3.8 C
Nicosia
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025 | 22:59

Στον Υπoυργό Παιδείας αντίγραφο της σημαίας των Κύπριων αγωνιστών του 1821

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου επισκέφθηκε σήμερα την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Κύπρο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρέσβυ κ. Θεοχάρη Λαλάκο. Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Λαλάκος παρέδωσε στον Υπουργό αντίγραφο της σημαίας των Κυπρίων αγωνιστών της επανάστασης του 1821.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Η άρρηκτη ενότητα του Ελληνισμού και η ταύτιση της μοίρας του Ελληνισμού της Κύπρου με τον υπόλοιπο Ελληνισμό από τα βάθη των αιώνων επαληθεύθηκε τότε, όταν ξεκίνησε η μεγάλη εθνική επανάσταση, η εξέγερση του γένους το 1821.

Το μερτικό της Κύπρου σε εκείνο τον μεγάλο ξεσηκωμό ήταν βεβαίως τα όσα έγιναν εδώ στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1821 με τη μαρτυρική θυσία, όχι μόνο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, αλλά και εκατοντάδων άλλων προκρίτων και ιεραρχών, οι οποίοι δολοφονήθηκαν προληπτικά από τους Τούρκους στην Κύπρο.

Υπουργός Παιδείας – Πρέσβης της Ελλάδας//Education Minister – Ambassador of the Hellenic Republic

Στο μερτικό της Κύπρου συγκαταλέγεται, επίσης, και ο αγώνας που έδωσαν δεκάδες Κύπριοι αγωνιστές, πολεμώντας στην Ελλάδα. Αυτό μαρτυρά η τιμητική στήλη στο Μεσολόγγι – υπήρξαν εκεί και πολέμησαν Κύπριοι- αυτό μαθαίνουμε και από τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη που μιλάει για τον γενναίο πολεμιστή Κυπραίο.

Η σημαία αυτή που είχε την ευγενή καλοσύνη να μου παραδώσει αντίγραφό της  ο κ. Λαλάκος, είναι η σημαία με την οποία πολέμησαν οι Κύπριοι αγωνιστές το ’21. Αντίγραφό της θα δοθεί σε όλα τα  σχολεία και με αυτόν τον τρόπο, με αυτόν τον υψηλό συμβολισμό, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη μεγάλη σημασία των 200χρόνων παλιγγενεσίας του Ελληνισμού αλλά και να υπομνήσουμε το πόσο δεμένη είναι η Κύπρος με την μοίρα του υπόλοιπου Ελληνισμού»

Υπουργός Παιδείας – Πρέσβης της Ελλάδας//Education Minister – Ambassador of the Hellenic Republic

Παράλληλα, ο Πρέσβυς της Ελλάδος, αφού αναφέρθηκε στη διαρκή συνεργασία της Πρεσβείας της Ελλάδος με την Κυπριακή Κυβέρνηση και ιδιαίτερα με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, συνεχάρη τον Υπουργό Παιδείας και κατ’ επέκταση όλη την Κυβέρνηση  για την πρωτοβουλία να χρησιμοποιήσει το λάβαρο των Κυπρίων αγωνιστών του 1821 σαν έμπνευση για τους μαθητές όλης της Κύπρου σε όλα τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο κ. Λαλάκος ανέφερε, τέλος, ότι η σημαία των Κυπρίων αγωνιστών είναι μια διαρκής υπόμνηση της ενότητας του ελληνικού έθνους στους αγώνες που έδωσε, και των αδελφικών δεσμών που ενώνουν τον ελλαδικό και τον κυπριακό ελληνισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!