10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 7:16

Προσωρινά μέτρα λαμβάνει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας για αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρών

Προσωρινά μέτρα λαμβάνει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) με στόχο την αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρών από έντονα καιρικά φαινόμενα που ενδεχομένως να σημειωθούν κατά τη χειμερινή περίοδο.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΣΑΛ Αγγελος Χατζηχαραλάμπους, «φαίνεται πως βγαίνουμε εκτός σχεδιασμού όσον αφορά την ολοκλήρωση του μεγάλου αντλιοστασίου, με τον κωδικό S9, που κατασκευάζεται στην περιοχή Προδρόμου, με στόχο την ολοκληρωτική αντιμετώπιση των πλημμυρών στην περιοχή, που θεωρείται μία από τις δύο πιο ευπαθείς περιοχές της Λάρνακας. Λόγω καθυστερήσεων στις εργασίες κατασκευής, το αντλιοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αρχές του νέου έτους, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο στόχος που τέθηκε, για να λειτουργήσει φέτος».

Πρόσθεσε ότι «το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας προγραμμάτισε και υλοποιεί προσωρινά μέτρα για τις περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα από τις πλημμύρες, δηλαδή Μητρόπολης και Προδρόμου μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το αντλιοστάσιο. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία τέσσερα προσωρινά αντλιοστάσια στη Μητρόπολη, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί, να γίνει άντληση ομβρίων υδάτων, με στόχο να αποφορτιστούν περιοχές, όπου κάθε χρόνο παρατηρούνται πλημμύρες».

Ακόμα «ως μια προσωρινή, ενδιάμεση λύση με στόχο να απαβλυνθεί το πρόβλημα των πλημμυρών που παρουσιάζεται, είναι και η παράδοση εξοπλισμού σε μέλη του ΣΑΛ, δηλαδή κινητές αντλίες με τις οποίες θα μπορούν να αντληθούν όμβρια ύδατα. Φέτος επικαιροποιήθηκε το Σχέδιο Δράσης και υπάλληλοι του ΣΑΛ βρίσκονται συνεχώς έξω στους δρόμους της Λάρνακας ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουν εκεί και όπου απαιτείται».

Ένα άλλο μέτρο που λήφθηκε, είναι «η τοποθέτηση τεσσάρων μετεωρολογικών σταθμών με στόχο να γίνεται μια προληπτική διάγνωση για να είμαστε πιο μπροστά από ενδεχόμενη κακοκαιρία. Με τους μετεωρολογικούς σταθμούς θα έχουμε ένα χρονικό περιθώριο τριάντα περίπου λεπτών ώστε να αντιδράσουμε και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα στις περιοχές που θα κτυπήσει η κακοκαιρία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηχαραλάμπους αναφέρθηκε στο δεύτερο μικρότερο σε μέγεθος αντλιοστάσιο, το γνωστό S8, που τέθηκε ήδη σε λειτουργία κατασκευάστηκε βορείως της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού. “Η δυναμικότητα του θα κυμαίνεται γύρω στις 4700 τόνους νερού ανά ώρα και καλύπτει την περιοχή Καθαρής και προσφυγικούς συνοικισμούς», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΛ εξήγησε πως «τα δύο μεγάλα αντλιοστάσια S8 και S9 κατασκευάζονται στις περιοχές της λεωφόρου Αλέξανδρου Παναγούλη και Προδρόμου, βόρεια και νότια της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού αντίστοιχα και θα διοχετεύουν τα όμβρια νερά στο αντιπλημμυρικό κανάλι που υπάρχει κάτω από τη λεωφόρο». Τα δύο αντλιοστάσια σχεδιάστηκαν ώστε να έχουν τη δυνατότητα άντλησης συνολικά 47 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα, είπε και σημείωσε πως «σήμερα, σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων τα νερά αυτά λιμνάζουν σε ανοικτούς χώρους σε πυκνοκατοικημένη περιοχή που είναι υψομετρικά χαμηλότερη από το αντιπλημμυρικό κανάλι».

Ανέφερε ακόμα ότι βάσει των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων «το αντλιοστάσιο S8 επρόκειτο να ολοκληρωθεί αρχές Μαΐου του 2020, ενώ το S9 θα παραδιδόταν αρχές καλοκαιριού του 2020. Το S9 είναι το μεγαλύτερο αντλιοστάσιο ομβρίων που κατασκευάζεται στην Κύπρο, θα στεγαστεί σε τετραώροφο κτίριο και θα μπορεί να αντλεί σχεδόν 42 χιλιάδες τόνους νερού ανά ώρα καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή Μητρόπολης – Προδρόμου».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους, «τα δύο αντλιοστάσια, με συνολική δαπάνη γύρω στα 9 εκατομμύρια ευρώ, θα αντλούν όμβρια ύδατα που συγκεντρώνονται μέσω αγωγών στα συγκεκριμένα σημεία και θα τα στέλνουν στο κανάλι της Σπύρου Κυπριανού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!