17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 14:53

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων

«Η διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για μένα προσωπικά», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε ημερίδα, το Σάββατο στην Πάφο, επ’ ευκαιρία της Ημέρας Αγνοουμένων. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα η τουρκική πλευρά να αποδεχθεί την απόφαση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για διορισμό συγκεκριμένης προσωπικότητας ως απεσταλμένου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη συνομιλιών.

Την ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην ημερίδα «Ανθρώπινα Δικαιώματα: Οι επιπτώσεις της μη εφαρμογής τους στο Ανθρωπιστικό Θέμα των Αγνοουμένων», στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το δράμα, η οδύνη, ο πόνος και η αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων αφήνουν το στίγμα τους στην Ημέρα Αγνοουμένων που καθιερώθηκε το 2010 ως «υπόμνηση της τραγικότερης και πλέον ευαίσθητης πτυχής της κυπριακής τραγωδίας του 1974».

«Η Ημέρα Αγνοουμένων είναι ημέρα απόδοσης τιμών, αλλά και απολογισμού ευθυνών. Απολογισμού του μεγέθους του εγκλήματος που συντελέστηκε εις βάρους της Κύπρου από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Απολογισμού του μεγαλείου ψυχής όσων κλήθηκαν να φυλάξουν Θερμοπύλες, μαχόμενοι υπέρ βωμών και εστιών, και έκτοτε δεν έχουν επιστρέψει στους οικείους τους», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η λέξη «αγνοούμενος» μπήκε στο λεξιλόγιο μας και εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, στη σκιά θλιβερών γεγονότων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνέχισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «ως Πολιτεία, καλούμε για τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τους ισχυρούς ανά το παγκόσμιο να δώσουν τέλος στο δράμα και τον πόνο των συγγενών αγνοουμένων. Το ψήφισμα 3450 της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ το 1975 υπογραμμίζει ως βασική ανθρώπινη ανάγκη των οικογενειών την πληροφόρηση για τους αγνοούμενους συγγενείς τους».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το 2001 η καταδικαστική για την Τουρκία Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η τέταρτη κατά σειρά προσφυγή της Κύπρου, αποτέλεσε το έναυσμα για να αρχίσουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων τελικά το 2006.  Σήμερα, από τους 1510 Ελληνοκύπριους αγνοούμενους, 767 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ από τους 492 Τουρκοκύπριους, οι 199 παραμένουν αγνοούμενοι, πρόσθεσε.  «Οι οικογένειές τους στωικά καρτερούν και ελπίζουν. Γι’ αυτές τις οικογένειες ο χρόνος δεν θεραπεύει. Μόνο οι απαντήσεις. Οι απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους, αναζητούν με αγωνία τον επίλογο της τραγωδίας που βιώνουν για σχεδόν μισό αιώνα. Ένας αργός, δύσβατος, βασανιστικός γολγοθάς που δεν κουρυφώνεται με λύτρωση αλλά, έστω, με απαντήσεις», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για μένα προσωπικά», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «είναι ακριβώς εντός αυτού του πλαισίου με στόχο να συνεισφέρουμε ακόμη περισσότερο στην προσπάθεια της ΔΕΑ, που η Κυπριακή Δημοκρατία αυξάνει την οικονομική της συνεισφορά προς τη ΔΕΑ – ανεξάρτητα από το τι θα πράξει η τουρκική πλευρά, ούτως ώστε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειές της. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζοντας το ελάχιστο χρέος της Πολιτείας προς τους γονείς των πεσόντων και αγνοουμένων, τις χήρες πεσόντων και τις συζύγους των αγνοουμένων, ανακοίνωσα, πριν λίγες μέρες, κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό από την Πολιτεία, την απόφαση της Κυβέρνησης για παραχώρηση επιδόματος φροντίδας σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που παραχωρείται στους αιχμαλώτους και ομήρους του 1974».

«Σχεδόν μισό αιώνα από το τραγικό καλοκαίρι του 1974 και η πατρίδα μας παραμένει ακόμα υπό κατοχή, οι πρόσφυγές μας αναμένουν καρτερικά την επιστροφή στα σπίτια τους και οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων συνεχίζονται», είπε ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σημείωσε τα «σαράντα εννέα χρόνια κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους με τους πολίτες τούτου του τόπου να στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Είπε ότι «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού» και «είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο που από την πρώτη στιγμή εργαζόμαστε για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έχουν διακοπεί το καλοκαίρι του 2017».

Για το εγχείρημα της επανεκκίνησης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε «ουσιαστικές συνομιλίες», που θα έχουν ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Και πραγματικά ελπίζω ότι την απόφαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά και από δικές μας συνεχείς προσπάθειες για διορισμό συγκεκριμένης προσωπικότητας ως απεσταλμένου, την αποδεχθεί και η τουρκική πλευρά, μια εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην ευλογημένη μέρα της επανένωσης της πατρίδας μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Είπε καταληκτικά ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μια λύση «που θα απαλλάσσει την Κύπρο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Μιας λύσης που θα άρει στην πράξη την κατοχή και θα επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους τούτου του τόπου να συνυπάρξουν, μακριά από οποιουσδήποτε διαχωρισμούς, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησέ τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκο Σεργίδη, καθώς και την Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, για τη διοργάνωση της Ημερίδας, αλλά και για το συνολικό έργο που επιτελούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!