11.8 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 | 21:33

«Πόλεμος» για εμβόλια. Τι ισχύει για Κύπρο

Οι συζητήσεις επί συζητήσεων ελάχιστα έχουν αμβλύνει την οργή στην Ε.Ε. κατά της AstraZeneca. Οι περικοπές στις παραδόσεις της εταιρείας είναι η τελευταία αναποδιά στα σχέδια της Ε.Ε. για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων μέχρι το καλοκαίρι. Είχε προηγηθεί στις αρχές του μήνα η ανακοίνωση της Pfizer ότι επίσης μειώνει προσωρινά τις παραδόσεις εμβολίων της στην Ε.Ε., επικαλούμενη ζητήματα στην παραγωγή της. Απαντήσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εκατομμύρια των δόσεων εμβολίων που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νομικών προσφυγών ή και περιορισμό των εξαγωγών σκευασμάτων που παράγονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

«H AstraZeneca να συμμορφωθεί»

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρη: Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας. Βρισκόμαστε σε πανδημία. Χάνουμε ανθρώπους κάθε μέρα. Αυτά δεν είναι αριθμοί. Δεν είναι στατιστικά. Πρόκειται για άτομα, με οικογένειες, με φίλους και συναδέλφους που επηρεάζονται επίσης», ανέφερε η Επίτροπος. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές και συμβατικές ευθύνες, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν», επεσήμανε.

Μλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια των κρατών μελών».

«Πόλεμος» για τις παραδόσεις

Χείρα βοηθείας στην αύξηση της παραγωγής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ειδικά για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνει τώρα η γαλλική φαρμακευτική Sanofi. Στόχος, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της, είναι η παραγωγή 125 εκατομμυρίων δόσεων του σκευάσματος μέχρι τα τέλη του έτους. Παράλληλα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η βρετανο-σουηδική AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του δικού της εμβολίου στους «27».

«H Βρετανία είναι εμμέσως ένας παράγοντας εκνευρισμού, θα έλεγα. Κι αυτό γιατί η AstraZeneca κάνει κανονικά τις παραδόσεις του εμβολίου της επί βρετανικού εδάφους. Ο λόγος, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, είναι ότι οι Βρετανοί είχαν κάνει προπαραγγελία των δόσεων πριν από την Ε.Ε.» ανέφερε η ανταποκρίτρια του CNN στο Παρίσι, Συρίλ Βαρνιέ.

Τι ισχύει για την Κύπρο

Για το θέμα των εμβολίων, τον «πόλεμο» που ξέσπασε στην Ευρώπη και τι ισχύει για την Κύπρο, ερωτήθηκε κατά τη χθεσινή διάσκεψη τύπου κατά την οποία ανακοινώθηκαν οι πρώτες χαλαρώσεις, ο Υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς εάν οι πρόσφατες ανακοινώσεις από την AstraZeneca για καθυστέρηση στις παραδόσεις των εμβολίων αναμένεται να επηρεάσει το εμβολιαστικό πλάνο της Κύπρου, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι συμμερίζεται τις απόψεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπιστεί όπως και οι άλλες χώρες όσον αφορά την παράδοση εμβολίων -διότι ακούγεται λίγο παράξενο να υπάρχει πρόβλημα παράδοσης μόνο στην ΕΕ ενώ σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία δεν υπάρχει.

«Όσον αφορά την Κύπρο, έχουμε παραγγείλει από την AstraZeneca πολύ περισσότερα από την αναλογία του πληθυσμού μας, στο πλάνο που έχουμε αναφέρει για κάλυψη μέχρι 100,000 ήταν αφού λήφθηκαν υπόψη οι μειωμένες ποσότητες. Εάν παρ’ ελπίδα αυξηθούν αυτές οι ποσότητες, τότε θα είμαστε σε θέση να εμβολιάσουμε περισσότερα άτομα». Επεσήμανε ότι «σύμφωνα με το πλάνο μας, μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 80 ετών και οι επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής, και λαμβάνοντας υπόψη μας την πληροφόρηση που έχουμε μέχρι σήμερα από την Pfizer, τη Moderna και την AstraZeneca».

