Στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας τα νοσηλευτήρια. Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που χρίζουν νοσηλείας και κυρίως όσων νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής ή Αυξημένης Φροντίδας, πλησιάζει στο κόκκινο όριο. Με βάση της εκτιμήσεις των ειδικών μάλιστα, οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν την ανιούσα, με το Σύστημα Υγείας να δοκιμάζεται όσο ποτέ προηγουμένως.
Όπως δήλωσε μάλιστα η σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά «δεδομένου ότι έχουμε σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αναμένεται η κατάσταση να επιδεινωθεί στα νοσοκομεία».
Σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο
Ο ΟΚΥπΥ ρίχνει στην μάχη τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που δέχονται από το Σάββατο σοβαρά περιστατικά που δεν έχουν σχέση με κορωνοϊό.
Στην σκιά των αρνητικών δεδομένων, προχωρεί και στην αύξηση των κλινών στα νοσηλευτήρια για ασθενείς με covid19.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπο Χαριλάου «στο ΓΝ Λευκωσίας, ο χώρος ΜΕΘ 1 θα γίνει εξολοκλήρου για κορωνοϊό. Υπάρχουν 28 αναπνευστήρες στην ΜΕΘ 2 και άλλοι 17 στην ΜΕΘ 1. Το πλάνο μας προνοεί αύξηση 115 κλινών ΜΕΘ».
Η υποδομή υπάρχει για να περιθάλψει ακόμη και τον πενταπλάσιο από σήμερα αριθμό ασθενών στις Εντατικές, δεν υπάρχουν ωστόσο γιατροί. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας μετακάλεσε, με το καθεστώς της επίταξης, ιδιώτες γιατρούς, κατά βάση Πνευμονολόγους και Παθολόγους, για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες στις μονάδες CoViD-19, ωστόσο κατά τον ΟΚΥπΥ, αρκετοί ήταν εκείνοι που αρνήθηκαν.
Η δημόσια καταγγελία του Οργανισμού, έφερε αντιδράσεις στις τάξεις της πνευμονολογικής εταιρείας.
«Οι μάχιμοι ιδιώτες πνευμονολόγοι ανά το παγκύπριο είναι στο σύνολό τους 22. 17 από αυτούς έχουν συμβάλει σε εθελοντική βάση και εκ περιτροπής στη διαχείριση της πανδημίας. Ο καταλογισμός ευθυνών σε γιατρούς, εκ μέρους του ΟΚΥπΥ για μη συμβολή, είναι συνεπώς αβάσιμος και παράλληλα προκλητικός.» αναφέρει η Πνευμονολογική Εταιρεία.
Την σκυτάλη πήρε και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) που άφησε αιχμές κατά του ΟΚΥπΥ για τον αρχικό σχεδιασμό και γενικότερα την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας.
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι «το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΚΥπΥ και ο ΟΑΥ, να εγκύψουν όλοι στην άμεση διόρθωση όλων αυτών των δεδομένων. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να αποπροσανατολίζουμε τις ευθύνες ούτε να επιδείξουμε ισχύ και επιβολή, αλλά είναι η ώρα της υπέρβασης».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου σημείωσε πως « αν δεν είχαμε οργανωθεί καλά δεν θα διαχειριζόμασταν ένα τόσο μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Οι ανάγκες αναθεωρούνται και αλλάζουν καθημερινά, βάσει του αριθμού των νοσηλευόμενων.»
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, από το «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε σε προβλήματα που άρχισαν να παρουσιάζονται και που αφορούν στην νοσηλεία σοβαρών περιστατικών, πέραν του κορωνοϊού.
Χαρακτηριστικά ο Σάββας Καδής σημείωσε ότι «είχαμε περίπτωση νεαρού ατόμου το οποίο χρειαζόταν να μεταφερθεί από νοσηλευτήριο (που δεν έχει ΜΕΘ) της περιφέρειας, για κλίνη Εντατικής Θεραπείας (σε νοσοκομείο που έχει ΜΕΘ) και δυστυχώς δεν υπήρχε κρεβάτι».
Υπάρχουν και άλλες ασθένειες, σημείωσε καταληκτικά ο Σάββας Καδής.