβολιάστηκαν χθες 50 άτομα, ηλικιωμένοι και προσωπικό.

Ο εμβολιασμός θα επαναληφθεί σε τρεις περίπου εβδομάδες αφού θα πρέπει να δοθεί η δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19.

Αναμένεται ότι οι εμβολιασμοί σε γηροκομεία και άλλες δομές θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες μονάδες.

Πρώτη μέρα έναρξης των εμβολιασμών

Όσον αφορά την χθεσινή πρώτη μέρα έναρξης των εμβολιασμών στην Κύπρο, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Χρήστος Λοϊζίδης, ο γιατρός Χρήστος Κυπρή και άλλα 17 νοσηλευτές στο Γενικό Νοσοκομείο Αναφοράς εμβολιάστηκαν κατά του Covid-19.

Λεμεσός

Χθες νωρίς το πρωί άρχισαν οι πρώτοι εμβολιασμοί από την παρτίδα εμβολίων που παρέλαβε προχθές  η Κυπριακή Δημοκρατία,  σε οίκους ευγηρίας της Λεμεσού.

Πάφος
Η Πάφος μπαίνει από σήμερα στον χάρτη των εμβολιασμών, κάνοντας αρχή με τρεις Οίκους Ευγηρίας.

07:30 Η Πάφος «καλωσορίζει» τα εμβόλια

Η Πάφος εισέρχεται από σήμερα, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, στον χάρτη των εμβολιασμών, κάνοντας αρχή με τρεις Οίκους Ευγηρίας.

Οι εμβολιασμοί στην Πάφο ξεκινούν σήμερα σε τρεις Οίκους Ευγηρίας στην Στέγη Ηλικιωμένων «Φροντίδα» στην Κισσόνεργα στις 09:00, ακολούθως γύρω στις 11:00 στο Γηριατρικό Κέντρο και Αναρρωτήριο στον Κυανό Σταυρό και μετά στη Στέγη Ηλικιωμένων «Η Ζεστή Φωλιά» στο Πολέμι.

Ο Νίκος Κωμοδρόμος Χριστοδούλου, υπεύθυνος στη Στέγη Ηλικιωμένων Φροντίδα στην Κισσόνεργα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως οι εμβολιασμοί αρχίζουν σήμερα και ότι από τους 19 φιλοξενούμενους στη Στέγη, οι 15 θα εμβολιαστούν τη Δευτέρα.

Η υπεύθυνη του Γηριατρικού Κέντρου και Αναρρωτηρίου Κυανός Σταυρός στο Μέσα Χωριό Ρούλα Γρηγορίου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως ήδη για τον σημερινό εμβολιασμό ενημερώθηκαν από τις προηγούμενες μέρες  τόσο οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι, όσο και οι συγγενείς τους αφού, όπως εξήγησε, για τη χορήγηση εμβολιασμού πρέπει να υπογραφεί σχετική δήλωση, ότι δηλαδή δίνουν τη συγκατάθεσή τους να τους χορηγηθεί το εμβόλιο.

Μέχρι στιγμής, συνέχισε η κ. Γρηγορίου, από τους 27 ηλικιωμένους που φιλοξενεί το Γηριατιρκό Κέντρο και Αναρρωτήριο Κυανός Σταυρός στο Μέσα Χωριό έχουν δεχτεί να εμβολιαστούν οι 21 ηλικιωμένοι. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ο αριθμός να αυξηθεί.

Η κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι τους δόθηκε σχετικό έντυπο από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο όσοι το υπογράψουν πρέπει να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού και τον κίνδυνο μη εμβολιασμού, αλλά και το ότι, όπως με όλα τα φάρμακα και με τα εμβόλια, μπορούν να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ήπιες και βραχυπρόθεσμες και δεν παρουσιάζονται σε όλους.

Όλα αυτά, σημείωσε, επεξηγήθηκαν στους ηλικιωμένους.

Από την πλευρά της η Σταύρη Κυριακίδη υπεύθυνη  της Στέγης Ηλικιωμένων «H Ζεστή Φωλιά» στο Πολέμι,  ανέφερε πως οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στη Στέγη μετά τις 11:00 σήμερα. Πρόσθεσε πως από τους φιλοξενούμενους της Στέγης Ηλικιωμένων «H Ζεστή Φωλιά» θα εμβολιαστούν σήμερα, 12 ηλικιωμένοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Ισραήλ βομβάρδισε το στρατηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό (βίντεο)

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, μόλις λίγα...

Maggie Smith: Πέθανε η βραβευμένη ηθοποιός των ταινιών «Χάρι Πότερ»

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία της αναπνοή η αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ (Maggie Smith), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (27/9), η οικογένειά...

Κεφαλογιάννη: Αντιμετωπίζω κρίση στον γάμο μου – Κύριο μέλημα τα παιδιά μου

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προχώρησε σε δήλωση, κάνοντας λόγο για κρίση στον γάμο της με τον Μίνωα Μάτσα. Όπως αναφέρει η ίδια, βιώνει δύσκολες στιγμές...

ΧΑΚ: Μηνιαία κέρδη 5,7% και ο γενικός δείκτης στις 191.02 μονάδες

Κέρδη και στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών της τάξης του 5,7%, μία χρηματιστηριακή...

Συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ -τα οποία και φαίνεται πως επιβεβαιώνει η κυβέρνηση του Βερολίνου- επήλθε συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις...

Η έρευνα για τα τουρκικά μπαξίσια στον δήμαρχο Νέας Υόρκης επεκτείνεται σε 6 χώρες: Ο ρόλος της Turkish Airlines και το τουρκικό προξενείο στο...

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τα «μπαξίσια», που έλαβε επί σειρά ετών ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης από αξιωματούχους της Τουρκίας. Οι ομοσπονδιακές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!