15.8 C
Nicosia
Δευτέρα 18 Νοέμβριος 2024 | 9:02

Προδρόμου: 223 κρούσματα και 2.000 σε καραντίνα σε σχολεία της Λεμεσού

Η επιδημία φέρνει έκτακτες συνθήκες και κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι στα 31 από τα 36 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην Επαρχία Λεμεσού, γυμνάσια, τεχνικές και λύκεια, «μέχρι τις 10 Νοεμβρίου είχαμε σε σχολεία 223 κρούσματα», και μπήκαν “καραντίνα” περισσότεροι από 2.000 μαθητές και μαθήτριες.

Σε ερώτηση αν τα σχολεία στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της πανδημίας, με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στοn λυκειακό κύκλο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τώρα που αρχίζει εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

«Σε όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε εξ αποστάσεως εκπαίδευση για χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που χρειάστηκε να απουσιάσουν για κάποιες μέρες λόγω υγειονομικών προφυλάξεων, συνήθως διότι είχαν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα. Γινόταν τηλεκπαίδευση σε σχολεία σε όλη την Κύπρο. Αν θυμάστε, από τις πρώτες μέρες είχαμε δυο τμήματα, σε γυμνάσιο στη Λευκωσία και σε Λύκειο στην επαρχία Αμμοχώστου. Διοργανώθηκε και έγινε εξ αποστάσεως και το είχαμε ανακοινώσει. Στη συνέχεια είχαμε και πολλά άλλα περιστατικά σε σχολεία σε όλη την Κύπρο. Οι εκπαιδευτικοί μας, χωρίς πολλές συζητήσεις, στήριξαν τα παιδιά που χρειάστηκε να μείνουν στο σπίτι. Αναλόγως του σχολείου, της βαθμίδας», πρόσθεσε.

Κληθείς να διευκρινήσει αν εννοεί σύγχρονη εξ αποστάσεως, με διδασκαλία από την τάξη, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «άλλοτε ασύγχρονη τηλεκπαίδευση και άλλοτε σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία».

«Υπήρχαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς σχετικές οδηγίες προς τα σχολεία, όπως και την προηγούμενη χρονιά. Σε περιπτώσεις μάλιστα που χρειάστηκε, σε συνεννόηση με τη διεύθυνση, οι υπηρεσίες του Υπουργείου στήριξαν τα σχολεία, αντιμετωπίστηκαν κενά. Για παράδειγμα, στάλθηκε αριθμός φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε σχολεία που έπρεπε να ξεκινήσουν και δεν είχαν επαρκή αριθμό συσκευών», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν είμαστε έτοιμοι τώρα που θα εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι θα πρέπει να έχουμε γενικευμένη τηλεκπαίδευση σε λύκεια και τεχνικές σχολές στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού.

«Πρόκειται για 24 σχολεία συνολικά. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στα ιδιωτικά σχολεία για τις αντίστοιχες τάξεις, όπως και σε σχολές και ιδρύματα τριτοβάθμιας. Στα δημόσια σχολεία είμαστε έτοιμοι. Υπήρχε προετοιμασία το προηγούμενο διάστημα, γιατί όπως θα θυμάστε ήταν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο γενικό προγραμματισμό μας. Στα λύκεια και τις τεχνικές σχολές θα μεταφερθεί, σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες που έχουν δοθεί, ολόκληρο το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα παιδιά θα συνδέονται (μέσω του γνωστού προγράμματος teams) με τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι μέσα από το σχολείο θα κάνουν το μάθημά τους», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα είναι επαρκές το διαδίκτυο στα σχολεία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι την ημέρα που πήραν την απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο, επειδή επρόκειτο να πάνε ολόκληρα τα σχολεία σε ψηφιακή λειτουργία και θα υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη, σε συνεργασία με την ΑΤΗΚ έγινε ένας πρόσθετος τεχνικός έλεγχος των συνδέσεων όλων αυτών των σχολείων.

