17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 14:27

Πρόεδρος ΟΑΥ: Στους 943.978 οι εγγεγραμμένοι δικαιούχοι ΓεΣΥ – Βιώσιμο το σύστημα ως το 2030

Κατά τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του ΓεΣΥ, υπήρχαν 943.978 δικαιούχοι εγγεγραμμένοι σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού (ΠΙ), ενώ 806.900 δικαιούχοι επισκέφθηκαν τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σταύρος Μιχαήλ, σε συνέντευξη Τύπου με τίτλο «4 Χρόνια ΓεΣΥ, επενδύοντας στην ενίσχυση και στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας», που έγινε στα γραφεία του ΟΑΥ.

Ο κ. Μιχαήλ τόνισε ότι ύψιστη προτεραιότητα του ΟΑΥ είναι να παραμείνει το ΓεΣΥ ισχυρό, ενισχύοντας την οικονομική του βιωσιμότητα και προσφέροντας δια βίου ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας για όλους, ενώ όπως σημείωσε, αναλογιστική μελέτη την οποία διενήργησε Η ILO (International Labour Organisation) κατέδειξε πως με τα σημερινά δεδομένα το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) είναι βιώσιμο έως το 2030.

Κατά τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του ΓεΣΥ, σημείωσε περαιτέρω, υπήρχαν 943.978 δικαιούχοι εγγεγραμμένοι σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού (ΠΙ). Εξήγησε ότι, μεταξύ άλλων, 806.900 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, 692.500 δικαιούχοι έχουν πάρει φάρμακα, 611.200 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Ειδικούς Ιατρούς, 502.300 δικαιούχοι έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις, 299.900 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί απεικονιστικά  κέντρα και 286.500 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί οδοντίατρους. Πρόσθεσε ακόμη ότι κατά την ίδια περίοδο, διενεργήθηκαν 90.500 εγχειρήσεις.

Μέσω του ΓεΣΥ, συνέχισε, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας εξασφάλισαν ισότιμη, δίκαιη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, χωρίς εξαιρέσεις. Πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, κάθε ενήλικας απέκτησε τον δικό του προσωπικό ιατρό και τα παιδιά τον δικό τους παιδίατρο, ενώ η λειτουργία του ΓεΣΥ σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα κατέταξε την Κύπρο από ουραγό σε πρωτοπόρο σε θέματα ψηφιοποίησης, σε θέματα υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ ανέφερε ότι αναλογιστική μελέτη την οποία διενήργησε η ILO (International Labour Organisation) κατέδειξε πως με τα σημερινά δεδομένα το ΓεΣΥ είναι βιώσιμο έως το 2030, έχοντας μάλιστα ικανοποιητικό αποθεματικό. Πρόσθεσε ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έθεσε ως προτεραιότητα τη δημιουργία μακροχρόνιων δικλείδων ασφαλείας και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι επειδή η ενημέρωση των δικαιούχων και η καλλιέργεια σωστής κουλτούρας έναντι του Συστήματος είναι πρωταρχικής σημασίας, «προγραμματίζουμε μεγαλύτερης κλίμακας εκστρατείες ενημέρωσης τόσο σε δικαιούχους όσο και σε πάροχους για την ορθότερη χρήση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ».

Εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ εξήγησε ότι το ΓεΣΥ, ως ένα ζωντανό Σύστημα που εξελίσσεται και βελτιώνεται διαρκώς, κατά τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του, ο Οργανισμός πέτυχε τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών του με την εισαγωγή των υπηρεσιών ιδρυματικής αποκατάστασης, την ένταξη στον Κατάλογο των Φαρμακευτικών Προϊόντων ογδόντα και πλέον καινοτόμων φαρμάκων, με την εφαρμογή Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού, την ένταξη ρομποτικής προστατεκτομής και άλλων επεμβάσεων.

Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΑΥ πέτυχε την υιοθέτηση πρωτοκόλλων για τον προληπτικό έλεγχο για σιδηροπενική αναιμία, για δυσπλασία ισχίου και για οφθαλμολογική εξέταση σε παιδιά, σε στοχευμένες υπηρεσίες φυσιοθεραπείας σε νευρολογικούς ασθενείς, σε απευθείας πρόσβαση σε μαίες, στην καθιέρωση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών για προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις σε ασυμπτωματικούς ενήλικες, και στην ένταξη νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και εξοπλισμού για κάλυψη αναγκών χρόνιων ασθενών.

