7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:22

ΟΕΛΜΕΚ: Αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις και ασύγγνωστη προχειρότητα από Υπουργό Παιδείας

«Παντελής έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης είναι το κοινό χαρακτηριστικό των τριών επιστολών τις οποίες απέστειλε ο Υπουργός Παιδείας στην ΟΕΛΜΕΚ», σύμφωνα με την Οργάνωση. Τις τρεις επιστολές συζήτησε σήμερα το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη προχειρότητα, προσέγγισης σοβαρών ζητημάτων που αφορούν το Δημόσιο Σχολείο, από τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΛΜΕΚ, επισημαίνει πως μέσα σε μια εβδομάδα ο Υπουργός απέστειλε αρχικά τις δυο πρώτες επιστολές με σειρά τελεσίδικων και μονομερών αποφάσεων, τις οποίες, σύμφωνα με την Οργάνωση,  διαφοροποιήσε και να αναίρεσε λίγες ημέρες αργότερα, “πάλι μέσα από νέες πρόχειρες, ασαφείς και ατεκμηρίωτες προτάσεις, που έγιναν πλέον εισηγήσεις”. «Κατά την άποψή μας αυτές οι αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις και αυτή η ασύγγνωστη προχειρότητα επί σοβαρότατων θεμάτων της Παιδείας είναι ανεπίτρεπτη για ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος του 21ου αιώνα».

Όπως φαίνεται από το περιεχόμενο των επιστολών, επισημαίνει η ΟΕΛΜΕΚ, πολλές προτάσεις του ΥΠΠΑΝ έχουν ως αφετηρία τους τη διατήρηση των εξετάσεων τετραμήνων, στις οποίες ο Υπουργός Παιδείας εμμένει πεισματικά.

«Ενώ αναγνωρίζει ότι ευθύνονται για την απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου (ειδικά οι ενδιάμεσες εξετάσεις Ιανουαρίου), σκοπεύει να θυσιάσει δια πυρός και σιδήρου στον βωμό της διατήρησής τους πολλά στοιχεία που σχετίζονται με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται για παράδειγμα οι εισηγήσεις για υποβάθμιση σημαντικότατων μαθημάτων για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή πορεία των μαθητών, καθώς επίσης, και η κατάργηση τριών ολόκληρων κατευθύνσεων του Λυκείου που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε το 2015 (χωρίς να έχει παρουσιαστεί ποτέ η αξιολόγηση του νέου Λυκείου όπως είχε υποσχεθεί ο τότε Υπουργός Παιδείας, μέχρι το Φεβρουάριο του 2018)».

   Αυτούσια η ανακοίνωσή της ΟΕΛΜΕΚ

Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ που συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 14/4/2022, αφού συζήτησε τις τρεις επιστολές που απέστειλε ο Υπουργός Παιδείας στην Οργάνωση στις 4,5 και 13 Απριλίου 2022, αναφέρει τα πιο κάτω:

1).    Κοινό χαρακτηριστικό των τριών επιστολών είναι η παντελής έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης των προτάσεων που περιλαμβάνουν, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προβλέπουν ριζικές αλλαγές και ανατροπές αποφάσεων που έλαβε η ίδια η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια (π.χ. προγράμματα σπουδών, δομή Λυκείου).

2).    Θεωρούμε απαράδεκτη την προχειρότητα με την οποία ο Υπουργός Παιδείας προσεγγίζει σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν το Δημόσιο Σχολείο, αφού μέσα σε μια εβδομάδα ο Υπουργός απέστειλε αρχικά τις δυο πρώτες επιστολές με σειρά τελεσίδικων και μονομερών αποφάσεων, τις οποίες ήρθε να διαφοροποιήσει ή / και να αναιρέσει λίγες ημέρες αργότερα (με την επιστολή του ημερομηνίας 13.4.2022), πάλι μέσα από νέες πρόχειρες, ασαφείς και ατεκμηρίωτες προτάσεις, που έγιναν πλέον εισηγήσεις.  Κατά την άποψή μας αυτές οι αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις και αυτή η ασύγγνωστη προχειρότητα επί σοβαρότατων θεμάτων της Παιδείας είναι ανεπίτρεπτη για ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος του 21ου αιώνα.