«Είναι έτοιμα. Όπως επίσης έγινε προηγουμένως, μέσω των διευθύνσεων των σχολείων, επαλήθευση της επάρκειας σε ηλεκτρονικά μέσα, συσκευές. Φυσικά, επειδή δεν μιλάμε για κάτι στατικό, αλλά για μια δυναμική συνεχόμενης διδασκαλίας, το Υπουργείο είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να στηρίξει τεχνικά τα σχολεία. Ευτυχώς έχουμε τώρα και τη συνδρομή του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, που είναι ο στενός μας συνεργάτης σε αυτή τη μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες και ανησυχίες, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «κοιτάξετε, είναι κατανοητό μέσα σε τέτοιες συνθήκες να υπάρχει ανησυχία».

«Κάποτε μάλιστα και κάποιος εκνευρισμός. Θα πρέπει όμως να επικρατήσει ψυχραιμία. Δεν κερδίζουμε κάτι με τις διαμαρτυρίες. Είναι όλα τέλεια; Πώς μπορεί να είναι; Δεν υπάρχουν προβλήματα; Υπάρχουν. Η προσέγγισή μας όμως είναι να εντοπίζουμε τα όποια προβλήματα για να τα λύσουμε. Όχι για να φωνάζουμε και να μεμψιμοιρούμε. Προσωπικά είμαι από την περασμένη Άνοιξη πολύ ικανοποιημένος διότι σχεδόν εκ του μηδενός, το δημόσιο σχολείο στην Κύπρο απέδειξε ότι μπορεί να περάσει και περνά στην ψηφιακή εποχή. Σημασία σήμερα έχει να στηρίξουμε εκπαιδευτικά με την τεχνολογία τα παιδιά που θα χρειαστεί από ανάγκη να μείνουν στο σπίτι. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, δράση χρειάζεται», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι ορισμένοι και μεταξύ τους οι οργανωμένοι γονείς μιλούν για ανισότητες, ότι δηλαδή ενώ τα παιδιά των άλλων λυκείων, στις άλλες επαρχίες, θα φοιτούν κανονικά στις τάξεις και σε Λεμεσό και Πάφο θα είναι εξ αποστάσεως και δεν είναι το ίδιο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι κάτι αναπότρεπτο.

«Δεν είναι τα σχολεία και αποφάσισαν αυτοί να κάνουν εξ αποστάσεως και κάποιοι άλλοι να συνεχίσουν με συμβατική διδασκαλία. Αιτία είναι η υγειονομική κρίση. Αυτό μας επέβαλε η διάδοση της επιδημίας. Δεν μπορεί όμως τόσο εύκολα να μιλάμε για ανισότητα. Διότι πρώτον θα πρέπει να αναπτύξουμε την εξ αποστάσεως κατά τρόπο που να γίνει το ισοδύναμο της συμβατικής εκπαίδευσης. Αυτό δεν είναι που γίνεται στις μέρες μας, π.χ., στα περισσότερα πανεπιστήμια; Για την ανισότητα να σας πω όμως και κάτι άλλο που φαίνεται να ξεχνούν. Μέσα στους προηγούμενους δυο μήνες από την αρχή της χρονιάς, χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες σε όλη την Κύπρο είχαν δυο εβδομάδες, ή κάποιοι και περισσότερο, εξ αποστάσεως εκπαίδευση», σημείωσε.

Όπως είπε, «από τις πρώτες μέρες στο Λύκειο που σας ανέφερα, στην επαρχία Αμμοχώστου, τα παιδιά είχαν πάει σε τηλεκπαίδευση».

«Τότε δεν ήταν «άνισο»; Δεν είναι στην προαίρεσή μας, δεν είναι επιλογή. Είπαμε και νομίζω συμφωνούν όλοι ότι τίποτα δεν είναι καλύτερο από την εκπαίδευση με φυσική παρουσία. Όταν όμως είναι αυτό αδύνατο, τι θα πρέπει να κάνουμε; Να προσέξουμε όμως και κάτι άλλο. Έχω εδώ στατιστικά στοιχεία. Στα 31 από τα 36 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην επαρχία Λεμεσού, γυμνάσια, τεχνικές και λύκεια, μέχρι τις 10 Νοεμβρίου είχαμε σε σχολεία 223 κρούσματα, μαθητές και εκπαιδευτικοί. 2.739 παιδιά χαρακτηρίστηκαν ως επαφή και απουσίασαν από το σχολείο. Μπήκαν σε «καραντίνα» περισσότεροι από 2000 μαθητές και μαθήτριες. Μιλάμε για λύκεια και είχαμε παρακολουθήσει τι έγινε στο μεγαλύτερο σε μέγεθος λύκειο που έχουμε στην Κύπρο, το Λανίτειο», πρόσθεσε.

