Σταθερά προχωρά ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά της COVID-19 με το ποσοστό κάλυψης να βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό σημείο για τα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω. Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 18 Ιουνίου, ποσοστό 70% των ατόμων ηλικίας 40-49 έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση, 69% της ηλικιακής ομάδας 50-59 ετών, 79,6% από την ηλικιακή ομάδα των 60-69 ετών, 90,1% από την ομάδα των 70-79 ετών, ενώ στα άτομα 80 ετών και άνω η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει στο 90,8%.
Κοντά στο 50% έφτασε το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για την ηλικιακή κατηγορία των 30-39, ενώ χαμηλό είναι το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες 18-19 και 20-29 (25,8% και 32,9% αντίστοιχα). Συνολικά, έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση το 62% του πληθυσμού και το 44,1% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του πλάνο.
Σε ό,τι αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη ανά Επαρχία, η Πάφος παραμένει στην πρώτη θέση με 68,9%. Ακολουθεί η Λευκωσία με 62,6%, η Αμμόχωστος με 60,9%, η Λεμεσός με 59,2% και η Λάρνακα με 57,5%.
Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε στην Σκωτία και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet σε σχέση με την μετάλλαξη «Δέλτα» (ινδική μετάλλαξη), διαπιστώνεται ότι η εν λόγω μετάλλαξη προκαλεί αυξημένη μετάδοση και νοσηρότητα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το στέλεχος «Δέλτα» ανιχνεύθηκε κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας χωρίς ιστορικό εμβολιασμού.
Παράλληλα, από τη μελέτη που διενήργησε η αρμόδια Αρχή στη Σκωτία διαφάνηκε ότι η ινδική μετάλλαξη διπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας. Σημαντικό εύρημα της έρευνας αποτελεί και η διαπίστωση πως το ρίσκο επιμόλυνσης και νοσηλείας μειώνεται αποτελεσματικά με τον εμβολιασμό, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για σύγκριση μεταξύ των εμβολίων.
Από τα αποτελέσματα της μελέτης των Αρχών της Σκωτίας, και δεδομένου ότι και στην Κύπρο έχουν ανιχνευθεί οι κυριότερες και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού, είναι καθοριστικής σημασίας αυτή τη χρονική στιγμή να συνεχιστεί με αυξημένη ανταπόκριση ο εμβολιασμός του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ατόμων κάτω των 40 ετών.
Με τη θωράκιση που προσφέρει ο εμβολιασμός, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα νέων εξάρσεων κρουσμάτων στην κοινότητα, με τελικό στόχο τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, διατηρώντας ταυτόχρονα τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα.