10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 7:32

Στη Βουλή η “μπάλα” για τη μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η «μπάλα» στο γήπεδο της Βουλής όσο αφορά την διενέργεια δημοψηφίσματος για την Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής συμμετείχε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Μετά το πέρας της προέβη σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Ο κ. Νουρής για το θέμα που αφορά στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την προώθηση της διενέργειας δημοψηφίσματος είπε:

«Συζητήσαμε στην Επιτροπή Εσωτερικών την πρόταση της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση του συγκεκριμένου ερωτήματος που έχουμε αποστείλει σαν εκτελεστική εξουσία, βάσει της πρόνοιας του Συντάγματος, που δίνει το δικαίωμα στην Κυβέρνηση να στείλει στην Βουλή των Αντιπροσώπων το συγκεκριμένο ερώτημα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει το δικαίωμα να αποφασίσει θετικά ή αρνητικά επί του συγκεκριμένου ερωτήματος, παραπέμποντας το βεβαίως στην Ολομέλεια, χωρίς όμως να το διαφοροποιεί. Έχω επεξηγήσει στους Βουλευτές τόσο τη φύση του ερωτήματος όσο βεβαίως και την αναγκαιότητα να προωθηθεί και να υπερψηφιστεί η πρόταση της Κυβέρνησης για ένα παγκύπριο δημοψήφισμα ταυτόχρονα με τις Βουλευτικές Εκλογές, ώστε να έχουμε για αυτή την εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια της μεταρρύθμισης και την άποψη του κυρίαρχου λαού.

Ομολογώ ότι ανάμενα ότι θα υπήρχε ένα θετικότερο κλίμα όσον αφορά την τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ιδιαίτερα μετά την ενημέρωση που υπήρχε σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατά τις επισκέψεις που έκανα. Θεωρώ ότι συνεχίζει να υπάρχει βεβαίως η εν δυνάμει στήριξη της πρότασης της Κυβέρνησης.

Παρά ταύτα, θεωρώ ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους μας και κάποιες τοποθετήσεις θυμίζουν υπεκφυγές εκ μέρους κοινοβουλευτικών κομμάτων, που φαίνεται να μην θέλουν να προωθηθεί το δημοψήφισμα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Μέχρι στιγμής και μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια συζητήσεων, έχουμε εξαντλήσει -κατά τη δική μου εκτίμηση- όλα όσα μας απασχολούσαν. Ο καιρός έχει ωριμάσει. Οι πολίτες αναμένουν από όλους μας να προχωρήσουμε και να ψηφίσουμε και να εφαρμόσουμε επιτέλους μια μεταρρύθμιση, που θα καταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση οικονομικά και διοικητικά αυτοτελή, που θα μπορέσει να δώσει στους πολίτες-όχι πλέον ως σύνθημα, αλλά ως πραγματικότητα- ποιοτικότερες υπηρεσίες στο φθηνότερο δυνατό κόστος.

Δεν είναι η ώρα της επίκλησης συνθημάτων και δεν είναι η ώρα- πολύ περισσότερο με την επίκληση κάποιων δήθεν ερωτημάτων- να επιδιώκεται η αναβολή κάποιων σημαντικών αποφάσεων. Πολύ δε περισσότερο που έχει συνδεθεί η μεταρρύθμιση και έχει ιεραρχηθεί στο επίπεδο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πολύ ψηλά όσον αφορά τη διασύνδεση με το Ταμείο Ανάκαμψης και την πιθανότητα εκταμίευσης ή παγώματος ενός πολύ σημαντικού ποσού από το συγκεκριμένο Ταμείο υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου θέλω να ελπίζω ότι στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία θα προωθηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να τοποθετηθεί υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης για να έχουμε, όπως είπα, και την άποψη του λαού για αυτή την εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση.

Εάν αυτό συμβεί, εάν δηλαδή εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, η Κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία, στο διάστημα μέχρι την 30η Μάϊου να ενημερώσει τον κόσμο για αυτή ακριβώς τη μεταρρυθμιστική πρόταση, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα στον κόσμο τι ακριβώς ερωτάται ώστε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα την Κυριακή 30 Μάϊου».

Ο Υπουργός ερωτηθείς αν απορριφθεί από τη Βουλή η πρόταση της Κυβέρνησης, τι γίνεται από ‘κει και πέρα, απάντησε ότι «δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τη μεταρρύθμιση».

Πρόσθεσε ότι «ούτως ή άλλως τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης εκ των πραγμάτων πλέον παραπέμπονται στη νέα Βουλή. Αλλά εκείνο το οποίο αλλάζει είναι το ενδεχόμενο διενέργειας του δημοψηφίσματος».

Εξήγησε ότι «στην πιθανότητα διενέργειας του δημοψηφίσματος ξεκαθαρίζουν δυο πάρα πολύ σημαντικά θέματα, τα οποία μέχρι σήμερα φαντάζουν ‘σημεία τριβής’ μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων: το θέμα των δημοψηφισμάτων και το θέμα του αριθμού των Δήμων».

Ανάφερε ότι «εάν τεθούν ενώπιον του κυρίαρχου λαού αυτά τα δυο συγκεκριμένα θέματα και αποφανθεί ο κόσμος στις 30 Μάϊου, τότε η νέα Βουλή θα έχει ενώπιον της τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, τα οποία όμως θα είναι απαλλαγμένα από τα δυο συγκεκριμένα θέματα. Επομένως θα είναι πολύ πιο εύκολο για τη νέα Βουλή να  προχωρήσει και να αποφασίσει για όλα τα υπόλοιπα θέματα. Άρα θα είναι πολύ πιο εύκολο για τη μεταρρύθμιση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πόσα χρήματα θα ληφθούν από την ΕΕ σε περίπτωση που προχωρήσει η μεταρρύθμιση,  ο Υπουργός είπε ότι «το ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης συμποσούται σε 968εκ ευρώ στο σύνολό του».

«Δεν είναι όλα αυτά τα χρήματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση, εννοείται. Αφορούν όμως ένα σημαντικό κονδύλι, που υπερβαίνει τα 130 εκ. ευρώ, τα οποία όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έχει διαμηνύσει ότι είτε θα μπουν σε διαδικασία παγώματος είτε έχει προτείνει κάποιες εναλλακτικές επιλογές στο ενδεχόμενο που υπάρξει καθυστέρηση στη μεταρρύθμιση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί και αναμένει ότι πρέπει να τροχοδρομηθεί η διαδικασία της μεταρρύθμισης. Δεν μπαίνει στις  λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Άρα είναι σημαντικό να έχουμε πλέον απτά παραδείγματα ότι μπήκαμε πλέον σε φάση υλοποίησης της προσπάθειας αυτής. Εάν δώσουμε αυτά τα απτά παραδείγματα, αίρονται τα όποια συγκεκριμένα προβλήματα», εξήγησε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπής αναφορικά με την ψήφιση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός είπε:

«Το σίγουρο είναι ότι μας λέχθηκε ότι εάν μέχρι τις Βουλευτικές Εκλογές υπάρχει διαδικασία του δημοψηφίσματος, τότε σε εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα υπάρξει μια αναστολή της όλης διαδικασίας μέχρι να εξαχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Στη συνέχεια ο Υπουργός ερωτήθηκε για το θέμα που αφορά σε δημοσίευμα εφημερίδας και υπόθεση πλαστογραφίας της υπογραφής του ιδίου που είχε ως αποτέλεσμα να παραχωρηθούν παράνομα άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς.  Συγκεκριμένα κλήθηκε να απαντήσει αν εκτιμά πως οι περιπτώσεις αφορούσαν μόνον έντεκα ή ήταν και  περισσότερες, και κατά πόσο έχει διαταχθεί έρευνα.

Ο Υπουργός απάντησε ότι έχει διαταχθεί έρευνα. Πρόσθεσε δε ότι μπορεί να δώσει την εκτίμηση ότι οι περιπτώσεις ήταν πολύ περισσότερες των έντεκα. Και αυτό πολύ απλά, εξήγησε, «στο δικηγορικό γραφείο στο οποίο ανευρέθηκαν στους υπολογιστές οι έντεκα συγκεκριμένες υποθέσεις είχαν διαγραφεί όλα τα δεδομένα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ως εκ τούτου έγινε  κατορθωτό από τις αρχές ασφάλειας του κράτους να γίνει ανάκτηση κάποιων δεδομένων που μας έδωσαν τις έντεκα συγκεκριμένες υποθέσεις. Άρα με προέκταση λογικής θεωρώ ότι  υπήρχαν περισσότερες των έντεκα. Δεν υπάρχουν όμως αυτή τη στιγμή αποδεικτικά στοιχεία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!