Βελτίωση και αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας ΓεΣΥ

Ο κ. Μιχαήλ δήλωσε ότι ο Οργανισμός, στο πλαίσιο της βελτίωσης και αναβάθμισης του τρόπου λειτουργίας του, συμπεριέλαβε την εισαγωγή νέων σημαντικών λειτουργιών στο Σύστημα Πληροφορικής, προσφέροντας επιπλέον εργαλεία και δυνατότητες σε δικαιούχους και παρόχους.

Ανέφερε ότι το Σύστημα Πληροφορικής περιλαμβάνει πλέον πληροφόρηση για τις επισκέψεις στον ΠΙ, δυνατότητα ειδοποίησης του δικαιούχου κατόπιν επίσκεψης του στον ΠΙ, ενημέρωση για ανοικτά παραπεμπτικά, συνταγές και το ποσό Συμπληρωμής και ενημέρωση για προεγκρίσεις που λαμβάνονται για ιατρικές πράξεις, φάρμακα και  φυσιοθεραπείες.

Επιπλέον, είπε, ο Οργανισμός υιοθέτησε και εφάρμοσε μέτρα για βελτίωση του Συστήματος, αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και αντιμετώπιση των καταχρήσεων με στόχο ένα πιο λειτουργικό και αποδοτικό Σύστημα.

Διαρκής έλεγχος συμμόρφωσης των παροχέων ΓεΣΥ

Ένας από τους κύριους στόχους του Οργανισμού, είπε ο κ. Μιχαήλ, είναι η διενέργεια συνεχών ελέγχων για συμμόρφωση των παροχέων με το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΓεΣΥ αλλά κυρίως για έλεγχο και αντιμετώπιση της κατάχρησης και της απάτης.

Δήλωσε ότι κατά το τέταρτο έτος λειτουργίας του ΓεΣΥ έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα αποτελέσματα των ελέγχων που ο Οργανισμός ξεκίνησε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΓεΣΥ.

Περαιτέρω εξήγησε ότι ο Οργανισμός, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί έχει, μεταξύ άλλων, τερματίσει 8 συμβάσεις ειδικών ιατρών εκ των οποίων 6 έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία, έχει τερματίσει 3 συμβάσεις άλλων παρόχων εκ των οποίων 2 έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία και έχει τερματίσει 15 συμβάσεις εργαστηρίων για μη κατοχή άδειας λειτουργίας σε συνεργασία με την Έφορο εργαστηρίων.

Επόμενα βήματα – δράσεις

«Το Γενικό Σύστημα Υγείας αποτελεί ένα σημαντικό κεκτημένο για όλους τους πολίτες το οποίο οφείλουμε συνεχώς να βελτιώνουμε και να εμπλουτίζουμε ώστε να παραμείνει ισχυρό και αποδοτικό» είπε ο κ. Μιχαήλ προσθέτοντας ότι ο ΟΑΥ για το επόμενο διάστημα προγραμματίζει μία σειρά από δράσεις και σχεδιασμούς «ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα και να θωρακίσουμε την οικονομική βιωσιμότητά του Συστήματος».

Ανέφερε ότι μερικά από τα επόμενα βήματα είναι, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών από λογοπαθολόγους σε παιδιά με αυτισμό, σύνδρομο Down και νευροαναπτυξιακές διαταραχές καθώς και σε ενήλικες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή κρανιοεγκεφαλική κάκωση, η διεύρυνση υπηρεσιών για την κατ’ οίκον νοσηλεία από νοσηλευτές σε άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση και η ένταξη υπηρεσιών από ποδολόγους.

Επιπρόσθετα, είπε, έχοντας το ζήτημα τις αντιμετώπισης των καταχρήσεων ως προτεραιότητα, συνεχίζεται η εφαρμογή οδικού χάρτη για πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή τους όπως η συνεργασία με εμπειρογνώμονες του εξωτερικού, εφαρμογή προηγμένων συστημάτων ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, υιοθέτηση πιο σύνθετων κανόνων και περιορισμών στο σύστημα πληροφορικής.

