Πρόταση Νόμου ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για αύξηση των ποινών σε υποθέσεις παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Παράλληλα, η Επιτροπή συζήτησε ακόμη μια Πρόταση Νόμου του ΔΗΣΥ για παροχή προτεραιότητας σε χώρους εξυπηρέτησης κοινού σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως σε άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους και εγκύους.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου, αναφορικά με την πρόταση για αύξηση των ποινών δήλωσε ότι στόχος είναι να καθοριστεί με Νόμο το περιεχόμενο του κώδικα συμπεριφοράς που οφείλουν να έχουν οι εργοδότες. Όπως είπε αν και προβλέπεται στη νομοθεσία οι εργοδότες να λαμβάνουν μέτρα για τέτοιες συμπεριφορές, στην εφαρμογή υπάρχουν σοβαρά ζητήματα και για αυτό θεωρείται επιβεβλημένη η κατοχύρωση μέσω νομοθετικής ρύθμισης.
Σημείωσε πως η πρόταση αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών και ταυτόχρονα προστατευτικό πλέγμα για την κάθε εργαζόμενη. Η τροποποίηση της νομοθεσίας, αναμένεται να συμβάλει προληπτικά και κατασταλτικά στην αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών.
Από το 2018 έγιναν 45 καταγγελίες στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως από Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, ενώ το 2020 στην Επίτροπο Διοικήσεων υποβλήθηκαν 4 παράπονα σεξουαλικής παρενόχλησης στο Τμήμα Εργασία. Ωστόσο καμία από αυτές τις 4 υποθέσεις δεν οδηγήθηκε καμία υπόθεση στην δικαιοσύνη, καθώς δεν βρήκαν το κατάλληλο έδαφος, όπως είπε η κ. Αριστείδου.
Η πρόταση προνοεί την αύξηση των ποινών από έξι μήνες σε 3 χρόνια φυλάκιση ή πρόστιμο μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε πως η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο διακηρύξεις στις παγκόσμιες ημέρες αλλά είναι και πράξεις. Η Πρόταση Νόμου του ΔΗΚΟ τροποποιεί τη Νόμο Περί Ίσης μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση και έχει ως σκοπό να υποχρεώνονται οι εργοδότες, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να καταρτίζουν και να ακολουθούν συγκεκριμένο κώδικα για παρενόχληση και σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.
Η Πρόταση Νόμου, όπως είπε, τυγχάνει μια ευρεία στήριξη από κοινωνικούς εταίρους και κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα πως πριν το τέλος της παρούσας βουλευτικής περιόδου θα εγκριθεί και θα οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, έτσι ώστε η Κύπρος να έχει ένα ολοκληρωμένο, σφαιρικό και αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία.
Η Μαρίνα Σταυρινού Κούκου, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, τόνισε πως το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αναφέροντας ότι έχουν ευθύνη και οι εργοδότες για την τήρηση του κώδικα για αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Η κ. Κούκου αναφέρθηκε σε απόφαση δικαστηρίου στην Πάφου, όπου ο εργοδότης, το δημόσιο στην συγκεκριμένη υπόθεση, πλήρωση 22 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο, γιατί δεν ενημέρωσε τους υπαλλήλους για τον κώδικα.
Πρόταση για παροχή προτεραιότητας σε χώρους εξυπηρέτησης κοινού
Στο θέμα της Πρότασης Νόμου για την παροχή προτεραιότητας σε χώρους εξυπηρέτησης κοινού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε καθορισμένες ομάδες του πληθυσμού, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου που κατέθεσε την πρόταση είπε πως η συγκεκριμένη Πρόταση ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης διαδικασίας διαβουλεύσεων με εμπλεκόμενους φορείς και αφορά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τα άτομα με αναπηρία, τα τυφλά άτομα, τις εγκυμονούσες, τους πολύτεκνους και τα άτομα άνω των 70 ετών.
Όπως είπε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία της πρότασης και την ανάγκη άμεσης προώθησης της, επισημαίνοντας παράλληλα ορισμένα πρακτικά προβλήματα, τα οποία θα συζητήσουμε στην κατά άρθρο συζήτηση. Εξήγησε πως η ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση του θέματος προκύπτει από το γεγονός ότι σήμερα αν και υπάρχουν εγκύκλιοι και συστάσεις για να δίνεται προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αυτό δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που θα πρέπει.
Η πρόταση, εξήγησε η κ. Ορφανίδου, προνοεί τη δημιουργία κάρτας προτεραιότητας για ορισμένες από τις ευάλωτες ομάδες, η οποία θα εκδίδεται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων από τα ΚΕΠ. Στη περίπτωση των ατόμων με αναπηρία και των τυφλών θα χρησιμοποιείται η ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας. Προνοείται επίσης, πρόσθεσε, η επιθεώρηση των χώρων από την Υπηρεσία Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας, στη βάση της σχετικής νομοθεσίας, καθώς και η θέσπιση Κανονισμών για την καλύτερη εφαρμογή της ρύθμισης που θα συμπεριλαμβάνει και την ενημέρωση κοινού και υπαλλήλων, μέσω μιας διαφημιστικής καμπάνιας με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το θέμα.
Πηγή: ΚΥΠΕ