Πολλά παιδιά στο προηγούμενο διάστημα, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, έτυχαν ήδη τηλεκπαίδευσης.

«Επομένως, δεν έχουμε τώρα μια πραγματικά καινούρια πραγματικότητα. Αλλά τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας εφαρμόζονται για όλους τους μαθητές/μαθήτριες σε αυτές τις περιοχές», σημείωσε.

Σε παρατήρηση ότι διαμαρτύρονται διότι υπογραμμίζουν ότι ειδικά αυτοί που προετοιμάζονται για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, στην τρίτη λυκείου, θα έχουν διαφορετική διδασκαλία από τους συμμαθητές τους σε άλλες περιοχές, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η επιδημία φέρνει έκτακτες συνθήκες και κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.

«Ούτε για αυτά ούτε για άλλα σχολεία. Ευχή μας βέβαια να αντέξουμε καλά μέχρι την οριστική θεραπεία, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα διάφορα ενδεχόμενα. Ειδικά για τις Παγκύπριες θα δούμε προς το τέλος τι έχει συμβεί σε όλα τα σχολεία, θα καταγραφούν τα δεδομένα, όπως την προηγούμενη σχολική χρονιά και θα ληφθούν οι ενδεδειγμένες και σίγουρα δίκαιες αποφάσεις. Δεν χρειάζεται όμως από τώρα να είμαστε εστιασμένοι μόνο στις εξετάσεις. Στόχος είναι κερδίσουμε συνολικά τη σχολική χρονιά. Να δώσουμε την εκπαίδευση που χρειάζεται για να μη μείνουμε πολύ πίσω», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν δηλαδή η λειτουργία των λυκείων στη Λεμεσό και την Πάφο αυτή την περίοδο, θα υπολογίζεται σαν κανονική διδασκαλία, όπως στα υπόλοιπα σχολεία σε όλη την Κύπρο, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «ακριβώς αυτό προβλέπεται από τους Κανονισμούς όπως τροποποιήθηκαν πρόσφατα για να ρυθμιστεί θεσμικά η εξ αποστάσεως».

«Ότι δηλαδή είναι κανονική φοίτηση. Αυτό βρίσκει εφαρμογή και για σκοπούς παρουσιολογίου και για τυχόν εξετάσεις και γενικότερα. Πρέπει να λειτουργήσουμε με αυτό τον τρόπο διότι, όπως και διεθνώς, όπως σχεδόν παντού στην Ευρώπη, η εναλλακτική λύση στην απώλεια της εκπαίδευσης των παιδιών λόγω της πανδημίας, είναι η συνέχεια από απόσταση, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που χρειαστεί να λάβουμε περισσότερα μέτρα, να πάμε και σε άλλες επαρχίες ή σε όλα τα σχολεία, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και αν έχει σχεδιασμό το Υπουργείο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «οφείλουμε να ανταποκριθούμε».

«Είναι υποχρέωση της πολιτείας και του σχολείου να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά. Επομένως θα πρέπει, αν παραστεί ανάγκη, να γίνει παντού εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Γι’ αυτό το λόγο από την αρχή έχουμε ένα γενικό στρατηγικό σχεδιασμό. Η συμφωνία που έγινε με την ΑΤΗΚ για την αναβάθμιση της σύνδεσης στο Διαδίκτυο έγινε για όλη την Κύπρο, για όλα τα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες και για παροχή υπηρεσιών που θα καλύπτουν πλήρη λειτουργία σε τηλεκπαίδευση. Ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά προβλέπουμε για να μπορεί να λειτουργήσει», σημείωσε.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, δαπανά φέτος ένα μεγάλο κονδύλι γι’ αυτή την αναβάθμιση.

