9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:35

ΟΣΑΚ: Οι ανθρώπινες ζωές δεν μετριούνται με τα χρήματα

Να σταματήσουν όλοι να βλέπουν τον τομέα της υγείας ως λογιστικό ισολογισμό, δήλωσε την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα «Οι ασθενείς δεν είναι ούτε έσοδα, ούτε έξοδα, η υγεία δεν είναι ισολογισμός».

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης μίλησαν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΑΚ, ήτοι η Αντιπρόεδρος, Στέλλα Ελευθεριάδου, ο Γραμματέας, Πάμπος Παπαδόπουλος και ο Εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Λαμπριανίδης.

Λαμβάνοντας πρώτος το λόγο ο κ. Κουλούμας δήλωσε ότι οι ασθενείς δεν είναι ούτε έσοδα, ούτε έξοδα. Η υγεία, συνέχισε, δεν είναι ισολογισμός, ούτε λογιστικές πράξεις και οι ανθρώπινες ζωές δεν μετριούνται με τα χρήματα και τους προϋπολογισμούς.

Απευθυνόμενος στους λειτουργούς των μέσων είπε ότι «δεν σας καλέσαμε εδώ για να ζητήσουμε περισσότερα χρήματα για την υγεία αλλά, για να διαμαρτυρηθούμε για όσους διαμαρτύρονται, επειδή ξοδεύονται χρήματα για την υγεία και να βάλουμε τέλος στην όποια προσπάθεια κρύβεται πίσω από τις διαμαρτυρίες αυτές».

«Εμείς, εκείνο που ζητάμε είναι να νοικοκυρευτούμε επιτέλους και το κυριότερο, να σταματήσουν όλοι να βλέπουν τον τομέα της υγείας ως λογιστικό ισολογισμό». σημείωσε.

Τον τελευταίο χρόνο, συνέχισε, πολιτικοί αρχηγοί δυσφορούσαν δημόσια και κατάγγελλαν την αύξηση στις δαπάνες υγείας. Σημείωσε ότι Υπουργοί της απελθούσας Κυβέρνησης τόνιζαν και κατάγγελλαν ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες υγείας και ότι Βουλευτές καταγγέλλουν ότι το κράτος ξοδεύει για την υγεία των πολιτών. «Λαϊκίζουν, χωρίς πολλές φορές, να γνωρίζουν καν τα στοιχειώδη για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος υγείας της Κύπρου», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, ανέφερε πως δυστυχώς, είδαμε στον Τύπο πληροφορίες που έφεραν τον νέο Υπουργό Οικονομικών να θέτει στις προτεραιότητες του το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» του ΓεΣΥ. Ευτυχώς, συνέχισε, αυτές οι πληροφορίες, όπως διαβάζουμε σήμερα, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και εκπρόσωπος του Γραφείου του Υπουργού, έχει διευκρινίσει στα ΜΜΕ ότι ο Υπουργός δεν θεωρεί το ΓεΣΥ μαύρη τρύπα και δηλώνει υπέρμαχος του συστήματος. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μείνει πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις», επισήμανε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ΟΑΥ, στην προσπάθεια του να απαντήσει σε αυτούς που μιλάνε γενικά και αόριστα για καταχρήσεις, έχει προχωρήσει σε μια σειρά από αποφάσεις και περιορισμούς, οι οποίοι, κατά τη δική μας άποψη, σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν από μόνοι τους σε σπατάλη χρημάτων.

Ο κ. Λαμπριανίδης από πλευράς του είπε ότι πολύ συχνά, η ΟΣΑΚ γίνεται δέκτης παραπόνων για τον μεγάλο χρόνο αναμονής που χρειάζεται για να δει κάποιος έναν ειδικό γιατρό. «Ξεχνάμε όλοι ότι, και στην προ ΓεΣΥ εποχή, οι χρόνοι αναμονής ήταν τεράστιοι, αλλά τότε αυτό αφορούσε μόνο τον δημόσιο τομέα και όσους δεν μπορούσαν οικονομικά να αποταθούν στον ιδιωτικό τομέα», είπε. Τώρα, συνέχισε, και επειδή ο ΟΚΥπΥ δεν έχει ακόμα καταφέρει να πείσει τους πολίτες να τον επιλέξουν, αυτές οι λίστες αναμονής έχουν μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα.

Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι ίσως η μοναδική χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο που δεν διαθέτει σύστημα αξιολόγησης του γιατρού και της ιατρικής πράξης. Υπογράμμισε ότι Υπουργείο Υγείας και ΠΙΣ, θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να είχαν μεριμνήσει και για αυτό το ζήτημα. Κάποιοι, είπε, ακόμα και σήμερα, εμποδίζουν την κάθε προσπάθεια και την κάθε πρωτοβουλία που αναπτύσσεται με στόχο την αξιολόγηση των γιατρών και της ιατρικής πράξης.

Από τον ΟΑΥ, ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης, αναμένουμε την ένταξη των ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ. «Εμείς τονίζουμε την δική μας απαίτηση που είναι οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που θα λαμβάνουν οι ασθενείς από όλα τα ΤΑΕΠ. Είναι ευθύνη του ΟΑΥ να διασφαλίσει αυτή την ποιότητα, είτε οι υπηρεσίες προσφέρονται από τα δημόσια, είτε από τα ιδιωτικά νοσοκομεία που θα εντάξουν τα ΤΑΕΠ τους στο ΓεΣΥ», σημείωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δυστυχώς, βλέπουμε ότι οι χρόνιοι ασθενείς έχουν στη διάθεση τους περιορισμένο αριθμό κατ’ οίκον επισκέψεων από νοσηλευτές. Σημείωσε ότι ένας κλινήρης ασθενής δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του, ούτε με 20, ούτε με 30, ούτε με 100 επισκέψεις νοσηλευτή τον χρόνο.

Τόνισε ότι το ΓεΣΥ είναι ταγμένο για να προσφέρει στον κάθε ασθενή αυτό που χρειάζεται, την ώρα που το χρειάζεται. «Εάν ο ΟΑΥ επικαλείται τον προϋπολογισμό που τον περιορίζει, τότε δεν διαφέρει από τις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας. Εμείς, θα παλέψουμε ώστε αυτό να αλλάξει», είπε.

Από πλευράς της η κ. Ελευθεριάδου ανέπτυξε στη δική της παρέμβαση το κεφάλαιο της ποιότητας υπηρεσιών. Ο καθένας, είπε, μπορεί να αντιληφθεί πως όταν οι ασθενείς ταλαιπωρούνται για να δουν ένα γιατρό, όταν ταλαιπωρούνται για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα τους, όταν δεν έχουν στη διάθεσή τους όσες υπηρεσίες χρειάζονται, όταν το οργανωμένο κίνημα των ασθενών παλεύει ακόμα για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ όλες οι καινοτόμες θεραπείες, σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

Το ΓεΣΥ, ανέφερε είναι χτισμένο για να προσφέρει πλήρεις υπηρεσίες, προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες. «Προσφέρουμε όλοι για να έχουμε όλοι στη διάθεση μας υπηρεσίες υγείας όταν τις χρειαστούμε. Αυτό είναι το ΓεΣΥ», δήλωσε.

Επιπλέον η κ. Ελευθεριάδου σημείωσε ότι ο ΟΑΥ επιβάλλεται να ασκήσει έλεγχο σε όλους. «Επιβάλλεται να παρακολουθεί τα πάντα που καταχωρούνται στο λογισμικό του ΓεΣΥ, όσοι πάροχοι δεν λειτουργούν σωστά, να τιμωρούνται. Όσοι δικαιούχοι δεν ενεργούν σωστά, να έχουν επιπτώσεις», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!