30.8 C
Nicosia
Παρασκευή 4 Οκτώβριος 2024 | 18:07

Στον «αναπνευστήρα» οι ΜΕΘ: Σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΟΚΥπΥ για τα νοσοκομεία

Στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας τα νοσηλευτήρια. Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που χρίζουν νοσηλείας και κυρίως όσων νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής ή Αυξημένης Φροντίδας, πλησιάζει στο κόκκινο όριο. Με βάση της εκτιμήσεις των ειδικών μάλιστα, οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν την ανιούσα, με το Σύστημα Υγείας να δοκιμάζεται όσο ποτέ προηγουμένως.

Όπως δήλωσε μάλιστα η σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά «δεδομένου ότι έχουμε σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αναμένεται η κατάσταση να επιδεινωθεί στα νοσοκομεία».

Σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο

Ο ΟΚΥπΥ ρίχνει στην μάχη τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που δέχονται από το Σάββατο σοβαρά περιστατικά που δεν έχουν σχέση με κορωνοϊό.

Στην σκιά των αρνητικών δεδομένων, προχωρεί και στην αύξηση των κλινών στα νοσηλευτήρια για ασθενείς με covid19.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπο Χαριλάου «στο ΓΝ Λευκωσίας, ο χώρος ΜΕΘ 1 θα γίνει εξολοκλήρου για κορωνοϊό. Υπάρχουν 28 αναπνευστήρες στην ΜΕΘ 2 και άλλοι 17 στην ΜΕΘ 1. Το πλάνο μας προνοεί αύξηση 115 κλινών ΜΕΘ».

Η υποδομή υπάρχει για να περιθάλψει ακόμη και τον πενταπλάσιο από σήμερα αριθμό ασθενών στις Εντατικές, δεν υπάρχουν ωστόσο γιατροί. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας μετακάλεσε, με το καθεστώς της επίταξης, ιδιώτες γιατρούς, κατά βάση Πνευμονολόγους και Παθολόγους, για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες στις μονάδες CoViD-19, ωστόσο κατά τον ΟΚΥπΥ, αρκετοί ήταν εκείνοι που αρνήθηκαν.

Η δημόσια καταγγελία του Οργανισμού, έφερε αντιδράσεις στις τάξεις της πνευμονολογικής εταιρείας.

«Οι μάχιμοι ιδιώτες πνευμονολόγοι ανά το παγκύπριο είναι στο σύνολό τους 22. 17 από αυτούς έχουν συμβάλει σε εθελοντική βάση και εκ περιτροπής στη διαχείριση της πανδημίας. Ο καταλογισμός ευθυνών σε γιατρούς, εκ μέρους του ΟΚΥπΥ για μη συμβολή, είναι συνεπώς αβάσιμος και παράλληλα προκλητικός.» αναφέρει η Πνευμονολογική Εταιρεία.

Την σκυτάλη πήρε και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) που άφησε αιχμές κατά του ΟΚΥπΥ για τον αρχικό σχεδιασμό και γενικότερα την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι «το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΚΥπΥ και ο ΟΑΥ, να εγκύψουν όλοι στην άμεση διόρθωση όλων αυτών των δεδομένων. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να αποπροσανατολίζουμε τις ευθύνες ούτε να επιδείξουμε ισχύ και επιβολή, αλλά είναι η ώρα της υπέρβασης».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου σημείωσε πως « αν δεν είχαμε οργανωθεί καλά δεν θα διαχειριζόμασταν ένα τόσο μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Οι ανάγκες αναθεωρούνται και αλλάζουν καθημερινά, βάσει του αριθμού των νοσηλευόμενων.»

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, από το «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε σε προβλήματα που άρχισαν να παρουσιάζονται και που αφορούν στην νοσηλεία σοβαρών περιστατικών, πέραν του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικά ο Σάββας Καδής σημείωσε ότι «είχαμε περίπτωση νεαρού ατόμου το οποίο χρειαζόταν να μεταφερθεί από νοσηλευτήριο (που δεν έχει ΜΕΘ) της περιφέρειας, για κλίνη Εντατικής Θεραπείας (σε νοσοκομείο που έχει ΜΕΘ) και δυστυχώς δεν υπήρχε κρεβάτι».

Υπάρχουν και άλλες ασθένειες, σημείωσε καταληκτικά ο Σάββας Καδής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δένδιας: Αλλάζει στους επόμενους 24 μήνες η στρατιωτική θητεία

«Η θητεία, δηλαδή η προσφορά χρόνου από τους νέους ανθρώπους στην πατρίδα τους, πρέπει να εξελιχθεί, ώστε να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες ασφάλειας της...

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει αύριο η Κεντρική Επιτροπή

Συνεδριάζει αύριο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Wyndham στις 11:00 π.μ. Τι αποφάσισε...

Συντριβή μαχητικού F-18 στην Ισπανία

Μαχητικό αεροσκάφος F-18 συνετρίβη κοντά στην πόλη Τερουέλ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Συνεργεία διάσωσης έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή...

Με χτύπημα στις ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου απειλεί το Ιράν εάν δεχθεί επίθεση

Το Ιράν θα στοχεύσει ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί, δήλωσε την Παρασκευή το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων SNN, επικαλούμενο τον αναπληρωτή διοικητή...

To δείπνο της ΝΥ, τα επόμενα βήματα, το κεκτημένο του διαλόγου στο Cyprus Forum

Το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου μεταξύ του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ,...

Το πρώτο δημόσιο κήρυγμα Χαμενεΐ εδώ και 5 χρόνια: «Αν θέλει ο Θεός, θα καταστρέψουμε το Ισραήλ»

«Τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό» διεμήνυσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο μεγάλο τέμενος Μοσάλα, στο κέντρο της Τεχεράνης, πραγματοποιώντας μνημόσυνο για τον δολοφονηθέντα ηγέτη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!