Ο Δήμος Δερύνειας καταβάλλει προσπάθειες εξεύρεσης τρόπων ώστε όχι μόνο να παραμείνουν οι κάτοικοι που υπάρχουν στην ακριτική περιοχή των Στροβιλιών, αλλά να μεταβούν και άλλα άτομα για να κατοικήσουν στα εγκαταλελειμμένα σπίτια που υπάρχουν.
Ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «σύμφωνα με τη Δήλωση Πολιτικής που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων, σε ολόκληρη την έκταση, περιμετρικά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των Βάσεων, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, που εμπίπτει στις διοικητικές περιοχές Δερύνειας, Αχερίτου και Φρενάρους, δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε ανάπτυξη για στρατιωτικούς λόγους και για λόγους ασφάλειας».
Πρόσθεσε πως «παρά το γεγονός ότι η περιοχή Στροβιλιών εντάχθηκε στις Απαγορευμένες Περιοχές Ειδικής Πολιτικής στη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Βρετανικές βάσεις για άνοιγμα περιοχών εντός των Βάσεων για πολεοδομική ανάπτυξη, εντούτοις συνεχίζουμε τις προσπάθειες ώστε να παραμείνουν οι κάτοικοι στην ακριτική αυτή περιοχή».
Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε ο κ. Καραγιάννης, «θέλουμε να προσελκύσουμε και άλλους ανθρώπους να μεταβούν στα Στροβίλια για μόνιμη εγκατάσταση».
Πρόσθεσε ότι την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε διάσκεψη με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Οικονομικών, κατά την διάρκεια της οποίας, σε συνεννόηση με τους κατοίκους της περιοχής Στροβιλιών, ζητήσαμε να παραχωρηθεί επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια για επιδιόρθωση υφιστάμενων κατοικιών που παραμένουν κενές και αδρανείς εδώ και 50 περίπου χρόνια. «Στην τηλεδιάσκεψη, όλα τα Υπουργεία ήταν θετικά στην πρόταση μας για παραχώρηση χρηματικής χορηγίας που θα δοθεί ως κίνητρο σε άτομα που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στα Στροβίλια», είπε.
Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος αρκετοί κάτοικοι των Στροβιλιών έφυγαν από την περιοχή για λόγους ασφάλειας τη δεκαετία του 60 και 70 και πήγαν σε άλλες περιοχές. «Τα σπίτια αυτών των ανθρώπων βρίσκονται εκεί και παραμένουν αδρανή εδώ και δεκαετίες» είπε και σημείωσε πως «προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους ώστε οι 20 ηλικιωμένοι κάτοικοι των Στροβιλιών να παραμείνουν στα σπίτια τους και ταυτόχρονα να αυξήσουμε τον αριθμό τους».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αντρος Καραγιάννης είπε πως «αναγνωρίζουμε ότι ορισμένα άτομα που επιθυμούν να κατοικήσουν στα Στροβίλια δεν θα μεταβούν αμέσως εκεί, αλλά αυτό θα γίνει σιγά – σιγά. Δηλαδή μπορεί να μείνουν αρχικά ένα Σαββατοκύριακο, στη συνέχεια κάποιες μέρες της εβδομάδας και τέλος να κατοικήσουν μόνιμα».
Σημείωσε επίσης ότι «οι υφιστάμενοι κάτοικοι λαμβάνουν από την Επαρχιακή Διοίκηση ένα ποσό ύψους 5 χιλιάδων ευρώ ανά επτά χρόνια για να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους, ποσό, όμως πολύ μικρό για να γίνουν όλες οι εργασίες που χρειάζονται οι κατοικίες».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «από τη στιγμή που οι Βρετανοί δεν θέλουν οποιαδήποτε διεύρυνση της περιοχής όπου επιτρέπεται η οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, εισηγηθήκαμε να παραχωρηθούν κίνητρα ώστε να επιδιορθωθούν οι υφιστάμενες παλιές εγκαταλελειμμένες κατοικίες στις οποίες οι ιδιοκτήτες τους ενδιαφέρονται να κατοικήσουν».
«Αναμένουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα δώσει μια γενναία χρηματική χορηγία προκειμένου να μεταβούν στα Στροβίλια για να κατοικήσουν» είπε και σημείωσε πως «τη συγκεκριμένη πρόταση την βλέπει με θετικό μάτι και ο πολιτικός διοικητής των Βρετανικών Βάσεων».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Καραγιάννης απάντησε πως «αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση να μας προσδιορίσει το χρηματικό ποσό που θα παραχωρηθεί για να επιδιορθωθούν οι αδρανείς κατοικίες. Πάντως τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών έχουν ενημερωθεί για το ενδιαφέρον, τουλάχιστον δέκα ατόμων, για επιδιόρθωση των κατοικιών των οικογενειών τους που τις εγκατέλειψαν ακόμα και μετά τα γεγονότα του 1974».
Ο Δήμαρχος σημείωσε ακόμα ότι «εδώ και χρόνια στόχος μας είναι να διατηρηθεί η ζωή στα Στροβίλια αλλά ταυτόχρονα να αναζωογονηθεί η περιοχή με νέους κατοίκους».