Η περίπτωση του Ισραήλ και πως εξασφάλισε περισσότερα εμβόλια από όσα μπορεί να χρησιμοποιήσει;

Την περασμένη χρονιά το Ισραήλ συναγωνίστηκε με πολύ μεγαλύτερες χώρες για να εξασφαλίσει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού από παγκόσμιους παραγωγούς. Σήμερα η χώρα προηγείται σημαντικά στην κούρσα των εμβολιασμών έχοντας εμβολιάσει πάνω από το 40% του πληθυσμού της. Πώς μπόρεσε επομένως η χώρα με πληθυσμό εννιά εκατομμύρια να πείσει τις φαρμακευτικές εταιρίες να την προμηθεύσουν με τα πολυπόθητα εμβόλια; Η απάντηση, υποστηρίζουν οι Financial Times, βρίσκεται στις 17 συνομιλίες που είχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά με τον πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Υγείας της χώρας Γιούλι Έντελσταϊν. Οι δύο Ισραηλινοί υποσχέθηκαν να υλοποιήσουν μία από τις ταχύτερες προσπάθειες εμβολιασμού στον κόσμο και να μοιραστούν τα δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπό της στην πανδημία, με μόνη προϋπόθεση να υπάρχουν αρκετές προμήθειες και ο εφοδιασμός να γίνεται αδιάκοπα, χωρίς εμπόδια ή καθυστερήσεις. Η Pfizer συμφώνησε και οι παραδόσεις ξεκίνησαν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Με τόσες παραδόσεις, το Ισραήλ μέχρι τον Μάρτιο θα εμφανίσει πλεόνασμα εμβολίων τα οποία συγκεντρώνονται από τους τρεις βασικούς παραγωγούς. Ήδη με βάση την συμφωνία με την Pfizer, η χώρα παραλαμβάνει πολλά φορτία εμβολίων των BioNTech / Pfizer σχεδόν κάθε Κυριακή στο Τελ Αβίβ. Την ώρα που άλλες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και καθυστερήσεις παραδόσεων, το Ισραήλ προχωράει απρόσκοπτα τους εμβολιασμούς έχοντας εμβολιάσει περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια πολίτες. Παράλληλα, και η δεύτερη δόση του εμβολίου έχει χορηγηθεί σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια, κυρίως πολίτες άνω των 60 ετών.

«Εμβολιάζουμε με ρυθμό δέκα φορές πάνω από τον ρυθμό των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχόμενος ένα εκατομμύριο δόσεις μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. «Κανείς δεν έχει καταφέρει ό,τι έχουμε κάνεις εμείς», πρόσθεσε. Η συμφωνία και η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα της εκστρατείας εμβολιασμού, ενίσχυσε την δημοφιλία του Νετανιάχου ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή στα τέλη Μαρτίου.

Οι παραδόσεις των δόσεων της Moderna θα αυξηθούν το Μάρτιο και εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca βρίσκονται επίσης καθ ‘οδόν προς τη γειτονική χώρα. Μέχρι τότε το Ισραήλ σχεδιάζει να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού του με το εμβόλιο της Pfizer. Τι θα κάνει το Ισραήλ με τις επιπλέον δόσεις δεν είναι ακόμη σαφές, σημείωσε ο κ. Έντελσταϊν. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι σύμμαχοι της ΕΕ, αναφέροντας συγκεκριμένα και την Κύπρο, έχουν ζητήσει από τον Νετανιάχου να τους προμηθεύσει με ένα αριθμό δόσεων, ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας το αρνήθηκε λέγοντας πως το Ισραήλ δεν θα καταπιαστεί με την εμπορία των επιπλέον εμβολίων.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετά για εμάς και, εάν υπάρχουν αρκετά, τότε θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους άμεσους γείτονές μας – το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε κακή κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ», εξήγησε. Η Παλαιστινιακή Αρχή περιμένει ακόμη τις δόσεις από το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και ό,τι της αναλογεί από τον εμβληματικό μηχανισμό διασφάλισης δίκαιης διανομής των εμβολίων Covax.

Προ των πυλών και το Sputnik V στην Ευρώπη

Εν μέσω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη με το θέμα των εμβολίων και το ποσοτήτων που διατείθενται, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) κατέθεσε αίτηση για καταχώρηση του εμβολίου Sputnik V κατά της Covid-19 στην ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και περιμένει την αξιολόγησή του τον Φεβρουάριο, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να επιταχύνει την παγκόσμια διάθεσή του.

Το εμβόλιο Sputnik V έχει εγκριθεί για χρήση στην Αργεντινή, την Λευκορωσία, την Σερβία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες.

Στον επίσημο λογαριασμό προώθησης του ρωσικού εμβολίου στο Twitter αναφέρεται ότι η ρωσική ομάδα και ομάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) είχαν προ ημερών συνάντηση αξιολόγησης του ρωσικού εμβολίου και ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή θα λάβει απόφαση για την έγκριση του εμβολίου με βάση τις αξιολογήσεις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!