16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 14:16

Νουρής: Η Κύπρος στηρίζει το Σχέδιο Δράσης για τη μετανάστευση της ΕΕ

Η Κύπρος στηρίζει το Σχέδιο Δράσης για τη μετανάστευση που θα συζητηθεί την Παρασκευή στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, καθώς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέχρι να συμφωνηθεί η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πολιτική για το θέμα. Ωστόσο, το Σχέδιο Δράσης δεν πρέπει να υποκαταστήσει το Σύμφωνο Μετανάστευσης, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα.

Το έκτακτο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες συγκαλείται εν όψει του σοβαρού προβλήματος που υπάρχει με τις αυξημένες ροές, με μοναδικό αντικείμενο την κατάσταση στην Κεντρική Μεσόγειο, διευκρίνισε, καθώς αφορά τις θαλάσσιες διακινήσεις από την Αφρική στις κεντρικές χώρες της Ευρώπης.

Η Κύπρος θα είναι παρούσα με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο στις Βρυξέλλες, «με την οποία έχει υπάρξει πλήρης προσυνεννόηση τις προηγούμενες μέρες και θα υπάρξει τοποθέτηση της κυπριακής πλευράς», ανέφερε ο Υπουργός.

«Πέρα από το γεγονός ότι στηρίζουμε ξεκάθαρα σαν Κυπριακή Δημοκρατία την αναγκαιότητα εφαρμογής στα θέματα των διασώσεων των διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών, αυτό το οποίο θα διεκδικήσουμε σήμερα είναι, ακριβώς, πέραν της εκπόνησης Σχεδίου Δράσης, που είναι ο σκοπός της σημερινής έκτακτης συνόδου για την Κεντρική Μεσόγειο, το ίδιο ακριβώς να ετοιμαστεί και για την Ανατολική Μεσόγειο, που καλύπτει την Κύπρο και την Ελλάδα. Θέλω να ελπίζω ότι ενδεχόμενα αυτό να είναι εφικτό στο τακτικό συμβούλιο που θα είναι στις 8 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες», υπογράμμισε.

Υπάρχουν πολύ θετικά στοιχεία στο προτεινόμενο από την Κομισιόν Σχέδιο Δράσης, το οποίο ο Υπουργός είπε ότι η Κύπρος θα υποστηρίξει. «Θα αναμένω τα σημερινά αποτελέσματα για να δούμε αν χρειάζονται κάποιες διορθωτικές ενέργειες να γίνουν από τη δική μας πλευρά. Όμως ο γνώμονας και η πεμπτουσία της προσπάθειας, πέραν από τα θέματα διάσωσης, είναι να εντατικοποιηθούν οι δράσεις προς τις τρίτες χώρες, ώστε, αφενός να υπάρξουν συμφωνίες, κι αφετέρου να υπάρχει ενίσχυση των υποδομών σε αριθμό τρίτων χωρών για να μη χρειάζονται οι μετανάστες να επιλέγουν τη μετανάστευση», σημείωσε.

Ο κ. Νουρής διευκρίνισε ότι το Σχέδιο Δράσης δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Σύμφωνο Μετανάστευσης της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή θα είναι και η τοποθέτηση της Κύπρου στο σημερινό Συμβούλιο.

Επιπλέον, όσον αφορά την Ενιαία Μεταναστευτική Πολιτική και Πολιτική Ασύλου της ΕΕ, το μεγάλο αγκάθι που παραμένει είναι η αναγκαιότητα των χωρών της Μεσογείου να υπάρχει υποχρεωτική μετεγκατάσταση από τα 5 κράτη μέλη, για να υπάρξει αποφόρτωση των συστημάτων ασύλου. «Στον αντίποδα, υπάρχει και η θέση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες δεν αποδέχονται την υποχρεωτικότητα και επιμένουν σε εθελούσιες μετεγκαταστάσεις, κάτι που ήδη εφαρμόζεται και το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα από τους αριθμούς ότι δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα», διευκρίνισε ο κ. Νουρής.

Πρόσθεσε ότι έχει τεθεί ένας ορίζοντας στο 2023 για να υπάρξει κατάληξη στο Σύμφωνο. «Δεν μπορώ να ξέρω αν τελικά θα φτάσουμε σε ευτυχή κατάληξη που να ικανοποιεί τουλάχιστον τα 5 κράτη μέλη της πρώτης γραμμής στη Μεσόγειο και είναι γι’ αυτό τον λόγο που δίνουμε βαρύτητα σε αυτές τις ενέργειες, όπως είναι σήμερα το Σχέδιο Δράσης, γιατί θεωρούμε ότι μέχρι το διάστημα της εφαρμογής μιας ενιαίας πολιτικής, ενδεχόμενα τα συγκεκριμένα Σχέδια Δράσης να είναι και σανίδα σωτηρίας για την επίλυση των προβλημάτων», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα, ο Υπουργός είπε ότι το θέμα της Τουρκίας έχει τεθεί και σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας, στο ανώτατο δηλαδή επίπεδο, και στο επίπεδο του Υπουργού Εξωτερικών και στο δικό του επίπεδο. «Σας διαβεβαιώ ότι έχουν γίνει όλες οι πολιτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γίνονται διεργασίες». Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει σημαντική στήριξη και βοήθεια από την ΕΕ «και το έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε ευγνώμονες προς την ΕΕ για τη στήριξη που μας παρέχει». Από εκεί και πέρα, και παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις από πλευράς ΕΕ προς την Τουρκία, δεν υπάρχει ανταπόκριση, σημείωσε.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι τα ζητούμενα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. «Πρώτο, ζητούμε να υπάρξει εγκαθίδρυση ενός γραφείου του FRONTEX στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να ελέγχει τις πτήσεις προς την κατεχόμενη Κύπρο, ώστε να αποτρέπουμε την παράνομη διοχέτευση μεταναστών από την Κωνσταντινούπολη στο αεροδρόμιο της Τύμπου και μετά τη διοχέτευση προς τις ελεύθερες περιοχές. Το δεύτερο είναι ότι ζητούμε τη θαλάσσια επιτήρηση των νότιων ακτών της Τουρκίας, κάτι όμως που επίσης απαιτεί τη σύμφωνο γνώμη της Τουρκίας», σημείωσε.

Ο Υπουργός είπε ότι εγείρεται και το θέμα του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζονται το μεταναστευτικό οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα,«όπου, με το πρόσχημα της ύπαρξης υποτιθέμενων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, υποδέχονται στα κατεχόμενα εδάφη μας, έναν πολύ μεγάλο αριθμό, κυρίως Αφρικανών από την υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν προφανώς με φοιτητές, αφού από τις συνεντεύξεις που λαμβάνονται κυρίως στο Κέντρο Πουρνάρα, διαφαίνεται ότι έφτασαν μεν στην κατεχόμενη Κύπρο ως φοιτητές, στη συνέχεια όμως διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές».

Ο Υπουργός κάλεσε τους «συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους σε μια πιο υπεύθυνη στάση όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού, γιατί, απευθυνόμενος τουλάχιστον σε εκείνους που θέλουν λύση του κυπριακού προβλήματος και όχι σε εκείνους που θέλουν λύση δύο κρατών, το κάλεσμα είναι ότι η ύπαρξη τόσο μεγάλων μεταναστευτικών ροών και η δημογραφική αλλοίωση των πληθυσμών, είτε στα κατεχόμενα, είτε ακόμα στις ελεύθερες περιοχές, σαφώς δεν βοηθά, ούτε στην επίλυση του εθνικού προβλήματος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!