Είπε ακόμη ότι σε συνεργασία με την ΟΣΑΚ, ο ΟΑΥ αναπτύσσει τον «Οδηγό του Ασθενή», ένα ιστότοπο, με έμφαση στην ενημέρωση των χρόνιων ασθενών ενώ σημείωσε ότι ξεκίνησε η δυνατότητα των δικαιούχων να αξιολογούν τις υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας που λαμβάνουν εντός του Συστήματος μέσω ερωτηματολογίων που τους αποστέλνονται ηλεκτρονικά.

Ο κ. Μιχαήλ στην παρουσίασή του δήλωσε ότι το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει ολοκληρώσει τέσσερα χρόνια ζωής διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις, ενώ παράλληλα δημιούργησε τις συνθήκες για ένα ισχυρό, καινοτόμο και αποτελεσματικό Σύστημα υγείας που διαρκώς εξελίσσεται και βελτιώνεται.

«Το όραμα και οι στόχοι μου είναι ξεκάθαροι. Συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του ΓεΣΥ προς όφελος όλων των πολιτών», είπε ο Πρόεδρος του ΟΑΥ.

Μεταξύ άλλων, παρόντες στην συνέντευξη Τύπου ήταν και η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης και ο πρώην Πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προβλήθηκε και βίντεο που ετοιμάσθηκε για τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ.

Ο κ. Δίπλαρος σε παρέμβασή του ευχαρίστησε τον ΟΑΥ για το ό,τι έχει κάνει στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ και διαβεβαίωσε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας θα είναι σύσσωμη στο πλευρό του ΟΑΥ για να διορθωθούν στρεβλώσεις και παραλείψεις.  Ο κ. Δίπλαρος διερωτήθηκε για τις υπηρεσίες ρομποτικής που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ για να λάβει την απάντηση από τον κ. Μιχαήλ ότι χρειάζεται μια προέγκριση προκειμένου η ρομποτική επέμβαση να γίνεται μόνο και όταν χρειάζεται και όταν έχουν εξαντληθεί ή δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Ο κ. Τσινωντίδης πρόσθεσε ότι έχει ενταχθεί η ρομποτική προστατεκτομή για όλους τους ασθενείς και αναφορικά με άλλες ρομποτικές εγχειρήσεις έχουν δημιουργηθεί επιτροπές που εξετάζουν τα αιτήματα.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΟΑΥ για τα καινοτόμα φάρμακα δήλωσε ότι «είναι αλήθεια και είναι διαπίστωση και του Υπουργείου Υγείας ότι είμαστε αρκετά πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες όσον αφορά την εισαγωγή των καινοτόμων φαρμάκων, αλλά πρέπει να πούμε ότι τα καινοτόμα φάρμακα για να εισαχθούν χρειάζεται μια διαδικασία ετοιμασίας ορθών πρωτοκόλλων και αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να καλύψει τα προηγούμενα χρόνια». Σημείωσε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν ενταχθεί πολλά καινοτόμα φάρμακα και στον προϋπολογισμό για φέτος έχουν ενταχθεί πέραν των 40 εκατομμυρίων για αυτό τον σκοπό.

Ερωτηθείς ο κ. Μιχαήλ για τις ουρές ασθενών που παρατηρούνται στα νοσηλευτήρια και την καθυστέρηση στη διευθέτηση ραντεβού με γιατρούς απάντησε ότι το πρόβλημα των λεγόμενων λιστών σε ένα Σύστημα υγείας είναι κάτι που είναι πολύ βασικό για τους δικαιούχους και είναι ένα πρόβλημα στο οποίο «όλοι πρέπει να εγκύψουμε». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ορισμένες ειδικότητες για τις οποίες δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί εντός του Συστήματος και εκεί υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία μπορούν να λυθούν σε μια προσπάθεια προσέλκυσης και άλλων ειδικοτήτων. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη καλλιέργειας κουλτούρας προκειμένου να μην δημιουργείται «υπερζήτηση» σε ορισμένους γιατρούς και ειδικότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!