7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:24

Περίπου 1000 σεισμόπληκτοι έφτασαν από την Τουρκία στα κατεχόμενα σε μία εβδομάδα

Χίλια σεισμόπληκτα άτομα, ήρθαν από την Τουρκία στα κατεχόμενα σε μία εβδομάδα να βρουν συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα που ζουν στα κατεχόμενα εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τον «υπουργό εργασίας και κοινωνικής πρόνοιας», Χασάν Τατσοϊ.

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της Γενί Ντουζέν, η οποία ασχολήθηκε σήμερα με το θέμα, ο κ. Τατσόϊ είπε ότι περίπου 1000 άτομα έχουν υποβάλλει αίτηση για ανθρωπιστική βοήθεια στο «τμήμα κοινωνικής ευημερίας». Τρεις κοινωνικοί λειτουργοί, εξήγησε, έχουν τοποθετηθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία, στους χώρους όπου προσφέρεται βοήθεια σε σεισμόπληκτους, οι οποίο παίρνουν πληροφορίες για την οικογενειακή τους κατάσταση, την ηλικία, από πού κατάγονταν και πώς επηρεάστηκαν από τους σεισμούς. «Ως κοινωνικές υπηρεσίες τους παρακολουθούμε όλους, ασθενείς, παιδιά, ηλικιωμένους, πού μένουν. Τα διαβιβάζουμε στην Τουρκική Δημοκρατία, γιατί δεν πρέπει να στερηθούν τα δικαιώματά τους εκεί, να μην τα χάσουν» πρόσθεσε.

Σε αυτούς τους ανθρώπους, συνέχισε, μπορούν να δώσουν μόνο ανθρωπιστική βοήθεια κι αυτοί που έρχονται εδώ το γνωρίζουν. Στην περίπτωση των σεισμόπληκτων, ανέφερε ο κ. Τατσόϊ, δίνουν «ανθρωπιστική άδεια παραμονής» με τουριστικό καθεστώς και πως για να δουλέψουν αυτοί εδώ θα πρέπει να αρθεί η σχετική περιοριστική άδεια, κάτι το οποίο το «υπουργείο εργασίας» προσπαθεί να διευθετήσει. «Αν το καταργήσουμε, θα κάνουμε μια μικρή αλλαγή στο καταστατικό. Έχουμε λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε τα άτομα που έχουν πάρει ανθρωπιστική άδεια παραμονής να μπορούν να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους ζωή χωρίς προκαταρκτική άδεια εργασίας», πρόσθεσε.

Στο δημοσίευμά της σήμερα η Γενί Ντουζέν αναφέρει ότι δεν είναι ακόμη γνωστό με ποιόν τρόπο διαπιστώνεται αν όντως τα άτομα που έρχονται είναι σεισμόπληκτοι ή όχι και έκανε αναφορά στους 1000 περίπου που προσέφυγαν στις «κοινωνικές υπηρεσίες» για να ζητήσουν βοήθεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο εν λόγω δημοσίευμα, 200 είναι οι αιτήσεις για εκπαίδευση, μαθητές δηλαδή σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, που θα πρέπει να εγγραφούν σε σχολεία για να συνεχίσουν την χρονιά. Επίσης, 130 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση για ιατρική βοήθεια που αφορούν περιπτώσεις με υψηλή πίεση, ζάχαρο, άσθμα και καρδιακά ή άλλα χρόνια νοσήματα.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η «ανθρωπιστική άδεια παραμονής» έχει διάρκεια έξι μήνες.

Οι εκπαιδευτικές συντεχνίες ζητούν όπως η κατανομή των μαθητών αυτών, που είναι σεισμόπληκτα παιδιά από την Τουρκία, να γίνει οργανωμένα και να μην τοποθετηθούν σε ορισμένα μόνο σχολεία, ενώ οι Τ/κ εκπαιδευτικοί ζητούν όπως οι μαθητές αυτοί τεθούν υπό ειδική παρακολούθηση.

Τ/κ ΜΜΕ προβάλλουν χτες και σήμερα δηλώσεις του γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Μπουράκ Μαβίς πως τα ακριβή στοιχεία για το πόσοι σεισμόπληκτοι έχουν έρθει στα κατεχόμενα, τα έχει η «πρεσβεία» της Τουρκίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!