«Όπως επίσης και ο σχεδιασμός με προμήθεια ηλεκτρονικών συσκευών είναι για όλα τα τμήματα που λειτουργούν σε όλα τα σχολεία. Αυτό το εγχείρημα που κάνουμε από κοινού με το Υφυπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και εφαρμόζεται ήδη έχει ως γνώμονα και βασική προϋπόθεση τη γενική κάλυψη του σχολικού συστήματος. Προς το παρόν είμαστε όμως επικεντρωμένοι σε αυτό που έχουμε ενώπιον μας, ελπίζουμε τα πρόσθετα μέτρα να εφαρμοστούν σωστά για να αποδώσουν και έτσι να αποφύγουμε μεγαλύτερους περιορισμούς. Θα είμαστε όμως έτοιμοι και θα πρέπει να ανταποκριθούμε αν τυχόν χρειαστεί. Θέλω όμως εδώ να πω ότι ο εξοπλισμός είναι απλώς η προϋπόθεση. Πρέπει να δούμε ότι ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα πρέπει να δώσουμε στην παιδαγωγική διάσταση», πρόσθεσε.

Δηλαδή, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, πρέπει να αναπτυχθούν νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις που θα αξιοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία.

«Να προσαρμοστούν προγράμματα και διαδικασίες. Και γι’ αυτό θα χρειαστεί επιμόρφωση. Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα και με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα που λειτουργεί και θα υπογραμμισθεί νομίζω και στη σχετική Ημερίδα που σχεδιάζουμε να γίνει σε μερικές εβδομάδες. Οι εμπειρογνώμονες, κυρίως πανεπιστημιακοί, που έχουμε σε αυτή την ομάδα έχουν επιτακτικά και δικαιολογημένα νομίζω θέσει αυτή την προτεραιότητα. Θα πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο έργο, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως. Διότι, νοιώθω την ανάγκη να το υπογραμμίσω ξανά, ότι η μεγάλη δύναμη που έχουμε είναι η ποιότητα και η φιλοτιμία των εκπαιδευτικών μας. Αυτό είναι που θα μας επιτρέψει να περάσουμε ευεργετικά για την εκπαίδευση στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, ακόμα και γενικότερα, πέραν των έκτακτων αναγκών της πανδημίας», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ένας φίλος του Τραμπ επικεφαλής της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών

Το πρόσωπο που θα ηγηθεί της ρυθμιστικής αρχής των Τηλεπικοινωνιών (FCC) ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για τον Μπρένταν Καρ, τον οποίο και χαρακτήρισε...

Στη Λευκωσία το τυχερό πεντάρι του Τζόκερ – Το ποσό που κέρδισε

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, 17 Νοεμβρίου η κλήρωση του Τζόκερ η οποία μοίραζε το ποσό των €1.000.000 Στη πρώτη κατηγορία δεν βρέθηκε κάποιος νικητής...

Πρόεδρε και Μακαριώτατε: Ωρα να κοιτάξουμε τον Κ. Μάτση στα μάτια

Του Ξενή. Χ. Ξενοφώντος* Σε μιά εποχή που οι διαχρονικές αξίες και τα εθνικά ιδανικά φθίνουν επικίνδυνα με το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι κινείται μονοσήμαντα στη σφαίρα...

Οι Αρχές της Κυκλικής Οικονομίας μέσα από πρακτικές της κυπριακής καθημερινότητας των περασμένων δεκαετιών

της Έλενας Ανδρέου*  Οι αρχές Κυκλικής Οικονομίας δεν κάτι καινούριο, ούτε επινόηση της τελευταίας δεκαετίας. Το 1966 ο Kenneth Boulding, ένας οικονομολόγος, έδωσε μια διάλεξη...

Διαγραφή Σαμαρά: Η εξίσωση των τριών πρωθυπουργών της ΝΔ και η επόμενη μέρα

Εβδομάδα εξελίξεων για τα τεκταινόμενα στη ΝΔ, προδιαγράφεται αυτή που ξεκινάει από σήμερα, με την τελευταία πράξη της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από το κόμμα – για...

Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες

Χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αρχικά αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!