3).    Όπως φαίνεται από το περιεχόμενο των επιστολών, πολλές προτάσεις του ΥΠΠΑΝ έχουν ως αφετηρία τους τη διατήρηση των εξετάσεων τετραμήνων, στις οποίες ο Υπουργός Παιδείας εμμένει πεισματικά.  Ενώ αναγνωρίζει ότι ευθύνονται για την απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου (ειδικά οι ενδιάμεσες εξετάσεις Ιανουαρίου), σκοπεύει να θυσιάσει δια πυρός και σιδήρου στον βωμό της διατήρησής τους πολλά στοιχεία που σχετίζονται με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται για παράδειγμα οι εισηγήσεις για υποβάθμιση σημαντικότατων μαθημάτων για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή πορεία των μαθητών, καθώς επίσης, και η κατάργηση τριών ολόκληρων κατευθύνσεων του Λυκείου που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε το 2015 (χωρίς να έχει παρουσιαστεί ποτέ η αξιολόγηση του νέου Λυκείου όπως είχε υποσχεθεί ο τότε Υπουργός Παιδείας, μέχρι το Φεβρουάριο του 2018).

Παράλληλα, εμφανής είναι η αντιπαιδαγωγική διάθεση του Υπουργού Παιδείας να θέσει φραγμούς στην πορεία των μαθητών από την ηλικία των 14 ετών (Γ’ Γυμνασίου όπως αναφέρει συγκεκριμένα)  στην εκπαίδευση ή / και να αποκλείσει σημαντική μερίδα εξ’ αυτών, από το να κάνουν τις επιλογές τους με βάση τις μαθησιακές τους ανάγκες και τις σπουδές που επιθυμούν να ακολουθήσουν, χωρίς να παρουσιάζει οποιεσδήποτε ουσιαστικές εναλλακτικές επιλογές.  Αυτές οι προσεγγίσεις αντικατοπτρίζουν τις ίδιες οικονομίστικες προσεγγίσεις που χαρακτήριζαν τον λεγόμενο «Εξορθολογισμό» του 2018, ο οποίος επιχειρείται τώρα με άλλους τρόπους.

4).    Αφού αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι οι εξετάσεις τετραμήνων οδηγούν στην απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου, την οποία επισημαίνουμε εδώ και καιρό, θα πρέπει επιτέλους να αφουγκραστεί αυτό που ζητούμε όλο αυτό το διάστημα, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές, που είναι η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων στο Λύκειο (ειδικά της ενδιάμεσης κεντρικής εξέτασης) και η μη επέκτασή τους στα Γυμνάσια από τη νέα σχολική χρονιά.  Ξεκάθαρη θέση της Οργάνωσής μας είναι ότι η κατάργηση των ενδιάμεσων εξετάσεων τετραμήνων στη Γ’ Λυκείου είναι επιβεβλημένη, μετά την τραυματική εμπειρία των φετινών τελειόφοιτων μαθητών με τις τρεις εξετάσεις μέσα σε λίγους μήνες.

5).    Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και δεδομένου ότι θεωρούμε επικίνδυνες τις προσεγγίσεις του Υπουργού Παιδείας σε κεφαλαιώδη ζητήματα της Παιδείας μας, το Κ.Δ.Σ. αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων για τις 5/5/2022, στην οποία θα συζητηθούν τα πιο πάνω θέματα, χωρίς να αποκλειστεί η λήψη δυναμικών μέτρων, σε μια κρίσιμη για τους μαθητές μας περίοδο, για τα οποία ακεραία την ευθύνη θα φέρει ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας.

6).    Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ καλεί για μια ακόμα φορά τον Υπουργό Παιδείας να αφουγκραστεί επιτέλους τις απόψεις και τους προβληματισμούς όλων των εμπλεκόμενων φορέων και να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικό διάλογο με τη συμμετοχή των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, των Ακαδημαϊκών, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και της ΠΣΕΜ για διαμόρφωση ενός Σχεδίου Αξιολόγησης των μαθητών /τριών, που να λειτουργεί πραγματικά προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου και πρωτίστως των μαθητών/τριών.

7).    Τέλος, εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για διάλογο με το ΥΠΠΑΝ και τους εμπλεκόμενους φορείς για όλα τα ζητήματα της Παιδείας μας. Έναν διάλογο ουσιαστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και συστηματικό με συγκεκριμένους στόχους και σταθερά βήματα που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου. Τονίζουμε, όμως, ότι δεν θα διστάσουμε να αντιδράσουμε δυναμικά και αποφασιστικά σε πρόχειρες και αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις, όπως επίσης και σε μονομερείς και ετσιθελικές ενέργειες, που υποβαθμίζουν το Δημόσιο Σχολείο.

Μέλημα και απόλυτη προτεραιότητά μας, είναι και παραμένει η προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου. Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε συ στράτευση τους γονείς και τους μαθητές.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!