Σε σκουπιδότοπο έχουν μετατρέψει το τελευταίο διάστημα σημεία της λίμνης Παραλιμνίου αρκετοί ασυνείδητοι, αφού πετούν οποιοδήποτε άχρηστο αντικείμενο έχουν στο σπίτι τους, από καναπέδες, καρέκλες, τηλεοράσεις, μπάνια, ελαστικά αυτοκινήτων ακόμα και κλαδέματα.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας «γνωρίζουμε για τα σκουπίδια που απορρίπτονται στη περιοχή της λίμνης Παραλιμνίου που γειτνιάζει με το Δήμο και ήδη έχουν δοθεί οδηγίες σε εργάτες του Δήμου να μεταβούν στο σημείο και να τα μαζέψουν. Είναι απορίας άξιο γιατί κάθε χρόνο υπάρχουν ασυνείδητοι που μολύνουν περιοχές της λίμνης Παραλιμνίου καθώς και άλλα σημεία σε διάφορους Δήμους και Κοινότητες, με σκουπίδια και ογκώδη απόβλητα».
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Τάκκας απάντησε πως «στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου δεν υπάρχει πράσινο σημείο, ωστόσο τα ογκώδη αντικείμενα, όπως καναπέδες, καρέκλες, ψυγεία και άλλα ηλεκτρικά είδη μεταφέρονται για ανακύκλωση».
Κάθε χρόνο, είπε, ο Δήμος Σωτήρας στέλνει ειδοποιητήρια στους δημότες του ούτως ώστε αντικείμενα τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν να τα μεταφέρουν σε συγκεκριμένο σημείο.
Εξήγησε ακόμα ότι «σε κάποια σημεία της λίμνης υπάρχει υψομετρική διαφορά και δεν διακρίνεται τίποτε από το δρόμο, με αποτέλεσμα ορισμένοι ασυνείδητοι να μεταφέρουν και να πετούν παράνομα τα σκουπίδια τους». Ωστόσο, πρόσθεσε, «μέχρι την δημιουργία πράσινου σημείου στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, κάθε χρόνο φορτηγό αυτοκίνητο του Δήμου Σωτήρας μεταβαίνει στη λίμνη Παραλιμνίου και καθαρίζει την περιοχή από τα σκουπίδια που τοποθετούνται παράνομα».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης είπε ότι «η Δερύνεια διαθέτει μόνο παρυφές στη λίμνη Παραλιμνίου και εντός Δεκεμβρίου στάλθηκε συνεργείο στο συγκεκριμένο σημείο και καθάρισε ορισμένα σκουπίδια που βρίσκονταν εκεί. «Εάν ορισμένοι ασυνείδητοι μεταβαίνουν στην περιοχή το βράδυ και πετάνε σκουπίδια, το κάνουν επειδή δεν υπάρχει στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου πράσινο σημείο», ανέφερε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε πως «πρόκειται για ασυνείδητα άτομα τα οποία πετούν ογκώδη απόβλητα τα οποία δεν μπορούν να τα μαζέψουν ούτε η Υπηρεσία Σκουπιδιών των Δήμων αλλά ούτε και να πάνε για ανακύκλωση». Δυστυχώς, σημείωσε, «η έλλειψη αδειοδοτημένου πράσινου σημείου, έχει τα αποτελέσματα που βλέπουμε συχνά πυκνά σε φωτογραφίες που κυκλοφορούν».
Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Δερύνειας «υπέβαλε αίτηση για αδειοδοτημένο πράσινο σημείο και αναμένουμε παραχώρηση χρηματικού ποσού ύψους 50 χιλιάδων ευρώ από το Υπουργείο Γεωργίας, για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικής μελέτης. Έχουμε εδώ και ένα χρόνο περίπου υποδείξει συγκεκριμένο χώρο για να γίνει πράσινο σημείο. Αρχές Νοεμβρίου συναντήθηκα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας ο οποίος επέδειξε διάθεση να βοηθήσει».
Ωστόσο σημείωσε, «τουλάχιστον στην Δερύνεια, που είναι ακριτικός Δήμος και ορισμένοι εκμεταλλεύονται τη νεκρή ζώνη για να πετάνε τα σκουπίδια τους μεταξύ των οποίων και ογκώδη απόβλητα», προσθέτοντας ότι «έπρεπε να διαθέτει εδώ και χρόνια πράσινο σημείο».